Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dani odvjetništva

ZKP je neustavan i štiti samo debelo bogate?

hok, odvjetnici (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/6
08.03.2012.
u 20:18

Giovanni Bana: Niz odredbi u suprotnosti je i s presudama Europskog suda za ljudska prava

Za 30. dane hrvatskih odvjetnika, koje je u Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) otvorio pozdravnim govorom Ivo Josipović, odvjetnici su, kako je i predsjednik ustvrdio, izabrali osjetljivu temu “Neustavne odredbe hrvatskog Zakona o kaznenom postupku (ZKP) s usporednim prikazom talijanskih odredbi kaznenog procesa”. Izbor teme nije slučajan imajući na umu da dvije i pol godine Ustavni sud rješava Prijedlog za ocjenu ustavnosti kojom odvjetnici traže ukidanje dijelova ZKP-a jer nisu usklađeni s Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima (EKLJP).

– Dvije i pol godine taj je Prijedlog za ocjenu ustavnosti na Ustavnom sudu. Ne mogu se oteti dojmu da Ustavni sud ne odlučuje o njemu iz bojazni što će biti s tekućim antikorupcijskim procesima – kazala je odvjetnica Jasna Novak. Naime, u slučaju da Ustavni sud ukine sporne odredbe ZKP-a, to bi moglo imati ozbiljne posljedice na krupne antikorupcijske postupke, od kojih su neki i presuđeni i pitanje je bi li te presude i postupci opstali ili bi bili poništeni! Predsjednik HOK-a Leo Andreis kazao je kako je kaznenopravna reforma uzdrmala osnovno ljudsko pravo svakoga na fer i pošteno suđenje i da se ne može dopustiti takva neshvatljiva doza neravnopravnosti stranaka u kaznenom postupku jer je izostala “jednakost oružja” obrane i optužbe.

– Ako niste “debelo” bogat čovjek, ne možete si dopustiti prikupljanje dokaza, za razliku od policije i tužiteljstva koji sve dokaze prikupljaju na teret državnog proračuna – kazao je Andreis. Odvjetnica Novak je istaknula: – Jedan od autora ZKP-a obmanjivao je javnost da je i Italija provela sličnu reformu s antimafijaškim zakonom, ali se poslije pod utjecajem činjenica povukao.

Odvjetnik iz Milana i profesor Kaznenog prava Giovanni Bana kazao je da naš ZKP ima niz odredbi koje su u suprotnosti ne samo s hrvatskim Ustavom nego i s presudama Europskog suda za ljudska prava. Tako je odredba da tužitelj može naložiti da se razgovor branitelja i uhićenika nadzire (prisluškuje) te da se i njihovo dopisivanje može nadzirati, drži Bana, protivna Ustavu i EKLJP. Prof. Bana podsjetio je na slučaj Brennan vs. Velika Britanija i članak 6. EKLJP prema kojem je tajnost komunikacije s braniteljem temeljno pravo uhićenika. U Italiji takve odredbe nema, kao ni još niz koje ima naš ZKP, i zajamčena je tajnost komunikacije i dopisivanja branitelja i uhićenika.

Komentara 11

JK
ja-kan
21:27 08.03.2012.

Sad su se sjetili. Pa već godinama zakoni se mijenjaju na način da se protivno Ustavu i Europskoj konvenciji krše sva osnovna ljudska prava. To je pravilo a ne izuzetak. Sjetimo se samo doslovno banditskih odredbi o dostavi u Zakonu o parničnom postupku po kojima ako stranci nije moguće dostaviti odluku suda ili ovrhu isti samo stavi na oglasnu ploču u sudu i nakon 8 dana stranka više nema pravo žalbe a odluka ili ovrha postaju pravomoćni. Na ovaj način su mnogi izgubili kuću ili stan ali se o tome ne piše. Prosto ovo je BANDITSKA država.

OB
-obrisani-
21:31 08.03.2012.

a šta je sa odredbama o legalnosti protuzakonitih IZNUDA iskaza pod prisilom i torturom od strane organa prisile i dr. ? Šta je sa javnim medijskim linčem, curenjem informacija, dugotrajnim pritvaranjima itd. Tko provjerava srazmjernu nacionalnu pripadnost pojedinaca po tim strukturama ?

OB
-obrisani-
20:53 08.03.2012.

sve će ostati na riječima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije