Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lovinac

Znanost, struka i proizvođači otkrivaju sve o Ličkom krumpiru

LIčki krumpir
Foto: Rajko Polić
1/2
15.09.2014.
u 10:56

Rječju, svatko tko u srcu nosi krumpir doći će na svoje. Pitanje je jedino hoće li na svoje doći registrirani proizvođači, jer marka podrazumijeva određenu kakvoću i propisanu tehnologiju koju potrošači moraju prepoznati i nešto skuplje platiti

Priznavanje marke Lički krumpir bit će još jednom predstavljen, opisan, opjevan, oslikan i ponuđen na Danu krumpira u Lovincu 27.rujna, na cjelodnevnoj manifestaciji punoj zanimljivih događanja. Tako će svoje reći znanost, struka, proizvođači merkantilnog i sjemenskog krumpira, te opreme za proizvodnju krumpira, a ponuditi nutricionisti i tradicionalni kuhari, te pokazati slikari i pisci.

Rječju, svatko tko u srcu nosi krumpir doći će na svoje. Pitanje je jedino hoće li na svoje doći registrirani proizvođači, jer marka podrazumijeva određenu kakvoću i propisanu tehnologiju koju potrošači moraju prepoznati i nešto skuplje platiti. Zato je za pozdraviti aktivnost općine Lovinnac, koja je svojom firmom i najvećom proizvodnjom preuzela vodstvo u vraćanju liderstva Ličkome krumpiru, koji ima prostora za plodored i stoke za organski gnoj, a ne sadi se kao monokultura, kao u nekim krumpiraškim enklavama, koje se također hvale krumpirom, ali takav uzgoj zahtjeva (i u gomolju ostavlja) puno više kemije i vode a manje poželjne suhe tvari.

- Pokusi su do sada pokazali da je isplativa proizvodnja i u tom visokom standardu moguća i najboljim evropskim selekcijama, ali i prije dva stoljeća introduciranim i udomaćenim sortama poput koravca, plavca, aprovizačkog, koji su poput poluranjke u samostanu na Blidnju i u Lici pronađeni i sačuvani po nekim zabitima, čuli smo od "krumpiraša“ prof. dr. Milana Poljaka, koji je i sam u tome sudjelovao.

Mi bismo rekli, kvalitetan krumpir (jeste li znali za hranjivost, c vitamin i sl) važan je i u prehrani, nutricionizmu, pa sve do delikatesnih pripravaka, a izbirljiv je po ekološkim uvjetima zbog nadmorske visine, razlike u dnevnim i noćnim temperaturama Liku baš voli!

>> Lovinac zove na Lički krumpir

>> Spas ličkog krumpira ovisi o fondovima EU i slozi proizvođača

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije