Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manifestacija

Lovinac zove na Lički krumpir

krumpir
Ratko Polić
27.09.2013.
u 09:31

Struka će govoriti o tom autohtonom zaštićenom proizvodu, a o kulinarskom dijelu brinut će Ugostiteljska škola iz Korenice i domaći znalci tradicionalne upotrebe krumpira

Kuhane, pečene s raznim umacima i namazima, te u obliku njoka, kroketa, okruglica (knedla), kolača i slično od Ličkoga krumpira moći će u subotu probati posjetitelji znanstveno-gastronomske fešte u Lovincu.

Struka će govoriti o tom autohtonom zaštićenom proizvodu, a o kulinarskom dijelu brinut će Ugostiteljska škola iz Korenice i domaći znalci tradicionalne upotrebe krumpira. Poznato je da je krumpir u Lici posebne kakvoće zbog ekološko-klimatskih uvjeta, odgovara mu primjerice veća razlika između dnevnih i noćnih temperatura i sl, pa su ga mnogi i plagirali na tržnicama i dućanima.

U procesu priznavanja i stjecanja marke Lički krumpir provedeni su pokusi s najboljim sortama, te ustanovljena tehnologija (plodored, organska gnojidba, ograničen prinos), koja daje tu kakvoću, postotak suhe tvari, vitamina, minerala, te strukturu i okus – poput pečenog kestena, kako narod kaže. Opće siromaštvo nesklono je međutim prvoklasnim proizvodima jer su skuplji.

Tako je opet sve palo na pleća seljaka, sada imaju marku ali nema dovoljno krumpira čemu su doprinijele i uzastopno loše godine. Tako neki proizvođači ne samo da ne sade ili sade manje, nego karikiraju, kako krumpir zbog lošeg iskustva na tržištu, neće više ni jesti. Sada je kotač pokrenula Općina Lovinac priredivši 50 ha zemljišta za nove nasade i osnivanjem gospodarskog subjekta Agro-Velebit, koji će to praktično voditi. Tako bi Lički krumpir, kao zaštićena marka trebao biti i značajan gospodarski čimbenik ličkog agrara, te poseban proizvod u tom nedirnutom prirodnom okruženju.

>> U međimurskoj Belici održan 13.festival krumpira

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije