Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREINAČENA PRESUDA

Zlostavljao je i tjerao na prostituciju, sada dobio pet godina i sedam mjeseci zatvora

lepoglava
Marko Jurinec/PIXSELL
26.01.2021.
u 17:34

Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud je naveo kako je preinačio te povećao kaznu za teško kazneno djelo protiv spolne slobode te izrekao strožu jedinstvenu kaznu zatvora

Vrhovni je sud povisio je kaznu D.V. koji je u svibnju 2019. na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno bio osuđen na tri godine i sedam mjeseci zatvora  jer je psihički, fizički i seksualno zlostavljao izvanbračnu suprugu koju je tjerao i na prostituciju. Nakon žalbe tužiteljstva, jedinstvena kazna mu je povišena na pet godina i sedam mjeseci zatvora, a u kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru u kojem se još nalazi.

Prema optužnici, D.V. se teretio da je psihički i fizički nasrnuo izvanbračnu suprugu kako bi kod nje slomio bilo kakav eventualni otpor. Nakon toga je prema žrtvi postupao ponižavajuće, a to je uključivalo i uriniranje. D.V. se teretio i da je u više navrata objavljivao oglase o pružanju seksualnih usluga te je tjerao žrtvu da ima spolne odnose s drugim muškarcima za novac. S neutvrđenim brojem osoba  dogovarao  je pružanje seksualnih usluga, a D.V. je prisvajao novce koje je njegova izvanbračna supruga dobila od klijenata.

Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud je naveo kako je preinačio te povećao kaznu za teško kazneno djelo protiv spolne slobode te izrekao strožu jedinstvenu kaznu zatvora.

- Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer su kazna zatvora koja je utvrđena za teško kazneno djelo protiv spolne slobode kao i jedinstvena kazna zatvora preblage. Pravilno je cijenjena olakotna okolnost da optuženik do sada nije osuđivan te da je kaznena djela počinio u stanju smanjene ubrojivosti, ali u blažoj mjeri. No prvostupanjski je sud propustio ocijeniti kao otegotnu okolnost činjenicu intenziteta uporabe sile kod teškog kaznenog djela protiv spolne slobode kao i bahatost i bezobzirnost prema žrtvi. Te okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje.

Optuženik je, kao narcistički strukturirana ličnost, kod žrtve želio stvoriti osjećaj njegove nadmoći, a njezine bespomoćnosti i ovisnosti u odnosu na njega. Na eklatantan je način manifestirao i realizirao svoju agresivnu moć prema žrtvi i demonstrirao svoju fizičku, psihološku i emocionalnu nadmoć i time je kao osobu još dodatno i na drastičan način ponizio i omalovažio - navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Ovo je kuća za koju je župan Ivo Žinić od 1995. plaćao najamninu od 100 kuna mjesečno

 

Komentara 2

DU
Deleted user
19:06 26.01.2021.

Da živi o trošku države dvadeset godina.

AR
Armagedon
17:40 26.01.2021.

Za sve ovo je trebao dobiti bar 20 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije