Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Znao je dijagnosticirati psihičko stanje nacije'

Prof. dr. Vlado Jukić, jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara i dugogodišnji ravnatelj Vrapča, umro je jučer nakon kratke i teške bolesti
04. ožujka 2019. u 06:45 2 komentara 657 prikaza
Vlado Jukić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon kratke i teške bolesti, jučer je u Zagrebu umro jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, prof. dr. Vlado Jukić. Četvrt stoljeća bio je na čelu Klinike za psihijatriju Vrapče i ostat će upamćen kao jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih njenih ravnatelja. Slažu se s time njegovi najbliži suradnici koji su se u nedjeljno jutro okupili u Vrapču.

Vlado Jukić dugogodišnji ravnatelj klinike Vrapče Preminuo Vlado Jukić, jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara

Agresija uništava društvo

Prof. Jukić imao je sposobnost da precizno, ali s profesionalnom mjerom dijagnosticira društvena zbivanja i njihove aktere, rekavši sve, a ne uprijevši prstom ni u koga.

U prosincu 2017. u razgovoru za Večernji list, na pitanje kako društveno-politička zbilja utječe na psihičko stane nacije, kazao je: “Jasno da zbivanja u društvu utječu na psihičko stanje pojedinca, a onda i samog društva. To je začarani krug. Ono što se dogodilo kao posljedice negativnih društvenih zbivanja prelamaju se kroz prizmu pojedinca, a onda ta nezadovoljstva i problemi koji se u njemu nagomilaju povratno utječu na društvo. I to je praktički negativan začarani krug u kojem se sada nalazimo – on nije dobar i trebalo bi ga, premda je to lako govoriti, nego učiniti, prekinuti i iz njega se izvući. ... Mnogi pojedinci pritajenu agresiju prema vlasti i svemu onome što se oko njih zbiva koriste kao “mehanizam obrane” pa se na taj način lakše nose s tom frustracijama; barem im se tako čini. No agresija se od onoga prema kome je usmjerena odbija kao od staklenog zida, vraća se na pojedinca i on bude još jednom, po tko zna koji put, ranjen i frustriran, a time manje sposoban, kreativan i manje uspješan u rješavanju problema s kojima se susreće.”

Mario Plenković PREMIJEROV Otac: 'S Andrejem sam se dogovorio: Dok je on premijer, neću komentirati politiku'

Upozorio je tada i na posljedice traženja rješenja na kratke staze. “Danas se vrlo često kolju krave zbog jednog odreska, a to nije dobro. To je kultura koja je ekspandirala od pojedinaca koji tako razmišljaju i postala opće pravilo koje ljudi prihvaćaju dok ih se s tim ne suoči. Vrlo spremno svi mi sudjelujemo u takvoj raspodjeli, sjednemo za stol i jedemo odrezak krave koja je zaklana samo radi tog odreska, a djeca možda sutra neće imati mlijeka.”

Psihijatrija za nepsihijatre

Dobitnik niza društvenih odlikovanja i stručnih priznanja, prof. Jukić utjecao je na položaj i mjesto suvremene hrvatske psihijatrije. Potkraj prošle godine izdao je knjigu “Psihijatrija za nepsihijatre”, koja privlači temama kao što su psihijatrijska etika, psihijatrijska forenzika i dr. Prof. Jukić volio je bolnicu Vrapče i nadograđivao je u raznim smjerovima, pa ona nije samo ustanova za mentalne bolesti, to je ujedno i muzej, izdavačka kuća i obrazovni centar.

Glazbeni globus Život skladatelja Arvoa Pärta čija je glazba "nešto čudesno između neba i zemlje"

Tri mjeseca prije njegove smrti Vrapče je dobilo novu zgradu Zavoda za forenzičku psihijatriju, odjel za smještaj i liječenje sedamdeset psihičkih bolesnika osuđenih zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela. Smrću prof. Jukića završava važno razdoblje hrvatske psihijatrije u kojoj je ostavio neizbrisiv trag.

Izjava glasnogovornika Županijskog suda Hrvoje Viskovića

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika
  • pandur:

    Nogomet i pivo su napunili horizont njihovih misli.Nije bilo teško držati ih pod kontrolom-George Orwell

  • pax5:

    Ne učini drugome , što nije tebi drago da ti se učini! Sva psihologija stane u ovu rečenicu...