Naslovnica Vijesti Hrvatska

Živi zid želi izmijeniti Prostorni plan NP Plitvička jezera i zabraniti gradnju

24. siječnja 2018. u 14:19 16 komentara 749 prikaza
Plitvička jezera
Foto: Danijel Lijović

Živi zid je u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog izmjena Prostornog plana Nacionalnog parka Plitvička jezera te pozvao predsjednika Sabora da što prije taj prijedlog stavi na raspravu kako bi se zaustavila daljnja devastacija tog bisera UNESCO-ove svjetske baštine. Predlažu hitnu zabranu gradnje na područjima - Plitvice sela, Jezerca – Mukinje, Gornji Babin Potok, Donji Babin Potok te Čujića Krčevina – gdje trenutno traje, kažu, ubrzana gradnja apartmanskih kompleksa, bez da je riješeno pitanje vodovoda i kanalizacije.

Darko Milinović POBUNA LIČKOG HDZ-a 'Ne dopuštam da nas kvazi HDZ-ovac Ćorić omalovažava, nećete nama rukovoditi'

– Stanje na Plitvičkim jezerima je izrazito loše i neodrživo, čak je i UNESCO prošle godine upozorio Hrvatsku na pretjeranu izgradnju u tom Nacionalnom parku. Divlja gradnja traje još od 2014. godine kada je promijenjen prostorni plan – kazao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručivši kako je tu riječ o bezakonju u kojem bi zasigurno i DORH imao posla.

– Ako se nastavi divlja gradnja i ispuštanje otpadnih voda bez ikakvog pročišćavanja direktno u okoliš, doći će do nestanka tog svjetskog bisera, a zamrijeti će i turizam od kojeg lokalno stanovništvo živi – kazao je Sinčić.

Njegov stranački kolega Branimir Bunjac smatra da je najbolji način da se Plitvička jezera zaštite da se ljudi potpuno maknu s tog područja, te da tamo ostanu samo zaposlenici Nacionalnog parka, te turisti čiji se broj također treba smanjiti sa sadašnjih 1,4 milijuna na najviše 900 tisuća godišnje. Sedra koja je nastajala tisućama godina i stvarala Plitvička jezera sada propada, nastavlja, a voda je toliko zagađena da je opasna već u dodiru s ljudskom kožom.

– Ako se hitno sve to ne zaustavi, samo je pitanje vremena kada će Plitvička jezera nestati s popisa svjetske baštine. Do ove situacije nije došlo samo zbog lošeg prostornog plana nego zbog izrazitog utjecaja politike koja je u suradnji s nekoliko tajkuna odlučila podrediti Plitvice njihovim interesima i profitu – kaže Bunjac. S obzirom na to da Sabor donosi prostorni plan, pojašnjava, Živi zid pokušava pomoći sa svojim prijedlogom, no to je, naglašava tek parcijalno rješenje, dok je za stvarni spas Plitvica nužan zajednički angažman svih.

Sinčić je zaključio da su zakazale institucije koje unatoč brojnim prigovorima kroz godine nisu postupale pa su i same tako dopustile devastaciju Plitvičkih jezera, a iskoristio je priliku i da zahvali plitvičkim braniteljima koji su ovaj problem gurnuli u javnost.

Plitvička jezera
1 / 52
Plitvička jezera najposjećeniji su hrvatski nacionalni park. Lani je jezera posjetilo preko 1,7 milijuna posjetitelja.
Tomislav Kovačević Novi ravnatelj Plitvica: 'Trebalo je na vrijeme reagirati kako bi se spriječila prekomjerna gradnja' Plitvička jezera Instameet Plitvice ovaj vikend ugošćuju domaće i strane instagramere Božo Petrov BOŽO PETROV Političko imenovanje ravnatelja godinama je uništavalo Plitvice, jer stručnost nije bila uvjet
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • Armagedon:

    sad su se Plitvica uhvatili.... a što je sa Slavonijom pustom i Vukovarom.... hoće li opet za obljetnicu o tome govoriti....samo trenutno zanimljive teme za dizanje rejtinga i glasova...... aaaa tko njima vjeruje i misli da su za nešto gadno ... prikaži još! će se razočarati dođu li na vlast , ja im dvije nacrtane guske ne bih dala na čuvanje a kamoli državu

  • Ikarus:

    Normalne zemlje bi zabranile i uriniranje u nacionalnom parku, a smjestaje sagradile u najblizem mjestu na rubu nacionalnog parka i organizirale ture zapreznim kocijama i konjima ...i eto posla za jos jednu bransu..... Ali mi ne spadamo medju normalne , tako da...

  • zlatnirat:

    <s obzirom da u RH nema prave stranke za zastitu prirode i covjeka jedino Zivi zid upozorava na propuste i bezakonje u lipoj nasoj zato podrska i neka zivi Zivi zid.