Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Visokog upravnog suda

Zmajlovićevo ministarstvo nezakonito je uskratilo uvid u zakup prostora u Zagrebtoweru

25.04.2015., Gornje Jesenje - Premijer Zoran Milanovic prisustvovao tematskoj konvenciji SDP-a Krapinsko-Zagorske zupanije. Mihael Zmajlovic.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
24.06.2015.
u 14:08

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode podnijelo je tužbu Visokom upravnom sudu RH protiv povjerenika za informiranje RH kojom je tražilo poništavanje rješenja povjerenika za informiranje i time odbijanje žalbe podnositelja zahtjeva stranke ORaH da se (u roku od 8 dana) dostavi u cijelosti tekst Ugovora o zakupu poslovnog prostora

Stranka OraH primila je presudu Visokog upravnog suda koji smatra da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nezakonito uskratilo ORaH-u Ugovor o zakupu poslovnog prostora sklopljen sa zakupnikom Europolis Zagrebtower d.o.o., čime je povrijedio odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama i Ustavom zajamčeno temeljno ljudsko pravo na pristup informacijama.

Visoki Upravni sud RH smatra kako se predmetni ugovor ne može ni u kom slučaju smatrati poslovnom tajnom čijim bi se otkrivanjem povrijedio nečiji poslovni ili gospodarski interes, a kako je to nastojalo prikazati Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kao razlog nedavanja teksta Ugovora u cijelosti.

U obrazloženju citirane presude navodi se kako Ugovor o zakupu poslovnog prostora koji sklapa javnopravno tijelo, a koje se financira javnim sredstvima ne može, po prirodi stvari, predstavljati informaciju kojoj javnopravno tijelo može ograničiti pristup budući da se radi o raspolaganju javnim sredstvima, pa  takve informacije moraju biti dostupne javnosti, osim ako informacija predstavlja klasificirani podatak u smislu Zakona o tajnosti podataka, a što vezano za sporni Ugovor nije bio slučaj.

Podsjetimo, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode podnijelo je tužbu Visokom upravnom sudu RH protiv povjerenika za informiranje RH kojom je tražilo poništavanje rješenja povjerenika za informiranje i time odbijanje žalbe podnositelja zahtjeva stranke ORaH da se (u roku od 8 dana) dostavi u cijelosti tekst Ugovora o zakupu poslovnog prostora koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode sklopilo s trgovačkim društvom Europolis Zagreb.

>>Zmajlović: Ugovor za Zagrebtower nije tajan, ORaH ga je mogao dobiti

Komentara 17

L0
luena 01
14:37 24.06.2015.

A ljudi dragi ,kako ste izabrali tako vam je ... Za sva nedjela i muljaze nitko nije sam kriv ,kriv ste i vi za one koje dovedete i koje ste doveli na vlast,podjednako bi svi trebali kazneno odgovarati...Milanovic je visoko -previsoko podigao ljestvicu a tako su nisko pali njegovi ministri,bome na koncu i sam on...

DO
doktor1
15:36 24.06.2015.

Tražili ste i birali pa što se čudite???

AG
Agramer198
14:28 24.06.2015.

Hahahaha pitam se gdje je ona visoko postavljena Milanovićeva ljestvica moralnih standarda.. Koji cirkus!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije