Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATOČILA IH VOJSKA

Objavljena snimka Palestinaca koji kleče na ulici u donjem rublju, Izraelci objasnili o čemu se radilo

Palestinci
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.12.2023.
u 17:43

Izraelska televizija On je u četvrtak objavila snimku navodnih pripadnika Hamasa kako skinuti do gola i s povezom preko glave sjede na ulici u Gazi.

Visoki dužnosnik Hamasa osudio je u petak Izrael za "gnusan zločin nad nevinim civilima" nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije zatočenih Palestinaca u donjem rublju. Izzat El-Reshiq, koji je u egzilu, pozvao je međunarodne organizacije za ljudska prava da interveniraju kako bi se saznalo što se dogodilo ljudima s fotografija i pomognu da ih se oslobodi.

Međunarodni odbor Crvenog križa je priopćio da je zabrinut zbog objavljenih fotografija i istaknuo da se prema zatvorenicima treba ponašati humano u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, čija zemlja podupire Hamas, na društvenoj mreži X je također kritizirao Izrael "zbog barbarskog odnosa prema nevinim zarobljenicima i civilima".

Izraelska televizija On je u četvrtak objavila snimku navodnih pripadnika Hamasa kako skinuti do gola i s povezom preko glave sjede na ulici u Gazi. "Govorimo o pojedincima koji su se predali u Jabaliji i Shejaiyi (u gradu Gazi), Hamasovim uporištima", izjavio je izraelski vojni glasnogovornik Elyon Levy upitan o spornim fotografijama. "Govorimo o vojno sposobnim muškarcima u prostorima koje su civili trebali napustiti prije više tjedana", dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

Na snimci koju je provjerio BBC vidi se kako su zatočenici skinuti u donje rublje te kleče na zemlji dok ih čuvaju izraelski vojnici. Također, BBC doznaje da su neki od muškaraca u međuvremenu pušteni na slobodu, a jedan od uhićenih muškaraca je poznati palestinski novinar, zbog čega njegovi poslodavci optužuju Izrael za provođenje "invazivnih pretraga i ponižavajućeg tretmana" civila. Glasnogovornik izraelske vlade rekao je da su svi zatočeni muškarci vojno sposobni i da su "otkriveni u područjima iz kojih su civili trebali evakuirati prije nekoliko tjedana".

Video prikazuje desetke poredanih muškaraca koji kleče na pločniku te se čini da im je rečeno da izuju cipele koje su razbacane na cesti. Fotografije prikazuju kako civile prevoze vojnim kamionima, a izraelski mediji opisuju da je riječ o borcima Hamasa koji su se predali. Također, IDF je naredio ženama u tom području da odu u obližnju bolnicu i kasnije im zaprijetio da će ih ustrijeliti ako muškarci ne izađu iz svojih domova. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Izraelci zatočili Palestince i skinuo ih u donje rublje

Komentara 42

DU
Deleted user
19:36 08.12.2023.

Ove me slike podsjećaju na slike iz drugog rata gdje nijemci maltretiraju židove !

OT
otrovnijezik
20:54 08.12.2023.

A to je u Gazi? Ja pomislio arhivske snimke iz Poljske 1941.

TR
Trgovac
18:59 08.12.2023.

Na snimci se vidi kako klece u prasini, nakon toga ih voze u kamionu bez cerade kao stoku. Ako se ne varam, baš BBC je objavio da je među zarobljenima i njihov reporter.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije