Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vremenska prognoza

Zoran Vakula prognozira kakva nas zima očekuje: 'Ne možemo isključiti pojavu meteoekstrema'

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
11.12.2021.
u 09:57

Za Hrvatsku kaže da je najveća visina snježnog pokrivača u Delnicama i Ogulina izmjerena potkraj veljače 2018. godine.

Prema najnovijim najvjerojatnijim prognozama srednja sezonska temperatura zraka u razdoblju prosinac – veljača u našem dijelu Europe i ove bi godine trebala biti barem oko prosječne iz razdoblja 1991.-2020., vjerojatnije čak i malo viša. Ali naravno, to ne znači da tijekom ova 3 mjeseca nećemo imati i hladnijih razdoblja. No, mala je vjerojatnost da bi njihova učestalost, duljina i intenzitet mogli pridonijeti negativnom odstupanja srednje zimske temperature od višegodišnjih prosjeka, kaže za nadolazeću zimu meteorolog Zoran Vakula u razgovoru za Slobodnu Bosnu. 

"Također, valja znati kako se u klimatologiji zima uvijek računa od 1. prosinca do 28. ili 29. veljače, za razlika u od njezinog astronomskog računanja, prema kojem su počeci godišnjih doba svake godine na drugi dan. Naravno, to se radi zbog jednostavnosti izračuna i usporedbe. Vjerujem da će barem nekome biti zanimljivo znati i kako je prosjek posljednjih 30 godina posvuda veći od onoga iz razdoblja 1961.-1990. I to na većini meteoroloških postaja u Hrvatskoj između 0,5 i 1 °C“, kaže. 

Za Hrvatsku kaže da je najveća visina snježnog pokrivača u Delnicama i Ogulina izmjerena potkraj veljače 2018. godine. I dok se za Delnice još i može reći kako je meteorološka postaja razmjerno „mlada“, tek od 1981. godine – mjerenja u Ogulinu postoje još od 1949. godine.

"Osim toga, posljednjih smo godina tijekom zimskih mjeseci imali i neke rekordne količine oborine, a i srednje temperature zraka. Općenito se može reći kako u ovo doba globalnog zatopljenja i klimatskih promjena i varijacija imamo kojekakvih meteoekstrema u gotovo svim mjesecima. Njihova se pojava ne smije isključiti ni ove zime. No, ne može se pouzdano prognozirati hoće li se, kada i u kojem obliku pojaviti“, kaže Vakula. 

Komentara 14

DU
Deleted user
11:50 11.12.2021.

Zima će biti hladna kao inače, ali možda bude nekad malo manje hladna, a ponekad možda bude i malo više hladna. Uglavnom biti će manje više zima. A u ljeto će biti toplo, a ponekad može biti i jako vruće, ali nije isključeno niti da ne bude.

BU
Budak
13:39 11.12.2021.

Vrijeme će biti dijametralno suprotno od onoga što Drakula tvrdi.

BI
Biouskoli91
11:19 11.12.2021.

Dakle, temp ce biti slicne kao protekih 30 godina. A mozda ce biti i toplije ili hladnije. Hvala, sad sve znamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije