Naslovnica Vijesti Svijet

Zrakoplov njemačke vlade ponovno prizemljen zbog kvara

Prošli mjesec zrakoplov kojim se vozila Angela Merkel također je bio prizemljen zbog tehničkog kvara.
11. siječnja 2019. u 16:44 1 komentara 277 prikaza
Foto: Shutterstock

Članovi njemačke vlade opet su ovih dana bili prisiljeni mijenjati planove zbog kvara na vladinim zrakoplovima, nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel u prosincu propustila početak summita G20 u Argentini zbog kvara na zrakoplovu.

Napad na zastupnika AfD-a Franka Magnitza Vlasti nude nagradu Pogledajte video napada na zastupnika AfD-a

U najnovijem slučaju je ministar za pomoć zemljama u razvoju Gerd Mueller zbog sličnog razloga ostao u Zambiji nekoliko dana dulje od predviđenog i bio je prisiljen otkazati posjet Namibiji.

„Ovi kvarovi imaju ogroman negativni utjecaj na Njemačku kao high-tech naciju. Ova serija kvarova mora prestati“, rekao je Mueller komentirajući kvar zrakoplova.

U ovom slučaju je situacija posebice osjetljiva jer je i na drugom zrakoplovu, koji je iz Njemačke u Zambiju stigao nakon što je prvi zbog kvara ostao na zemlji, pronađena „greška u sustavu“.

Mueller i njegovo izaslanstvo sada će Zambiju napustiti redovnom linijiom. Oba pokvarena zrakoplova do daljnjeg ostaju u Africi.

„Sada smo se sami snašli i afričkim kompanijama letimo kući“, rekao je Mueller, koji bi s izaslanstvom trebao u Berlin sletjeti u petak uvečer.

Njemački ministar (Kršćansko-socijalna unija CSU) svoju je afričku turneju prekinuo još u ponedjeljak, zbog čega je otkazan posjet Namibiji. Mueller je, prema vlastitim navodima, „dobro iskoristio“ prisilni boravak u Zambiji i obavio nekoliko neplaniranih razgovora, između ostalog i s predstavnicima UNHCR-a.

Zrakoplov NOVA LISTA Ovo su najsigurnije zrakoplovne kompanije u svijetu

U prosincu je Angela Merkel zbog kvara na vladinom zrakoplovu bila prisiljena put prekinuti u Njemačkoj, nakon čega je redovnom linijom nastavila let za Buenos Aieres gdje je s velikim zakašnjenjem stigla na samit G20.

Mjesec dana prije toga vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz je, zbog kvara vladinog zrakoplova, ostao nekoliko dana dulje u Indoneziji, odakle se također vratio komercijalnim letom. U ovom slučaju su, prema službenom priopćenju, zrakoplov njemačke vlade „prizemljili“ glodavci koji su oštetili instalacije.

Tzv. bijela flota Njemačkog zrakoplovstva (Luftwaffe) služi prijevozu političara i broji sedam zrakoplova.

Luftwaffe je nakon posljednje serije kvarova odbacila kritike tvrdeći da se, statistički gledano, zrakoplovi „bijele flote“ ne kvare često.

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • samoborka:

    Svabe vise nemaju love za odrzavanje zracne flote otkako su pustili perspektivnu tamnu radnu snagu u svoju dezelu. Sva im lova ode na isplatu socijalnih naknada toj vrloj radnoj snazi.