Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlata vrijedan

Izbor najboljih OPG-ova: Kreće utrka za drugi Agrooskar

OPG
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
06.05.2015.
u 09:30

Prijave za najbolji OPG primaju se do 15. svibnja

– Nagrada koju smo dobili za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo dokaz je da kvalitetno radimo svoj posao. Vjerujem da će u ovogodišnjem izboru za najbolji OPG predstaviti i neka nova gospodarstva – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za medije poljoprivredni proizvođač Mario Sever.

Primjeri dobre prakse

Njegov OPG, na kojem u Lepšiću pokraj Ivanić-Grada proizvodi ekološku hranu, bio je pobjednik lanjskog izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Nagrada je to koja se dodjeljuje u sklopu projekta Zlata vrijedan koji su prošle godine pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede.

– Dodjela poljoprivrednog Oskara se nastavlja. Projekt Zlata vrijedan promovira poljoprivrednu proizvodnju i pozitivne i uspješne priče hrvatskog agrara. To su primjeri dobre prakse. Smatram da ćemo ove godine imati žešću konkurenciju nego lani i da ćemo ponovo pokazati da u Hrvatskoj postoje pozitivne priče i vrijedni ljudi koji proizvode hranu i poljoprivredne proizvode za tržište i uspijevaju osigurati dohodak sebi i obiteljima. Stručni žiri imat će težak posao odabrati najbolje – rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Projekt Zlata vrijedan odvija se uz podršku Hrvatske zajednice županija i Hrvatske radiotelevizije.

Sve županije i Grad Zagreb do 15. svibnja trebaju nominirati po četiri najbolja OPG-a na svom području te po jednu mladu nadu – poljoprivrednika koji nije stariji od 40 godina. Hrvatska poljoprivredna komora predlagat će po dva najbolja OPG-a iz svake županije i Grada Zagreba.

Od prispjelih nominacija stručni žiri izabrat će predstavnike županija i Zagreba te tri najbolja mlada poljoprivrednika. Tijekom ljeta o tim će obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima biti objavljen serijal reportaža u Večernjem listu. A HRT će serijal priča o nominiranima objaviti u svojim emisijama.

– Izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava odličan je projekt. Važno je kroz javni servis promovirati pozitivne vrijednosti i priče koje mogu motivirati i inspirirati naše sugrađane da se počnu baviti poljoprivredom – kazao je ravnatelj Programa HRT-a Saša Runjić.

Nakon što se objave priče o najboljima, stručni žiri kojim predsjedava Stjepan Blažević, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, a u čijem su sastavu i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore, HRT-a, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Savjetodavne službe te lanjskog pobjednika OPG-a Sever, odabrat će tri najbolja obiteljska poljoprivredna gospodarstva i najbolju mladu nadu.

Proglašenje pobjednika

O petoj nagradi odlučit će čitatelji Večernjeg lista koji će moći glasovati za onaj OPG koji smatraju najboljim.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada najboljima održat će se 11. rujna na gospodarstvu Skelin u Drinovcima. Baš kao i prošle godine, i ovogodišnju će dodjelu prestižnih nagrada prenositi Hrvatska televizija.

– Uključit ćemo se punim plućima. Ovo je vrijedna inicijativa, a mi želimo imati gledan i zanimljiv program – rekao je ravnatelj programa HRT-a Saša Runjić.

Komentara 5

Avatar mirica19
mirica19
10:37 06.05.2015.

Da nas ova Vlada nije tako duboko ukopala, ovakvih bi primjera bilo puno, puno više...

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:37 06.05.2015.

Jakovina će prvo napraviti selekciju OPG-ova čiji su vlasnici članovi partije...

UZ
uzor10
11:13 06.05.2015.

Buljooki i njegova ljekarna trebaju biti prvaci i OPG i d.o.o i obrta i svega zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije