Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klara sabljak iz ogulina podlegla virusu svinjske gripe

Zlatko Sabljak: Klaru smo izgubili, ali borimo se za još tri života

zlatko sabljak
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
Autor
Sonja Hoffman
16.01.2010.
u 10:37

Mlada majka i žena, koja je nedavno izgubila dijete pri porođaju, nije izdržala. Pluća su joj bila posve razorena...

– Nema više moje Klare. Umrla je jutros u osam i pol – tužno je danas rekao Zlatko Sabljak (26), suprug 23-godišnjakinje iz Ogulina koja se, prije četiri tjedna, u 24. tjednu trudnoće zarazila svinjskom gripom i u teškom stanju završila u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Neostvareno obećanje

Pošto je prije nekoliko dana izgubila dijete, očekivao je da će se lakše izboriti za svoj život. Nije, otkriva, mislio da će umrijeti.

– Rekao sam liječnicima neka mi samo nju spašavaju jer je potrebna djeci i meni – otkrio je Zlatko.

Unatoč vrhunskom liječenju, ističe Zlatko, izgubila je bitku s opakim virusom.

– Neprestano sam je posjećivao, ali većinu je vremena bila u komi – prisjetio se.

Zadnji put vidjeli su se prije dva tjedna kada je njegovoj ljubavi bilo bolje pa su je liječnici probudili iz kome.

– Obećao sam joj da će sve biti u redu, da će ozdraviti, a ona me samo gledala očima punim nade jer zbog cijevi respiratora nije mogla govoriti – tiho je rekao Zlatko.

No onda joj se stanje jako pogoršalo i više se nisu vidjeli.

– Virus se uvukao duboko u njezina pluća i razorio ih. Nitko tu ništa nije mogao učiniti – zaključuje mladi otac. Kćerima, Magdaleni (4) i Viktoriji (2), još nije rekao da njihove majke više nema.

– Eno ih, igraju se s djecom moga brata, a za mamu ću im reći polako, za nekoliko dana, da ne dožive šok – objašnjava Zlatko i dodaje da mu se na trenutke čini kako je Klara i dalje s njim.

– Sve mi je svejedno. Ja dalje ne mogu sam, a znam da moram. Zbog djece, zbog toga jer znam da bi ona tako htjela – potiskujući suze kaže mladi otac.

Liječnici Odjela intenzivne njege u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti također su u šoku zbog smrti mlade pacijentice.

– Živjeli smo s njom i radovali se i najmanjim znacima poboljšanja – rekao je prof. Antun Beus, ravnatelj bolnice. Glavna sestra odjela, otkriva prof. Beus, posljednjih sedam dana nije ni odlazila kući.

Porođaj je bio trauma

– Kreveti su puni mladih koje je napao virus svinjske gripe i koji se bore za život pa ih ne želi bez svog nadzora ostaviti ni na trenutak – objasnio je prof. Beus.

Na žalost, kada je mlada Klara prije nekoliko dana izgubila bebu, liječnicima je iskustvo govorilo da bi ishod njezina stanja mogao biti fatalan.

– Porođaj je trauma za organizam i u zdravih žena, a možete zamisliti što znači za pacijentice u komi – ističe ravnatelj.

Sve su, otkriva, pokušali, no posljednja dva dana pluća mlade majke bila su toliko uništena da uopće nisu primala kisik.

– Cijelu noć borili smo se za njezin život, no organizam se predao i srce nije izdržalo – tužno je rekao prof. Beus i dodao da cijela bolnica suosjeća s Klarinom obitelji. 

Komentara 21

OB
-obrisani-
16:14 16.01.2010.

Sto radi hrvatski zdravstveni sustav????????????????? Ta trudnica kao i drugi zarazeni teskim slucajevima svinjske gripe mogu se izlijeciti ( danas znanstvenici tvrde da oni koji nemaju odredjeni protein su podlozni zarazi)..... google-Intravenous Vitamin C Saves NZ Man with Flu Damagedaged Lung 56 year old male was referred to Auckland Hospital ICU on 1 July 2009 with total respiratory failure, for ECMO external oxygenation. The patient had contracted H1N1 Swine flu (confirmed by tests) while on holiday overseas, and had developed what is known as ‘white out’ pneumonia. This refers to x-rays showing no air space in the lungs. After 20 days of life-sustaining ECMO treatment and other critical care, the patient, who was unconscious by induced coma, had not responded. The ICU team advised the family of the likely outcome and had prepared them for the possibility of the patient’s death. Family members approached Centre for Advanced Medicine Limited (CAM) for advice on the clinical use of intravenous vitamin C for such cases. Dakle bolesnik je vec bio u komi i na respiratoru ali je konstantnim ubrizgavanjem ( na kapaljku) povecih doza vitamina C izlijecen. Naravno niti tamo zdravstveni sustav ne bi upotrijebio tu ( manje vise 100% efektivnu) proceduru da to njegova porodica nije pismeno zahtjevala

PU
placenik_udbe
10:51 16.01.2010.

bas od svinjeske gripe? a da ovi novinari malo preciznije to napisu i ne sire lazne vijesti?

VG
vgreser
16:15 16.01.2010.

Iskeno mi je žao što su mlada majka i curica umrile, sućut obitelji, neka im je laka hrvatska zemlja!,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije