Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatko Tušak:

'Porezna uprava i Fina zagorčavaju život honorarcima'

Zlatko Tušak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2015.
u 12:53

Rijetko koja zemlja s ovako malim brojem stanovnika ima toliko blokiranih računa – 320.000, kaže Tušak

Laburist Zlatko Tušak danas je u Saboru upozorio kako honorarcima i studentima koji rade preko student servisa, a imaju blokirane račune, birokracija onemogućuje otvaranje zaštićenih računa putem kojih bi mogli koristiti dio svojih honorara.

– Rijetko koja zemlja s ovako malim brojem stanovnika ima toliko blokiranih računa – 320.000. Ti su ljudi u nemogućoj situaciji, a državni aparat i birokracija im ne olakšavaju, nego zagorčavaju život – primjetio je Tušak te podsjetio kako zakon predviđa mogućnost otvaranja zaštićenog računa na koju liježe 2/3 primanja. S druge strane, dodaje on, honorarci koji pokušaju otvoriti zaštićeni račun u Fini dobiju uputu da se obrate Poreznoj upravi i pribave potvrdu da im je honorar jedini prihod, a u Poreznoj upravi im takvu potvrdu ne daju nego im kažu da da moraju ići javnom bilježniku i dati izjavu koju će odnijeti u Finu.

– Takva izjava košta 50 kuna, a ako ju i donesu u Finu, na temelju nje ne mogu otvoriti zaštićeni račun. Oni su građani drugog reda i što im drugo preostaje, osim da koju kunu pokušaju zaraditi na crnom tržištu - upozorio je Tušak zaključivši kako rješenje ovog problema ne leži u zakonu, već dobroj volji Porezne uprave i Ministarstva financija.

>> Novak i Tušak do daljnjega ipak ostaju u Laburistima

Komentara 11

Avatar salko1951
salko1951
13:30 27.05.2015.

Ruglo od države!

Avatar nightshadow
nightshadow
17:51 27.05.2015.

Kada ćemo mi koji sve plaćamo na vrijeme dobiti neke beneficije... Ili bar da nam se budući dugovi otpišu?

DU
Deleted user
15:14 27.05.2015.

bitniji su honorarci od ne zam koliko bogatasa koji nece morati dokazati porijeklo svoje imovine ako ih porezna upita....ali sdp hdz odbili su prijedlog nekih zastupnika da porezna ima OBAVEZU provjeriti takve stvari....sada ima samo MOGUCNOST (dakle moze ali i i ne mora, a vidimo da nece) sto je navedenim strankama dovoljno...pa onda neke zakon glasi da mi nismo porezni obveznici vec oni koji mogu il ne moraju platiti porez!!!!! dakle tajkune i sl. muljat..ore ne morate kontrolirati a jadne ljude koji rade za 50 kn morate....sramota...tolko od buducnosti hrvatske drzave kad ih vodi ili ce ih voditi ova politicka elita......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije