Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4. izborna jedinica

Živi zid raste, a samo 30 posto onih koji su glasali za Most to bi i ponovili

most
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
22.05.2016.
u 20:30

Na pitanje kada žele na izbore najviše ispitanika, njih 45 posto je nestrpljivo i kažu: što prije, a ukupno čak 95 posto ispitanika želi da se izbori održe ove godine.

Čak 63 posto ispitanika smatra da Hrvatska treba ići na nove, prijevremene parlamentarne izbore, dok je protiv 24,3 posto anketiranih. Neodlučnih je nešto više od 12 posto. Rezultati su to ankete koju je za RTL provela Promocija plus u IV. izbornoj jedinici koja obuhvaća Virovitičko-podravsku županiju i Osječko-baranjsku županiju.

Na pitanje kada žele na izbore, najviše ispitanika, njih 45 posto je nestrpljivo i kažu: što prije, a ukupno čak 95 posto ispitanika želi da se izbori održe ove godine, dok manje od 2 posto na birališta želi dogodine.

SDP-ovi birači bi u najvećem broju izašli na prijevremene izbore (96,5 posto), dok bi na glasačka mjesta došlo najmanje HDZ-ovih birača, samo 33,8 posto.

Od sigurnih i vjerojatnih glasača njih 30,4 posto glasalo bi za HDZ, dok bi SDP-u glas dalo 27,7 posto birača. Gotovo izjednačeni na 9 posto su HDSSB i Živi zid, dok još samo Most sa 5,6 posto prelazi izborni prag.

Zanimljivo je da ispod praga ostaju HNS i HSP Ante Starčević, a na izborima su tako u Sabor ušli Ivan Vrdoljak i potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš.

U odnosu na prošle izbore dobitnici su HDZ, SDP, ali i ŽIVI ZID. HDZ dobiva mandat više, dakle 6 mandata. SDP je na izborima u studenom osvojio 3 mandata, a sada bi dobio 5. MOST ostaje na istom, ali uživa gotovo dvostruko manju potporu nego na izborima. HDSSB s 2 mandata koje sada ima pada na samo jedan, a gotovo istu potporu uživa ŽIVI ZID. Oni u 4. Izbornoj jedinici na redovnim izborima nisu osvojili mandat, a sada dobivaju zastupnika. HSP Ante Starčević, HNS i laburisti gube mandat. 

Samo 30.6 posto onih koji su u studenom glasali za MOST, to bi i ponovili. Njihovi glasovi sada idu najviše ŽIVOM ZIDU, više od 16 posto, ali značajno i SDP-u. Manje od 5 posto HNS-u, a HDZ-u s kojim je MOST sada na vlasti dali bi manje od 2 posto.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Komentara 76

BK
branko-kockica
20:54 22.05.2016.

Promocija Plus po kojoj je Josipović trebao dobiti 47% u prvom, a 60% u drugom krugu, ahahaha, anketari koji provode ankete po duševnim bolnicama. :)

MI
mirrro
21:15 22.05.2016.

možete misliti da cemo vam povjerovati u vase ankete,igrate se posla milanovica tražite pakao u kojeg cete sami upasti

AN
Antiflašist
21:24 22.05.2016.

Most uopće ne dira APIS, Mup, sto god su preuzeli nista pod milim bogom nisu promijeili, a toliko su vristali o promjenama, svi su politicari prijevara, ali MOST je jedna od vecih prijevara u zadnje vrijeme, laprdaju o odgovornosti, a u MUP je najveca afera ikad za vrijeme druga orepica, vecina sefova nalazi se na radnim mjestima po nezakonitim rjesenjima,orepic je nesposobna nula, boji se ista dirati jer kao pravi lokalni pandur nema pojma o nicemu, MOSTOVCI su potpuno nespremni dosli na vlasti sad im je vrudi krumpir u rukama a nemaju pojma sto uciniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije