Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog oružja

Živko Budimir osuđen na šest mjeseci zatvora

Živko Budimir
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
11.07.2014.
u 17:39

Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Sanela Rondić rekla: Pripadnici SIPA-e su sve izveli zakonito

Aktualni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog nedopuštenog držanja i nošenja oružja. Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Sanela Rondić proglasila je Budimira krivim te mu izrekla kaznu zatvora od šest mjeseci koja neće biti izvršena ako u roku od godinu ne počini novo kazneno djelo.

Uspjeh Tužiteljstva

Sutkinja je odbacila prigovor obrane i potvrdila da su pripadnici SIPA-e prilikom pretresa ureda predsjednika Federacije BiH izvršenog 26. travnja prošle godine, kada je pronađen pištolj “češka zbrojevka” sa sedam metaka od kojih jedan u cijevi, sve izveli zakonito.

– Tužiteljstvo je uspjelo dokazati da je optuženi počinio kazneno djelo kako je navedeno u optužnici, a smatramo da će uvjetna osuda postići svrhu kažnjavanja. Sud nije našao otežavajuće okolnosti kod optuženog, dok je kao olakšavajuće uzeo u obzir da nije ranije osuđivan, da pištolj nije nabavljen na “crnom tržištu”, da je obiteljski čovjek te korektno ponašanje tijekom suđenja – kazala je sutkinja Rondić obrazlažući presudu. Živko Budimir i njegov odvjetnik Ragib Hadžić iskoristili su zakonsku mogućnost da ne nazoče izricanju presude, a ranije su osporavali navode iz optužnice. Budimir će tako svoj, ionako kontroverzan predsjednički mandat, okončati sa zatvorskom presudom. To je, međutim, tek jedno od kaznenih djela koje su istražitelji pripisivali Budimiru u travnju prošle godine kada su ga uhitili i pretresli ured. Pištolj za koji Budimir nije imao dozvolu pronađen je za vrijeme pretresa koji je obavljen u istrazi o primanju mita prilikom pomilovanja zatvorenika. Budimira se sumnjiči da je zloupotrijebio položaj i ovlasti te da je prekršio Zakon o pomilovanju, kao i da je potpisivao pomilovanja osuđenika za teška kaznena djela, a da je zauzvrat dobio novac. Nakon što se Sud BiH proglasio stvarno nenadležnim za postupanje u kaznenom predmetu po optužnici Tužiteljstva BiH protiv osumnjičenih Živka Budimira, Zorana Mikulića, Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca, slučaj je prebačen na županijsku razinu.

Kandidat na izborima

Dok se epilog tog slučaja još iščekuje, nema naznaka kako će se presuda za nedopušteno posjedovanje oružja, koja je još nepravomoćna, odraziti na Budimirovu političku karijeru i nastup na izborima. Poznato je da je njegova stranka SPP Budimira kandidirala za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

>> Uhićen Živko Budimir – primao mito za pomilovanje kriminalaca!

Komentara 8

CI
cinbenik
10:37 12.07.2014.

E nije lako biti protiv HDZea,zlocinacka organizacija ima svugdje pipke i djeluje kao hobotnica.....Cuj imao pistolj bez dozvole,a HDZeovci dijamante bez dozviole,slike.......................boze sacuvj Hrvate od HDZea........

BA
bakulušić
21:06 11.07.2014.

Čudna zemlja Bosna. Šaljivdžije bi rekle, tamo gdje se kruh kuha, kava peče i čarape čuju. Turski pjesnik tisuću petstotina i neke pjeva: "Krvlju ruča i krvlju večera i krvave žvače zalogaje". Srbi kasnije to ponavljaju a Hrvati nikada nisu smjeli ni govoriti ni ponavljati. Oni bi samo sebi u bradu rekli:" Duša ode, osta samo tilo, tko će znati kako mu je bilo". Zemlja junaštva i izdaje. U zadnje vrijeme, zemlja laži i nadlagivanja. Zemlja kojoj nitko ne može proreći budućnost, zemlja koju više ne razumiju ni oni koji u njoj žive. Samo Pusići, Mesići i Josipovići. Zato, svaku vijest iz BiH uzimajte sa rezervom jer je nećete moći razumjeti pa se izlažete riziku da donesete krivi sud. Samo pustite suzu za sve koji pate.

Avatar marengo2
marengo2
02:32 13.07.2014.

Koja sramota i koja blamaza sudstva u BiH. Covic je u stanju sve da ucini da na bilo koji nacin degradira one krvate koji ne pripadaju njegovom klanu... Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije