Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
volonteri

'Znam kako im je. I sam sam bio izbjeglica i zato sad pomažem'

Izbjeglice u Baranjskom Petrovom Selu
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
05.10.2015.
u 21:30

Andre Kurdowan Chaomar, Victor Ulman i Henric Johanessen ostavili su ugodni život u Švedskoj, inače jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, i odlučili se krenuti put Hrvatske kako bi volonterski pomagali izbjeglicama

S otvaranjem izbjegličke rute preko Hrvatske trojica Šveđana, inače dobrih prijatelja, odlučila su svoj uobičajeni život u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta zamijeniti volontiranjem u Hrvatskoj. Andre Kurdowan Chaomar, Victor Ulman i Henric Johanessen ostavili su ugodni život u Švedskoj, inače jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, i odlučili se krenuti put Hrvatske kako bi volonterski pomagali izbjeglicama.

– Prvo smo bili na Harmici i Bregani pa onda jedan dan u Tovarniku. Kako tamo nije nikoga bilo, prebacili smo se u Bapsku. Ovdje smo bili i onu prvu noć kada su izbjeglice krenuli ovim putem. Tu smo bili tada samo policija i mi – kaže Kurdowan Chaomar koji je u Švedskoj bio vlasnik restorana, a sada je na terenu glavni organizator. Njihov šator i danas se nalazi ubrzo poslije granice Hrvatske i Srbije pa izbjeglice, kada prelaze granicu, odmah nailaze na njih. Postavili su i priručnu kuhinju u kojoj su pripremali topla jela i dijelili ih tisućama izbjeglicama koji su dolazili.

– Kuhali smo i dan i noć, odnosno kada su dolazili izbjeglice. Čak smo i spavali ovdje jer nismo imali vremena otići negdje dalje. Sva trojica kuhala smo i dijelila hranu – kaže Kurdowan Chaomar o proteklim danima. Govoreći o razlozima dolaska u Hrvatsku i volontiranja, kaže kako je i sam prije 20 godina bio izbjeglica iz Kurdistana, a da je sad odlučio pomoći ljudima kada im je pomoć najpotrebnija.

– Jako dobro znam kako im je i kroz što sve prolaze. Dolaze žene, starci, ali i mala djeca. Neka su tek rođena. Svi su umorni, iscrpljeni... Ovako im pružamo pomoć i okrepu, a u isto vrijeme pokazujemo i da su dobrodošli, da nisu sami i nepoželjni – ističe Kurdowan Chaomar.

Kada su dolazili u Hrvatsku, sa sobom su dovezli i dvije tone namirnica. Međutim, njihov rad prepoznat je u Švedskoj odakle sada redovito, od prijatelja i poznanika, dobivaju namirnice. U međuvremenu im se pridružilo još nekoliko osoba, a tu je i niz volontera iz Europe koji im svakodnevno pomažu. Kurdowan Chaomar ističe i odličnu suradnju s policijom s kojom se svakodnevno druže pa su već postali i prijatelji.

No zadnjih dana sanitarna inspekcija zabranila im je da kuhaju hranu, pa čak i čaj izbjeglicama koji dolaze.

– Sada im možemo samo ponuditi voće, kekse, grickalice... Nudimo im i odjeću i obuću koju dobijemo. Mi ćemo ovdje ostati sve dok to bude potrebno i dok naša pomoć bude dobrodošla ovdje – zaključio je Kurdowan Chaomar. 

>>U Hrvatsku iz Sirije došli s maltezerom

>>Europska komisija i Turska se dogovorile: Ovako ćemo zaustaviti priljev izbjeglica u Europu

Komentara 3

ZH
zherceg
22:26 05.10.2015.

Šta je tu čudno musliman pomaže svojima da pokori kršćane u Europi. i ove bi trebali potrati nazad.

KA
kajinx
02:39 06.10.2015.

Odi na Youtube, pa pogledaj šta nas čeka.

TH
than
02:45 06.10.2015.

Samo cekam koliko ce Svedjani biti strpljivi.... Jer vec je i sada manje Svedjana u drzavi od stranaca... I Danci i Njemci su poceli lagano piz....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije