Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin bez kazne

Žrtve koje su najmanje po uzrastu, ali najveće po simbolici i stradanju

Slavonski Brod: Susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/10
19.06.2021.
u 14:59

U Slavonskom Brodu u Domovinskom je ratu život izgubilo čak 28 djece

Zajednica hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i ove je godine organizirala tradicionalni, 19. susret sjećanja na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ – velika žrtva" u Slavonskom Brodu. Kod spomenika "Prekinuto djetinjstvo" vijence su položili predstavnici roditelja i obitelji poginule djece, predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  i drugi gosti i uzvanici. Za 402 najnevinije ratne žrtve u Slavonskom Brodu, Vukovaru, Dubrovniku, Sisku, Karlovcu, Šibeniku, Karlovcu i drugim gradovima i mjestima širom Hrvatske služena je sveta misa zadušnica.

U Slavonskom Brodu u Domovinskom je ratu život izgubilo čak 28 djece. Samo u jednom danu, 3. svibnja 1992. u agresiji na Hrvatsku u ovom je gradu zauvijek prekinuto djetinjstvo šestero djevojčica i dječaka. U Zakonu o stradalnicima Domovinskog rata kojeg je Vlada uputila u Sabor uskoro će se naći i civilni ratni stradalnici. Taj dio zakona nalazi se u saborskoj proceduri na drugom čitanju. Prema riječima ministra Medveda, taj će zakon regulirati prava civilnih stradalnika i omogućiti im pravnu sigurnost koja je pružena i hrvatskim braniteljima. To je, istaknuo je, dug hrvatske države prema nevinim žrtvama Domovinskog rata.

- Ovdje smo još 2016. godine postavili ovo spomen obilježje kao trajni znak sjećanja i zahvale na žrtvi, poglavito žrtvi djece. Naglasio bih da smo sve ove godine intenzivno s obiteljima civilnih stradalnika Domovinskog rata radili na normativnom aktu, na zakonu koji će na određeni način pomoći obiteljima. Nažalost, velik je broj ljudi koji su izgubili članove svojih obitelji, kao civilne žrtve, i to poglavito ovdje u Slavonskom Brodu, osobito djece. Zato smo uložili iznimno veliki napor u osmišljavanje zakonodavnog okvira, jedinstvenog akta koji nakon 26 godina od oslobađanja Hrvatske regulira to pitanje – istaknuo je ministar Medved.

On je naglasio kako je prethodni zakon iz 1992. godine dvanaest puta mijenjan, a nikad nije ušao u srž onoga što je bitno.

Slavonski Brod: Susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"
1/10

- Stoga smo kroz ovaj zakonodavni okvir, u partnerstvu i suradnji s udrugama civilnih stradalnika Domovinskog rata, izradili taj zakon koji će u materijalnom aspektu zasigurno imati svoje učinke, ali ono što je po meni puno važnije od toga je izraz zahvale ljudima koji su izgubili svoju djecu, svoje članove obitelji. Hrvatska će biti snažna onoliko koliko ima empatije i koliko poštuje ove najmanje žrtve, najmanje po uzrastu, ali najveće po simbolici i po stradanju – poručio je ministar hrvatskih branitelja

Usvajanje zakona o civilnim ratnim stradalnicima obiteljima stradale djece bit će tek mala utjeha nakon velike tragedije koja se dogodila prije gotovo 30 godina. Predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Rosandić osvrnula se na činjenicu da još uvijek nitko nije odgovarao za zločin počinjen u Slavonskom Brodu, gdje je 1992. godine u granatiranju i raketiranju grada poginuo cijeli jedan razred.

- Da, to je ona rečenica koju ja zapravo mrzim više izgovoriti, jer tu rečenicu koju mi govorimo nitko ne sluša. Imam dojam da nikome zapravo nije stalo, čak ni onima koji su za to zaduženi. Kada vi imate zločin, a više od četvrt stoljeća nitko ne mari za to, onda se bojim da ni neće - rekla je Rosandić.

Ključne riječi

Komentara 4

KA
kavranbird
19:48 19.06.2021.

Dok su ginula djeca, maloljetni branitelji drug slučajni je iz podruma prodavao usisavače i čekao pobjednika da digne njegovu zastavu i ubaci se u vlak parazita. Ovo glumatanje poniženje je žrtava

SE
senijor121
13:54 20.06.2021.

Dezerterima poput milanovića bi trebal zabraniti prisutnost na svim obilježavanjima žrtava Domovinskog rata.

BE
berija
15:05 19.06.2021.

Jesu li bili Pupovac i potpredsjednik Vlade? A u Grubore će se ići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije