Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Život nakon Sabora: Brkić postao konzultant, Sladoljev se vratio u školu

Miro Kovač aktivirao je opciju 6+6, kao i Milanka Opačić, koja je nakon 20 godina ostala bez mandata u Saboru, a Ivan Lovrinović se vraća na fakultet
08. rujna 2020. u 23:18 17 komentara 18384 prikaza
Bivši zastupnici
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Karijera mu je u posljednjih 10 godina bila vezana za HDZ i Sabor, pa je tako Milijan Brkić obnašao funkcije saborskog zastupnika, glavnog tajnika stranke, zamjenika predsjednika stranke te potpredsjednika Sabora. Ipak, nakon potopa na unutarstranačkim te gubitka mandata na parlamentarnim izborima, čini se kako se Brkić okreće konzultantskoj i savjetničkoj karijeri. Doznalo se, naime, da Brkić nije iskoristio opciju “6+6” i ostao na saborskoj plaći, već se brzo zaposlio u tvrtki Powerplay Advisory d.o.o. Riječ je o tvrtki za savjetničke i konzultantske usluge koju je 2018. godine osnovao Višeslav Vukojević, sin bivšeg HDZ-ovca i ustavnog suca Vice Vukojevića.

Kvartovo Kvartovo Novi Zagreb postaje partijanerska destinacija: Zaboravite na centar grada, ludilo kreće u Zapruđu

Gdje su ostali

Brkić, međutim, nije jedini koji je nakon dugogodišnje političke karijere morao naći novi posao. Ipak, bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač planove za budućnost nije otkrio, samo je medijima potvrdio da je aktivirao opciju “6+6”. Što se tiče SDP-ovaca, po struci ekonomist Gordan Maras također je gotovo cijeli staž vezan za politiku i stranku, a nakon oproštaja od Sabora još ostaje šef zagrebačkog SDP-a te ga čeka puno posla u godini lokalnih izbora. Novinarima je tek kratko izjavio da ne planira iskoristiti punu opciju “6+6”.

Još jedna zastupnica s dugim stažem je Milanka Opačić koja je, naime, u Saboru kontinuirano sjedila 20 godina, s tim da je 2018. izašla iz SDP-a te je neko vrijeme bila neovisna zastupnica prije prelaska u stranku Milana Bandića. Kada je nakon posljednjih izbora ostala bez fotelje, novinarima je više puta napomenula kako s 52 godine još ne želi u mirovinu, no nije tada još znala reći čime će se baviti pa je aktivirala opciju “6+6”. Je li u međuvremenu našla novo zaposlenje, Opačić nam nije htjela otkriti jer, kaže, više nije javna osoba.

U veoma sličnoj situaciji je i SDP-ov Željko Jovanović, iza kojeg su četiri mandata u Saboru, a u studenome će navršiti 55 godina pa će ispuniti i uvjete za saborsku mirovinu, no još se ne zna hoće li se odlučiti za tu opciju. Sada ipak mora naći novi posao, a opcija, s obzirom na životopis, ima više. Jovanović je završio i ekonomiju i medicinu, a ima i doktorat iz biomedicine te je i tijekom saborskog mandata kao vanjskih suradnik predavao na više sveučilišta. Karijeru na Ekonomskom fakultetu nakon saborskog mandata nastavlja pak Ivan Lovrinović.

Mastercard Neprocjenjivo Kako ćemo ove zime lutati svijetom, učiti nove stvari od poznatih i ostati zdravi

– Cijelo sam vrijeme bio u radnom odnosu na Ekonomskom fakultetu tako da sam uhodan i samo nastavljam dalje s radom u idućem semestru – govori Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku, koji predaje na kolegijima Monetarna politika i Međunarodni financijski menadžment. Na nastavu, ali u školu, nakon jednog mandata u Saboru vratio se pak Mostov Marko Sladoljev, koji je na društvenim mrežama slikovito opisao zašto se odlučio vratiti na posao.

Protiv ograničenja

“Ako je ikad bilo upitno zbog čega nisam uzeo 6 punih saborskih plaća i 6 puta pola plaće, danas kad sam vidio oči svojih učenika kako radoznalo gledaju u svoga novog razrednika svaki upitnik je izbrisan tim ogledom!”, napisao je ovaj vjeroučitelj.

HNS-ov Milorad Batinić nakon dva saborska mandata nastavio je obnašati funkciju gradonačelnika Ivanca, a među onima koje radno mjesto više nije čekalo je Bruna Esih, zvijezda parlamentarnih izbora 2016. iz stranke Neovisni za Hrvatsku. Ona je, naime, nakon osvajanja mandata prekinula suradnju s Institutom Ivo Pilar, u kojem je radila 15 godina, a tek će se vidjeti čime će se ova znanstvenica baviti u budućnosti. Opciju “6+6” aktivirao je i HSLS-ov Darinko Kosor, ali samo zato što, kaže, nema druge opcije.

– Zakon zastupnicima ne dopušta da godinu dana nakon isteka mandata budu u upravama. Ja sam cijeli život bio poduzetnik, više od 20 godina sam vodio tvrtke kojima sam bio vlasnik i član uprave. Tim ću putem krenuti dalje čim mi zakon to dopusti – poručio je Kosor. 

 

Od jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera
kolona prema moru na Bregani
Nesvakidašnji potez muškarca u gužvi mnoge iznenadio: 'Njemu će biti super', 'Svaka čast'
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu
 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Dokle prima 6 +6 Opačićka je javna osoba jer prima javne novce. 20 godina u Saboru i ništa nije naučila.

 • iva.begovic:

  Pokušavam zamisliti kakve konzultacije daje Powerplay Advisory u kojem se zaposlio Brkić. A Opačić bi se trebala sramiti - kaže da nije više javna osoba, a aktivirala je 6+6. ,Znači, ona i nakon 20 godina i dalje žvii od javnog ... prikaži još!nog novca pa malo poštovanja prema toj javnosti ne bi škodilo.

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  S 55 godina u mirovinu? Pretrgli se od posla u Saboru? Efektivni rad u 4 godine cca 360 sati.