Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biramo najbolje među onima koji su odlučili ostati i opstati na selu

Četvrta je nagrada rezervirana za najbolji OPG po izboru čitatelja, a posebno će priznanje dobiti i najbolja mlada nada
15. travnja 2015. u 20:15 0 komentara 214 prikaza
OPG Zlata vrijedan
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Tijekom ljeta u Večernjem listu svaki će dan u sklopu projekta Zlata vrijedan - izbor za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) biti objavljena po jedna priča o najboljim poljoprivrednicima u Hrvatskoj.

Ispričat ćemo vam tako priče o vrijednim i požrtvovnim ljudima koji su odlučili ostati i opstati na selu, proizvodeći hranu za sebe i za sve zahtjevnije tržište. Bilo je u tim ljudskim sudbinama i uspona i padova, ali od poljoprivrede – koja je ponajčešće tradicija u obitelji generacijama – nisu odustajali.

U serijalu reportaža s hrvatskog sela svaku će županiju predstavljati jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Svog će predstavnika imati i Grad Zagreb. Između njih u rujnu će stručni žiri odabrati tri najbolja. Četvrta je nagrada rezervirana za najbolji OPG po izboru čitatelja Večernjaka. Posebno će priznanje dobiti i najbolja mlada nada – poljoprivrednik u dobi do 40 godina koji je unatrag pet godina otvorio ili na sebe preuzeo OPG.

Zaključci su to s jučer održanog sastanka žirija projekta Zlata vrijedan koji su s ciljem promicanja hrvatske poljoprivrede i života na selu prošle godine pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede. Sve županije i Grad Zagreb imaju rok da do 15. svibnja nominiraju po četiri obiteljska poljoprivredna gospodarstva i jednu mladu nadu, po mogućnosti različitih djelatnosti. Između pristiglih nominacija žiri će odabrati po jedan OPG koji ide u završnicu. A od 21 mlade nade, u finale idu tri mlada poljoprivrednika.

Tijekom prošlogodišnjeg izbora za najbolji OPG pobijedilo je gospodarstvo Marija Severa iz Zagreba. Drugo je mjesto pripalo OPG-u Mužinić iz Križevčeca u Zagrebačkoj županiji, a treći je bio OPG Biber iz Podturna u Međimurju. Čitatelji Večernjaka najboljim su proglasili OPG Beštek iz Kuštana koji vodi mladi poljoprivrednik Alen.

>>Predstavljena knjiga Marine Borovac '21 zlata vrijedan'

>>Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede nastavljaju organizaciju projekta Zlata vrijedan

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.