Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uputili dva zakona

Živi zid: Mirovinska reforma cementira sve nepravde učinjene umirovljenicima

živi zid
Patrik Macek/PIXSELL
18.10.2018.
u 12:56

Danas prosječna mirovina iznosi 30 posto prosječne plaće, a drugi stup odgovara samo onima s najvišim mirovinama, poručili su iz Živog zida

Mirovinska reforma koju Vlada predlaže je skandalozna jer cementira sve nepravde koje su se desetljećima radile hrvatskim umirovljenicima, poručili su danas Ivan Vilibor Sinčić i Branimir Bunjac iz Živog zida. Traže pretvaranje drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni jer je to sustav bez banaka i naknada koje im se trebaju plaćati, a protive se i pomicanju dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina.

U saborsku proceduru uputili su dva zakona – o nacionalnoj naknadi za starost za sve one koji nisu ostvarili pravo na mirovinu te o minimalnoj zajamčenoj mirovini po kojemu bi oni s 40 godina radnog staža imali minimalni mirovinu od 3200 kuna, što je 50 posto više nego što imaju danas, naglašava Sinčić te dodaje kako bi ta rješenja koštala četiri milijarde kuna. To bi se, dodaje, financiralo iz proračunskih viškova, koji sada iznose sedam milijardi.

- Najveća nepravda učinjena je kada je uveden drugi stup kao obavezni. Danas prosječna mirovina iznosi 30 posto prosječne plaće, a drugi stup odgovara samo onima s najvišim mirovinama. Takav sustav je pljačkaški, nepošten i nepravedan jer zaposleni od onoga što su uplaćivali u taj stup neće dobiti ni pola kada odu u mirovinu - tvrdi Ivan Vilibor Sinčić. Projekcije pokazuju da će samo oni koji dožive 91 godinu uspjeti vratiti sve ono što su uplatili u drugi stup, a kako je prosječna životna dob 76 godina, jasno je da je to pljačka, drži Sinčić. Najavljuje da će predložiti ukidanje parafiskalnih nameta poput HRT pretplate i dopunskog osiguranja, čime će umirovljenicima u džepu mjesečno ostati 150 kuna mjesečno.

Branimir Bunjac nastavlja da se uvođenje drugog stupa pokazalo kao veliki promašaj jer umirovljenici po njemu imaju 500 do 1000 kuna nižu mirovinu nego što su je imali po starom sustavu.

- Uvođenjem drugog stupa u proračunu je nastala rupa od 18 milijardi kuna, a direktna posljedica njegova uvođenja je podizanje PDV-a. Sve bivše komunističke zemlje koje su po nalogu Svjetske banke uvele drugi stup pretvorile ga u dobrovoljni. Da biste imali mirovinu iz drugog stupa 280 kuna, morate na računu imati 100 tisuća kuna, da biste imali 850 kuna, trebate na računu imati 300 tisuća kuna, a da biste imali 3000 kuna kako se nekad obećavalo, na tom računu morate imati 1,2 milijuna kuna - izračunao je Bunjac.

Iskoristio je prigodu i kako bi najavio da će Živi zid ministra obrane Damira Krstičevića prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog nabave i remonta aviona u Ukrajini, u čemu je kao partner sudjelovala i tvrtka KING ICT, što smatraju izrazitom sukobom interesa jer je Krstičević u njoj bio predsjednik Nadzornog odbora prije nego što je postao ministar. Dodao je da je KING ICT u partnerstvu s tvrtkom Aeropartner kojoj se zbog te nabave sudi za korupciju.

- U tom je postupku isparilo najmanje 130 milijuna kuna, a avioni su i dalje neispravni prizemljeni – zaključuje Bunjac.

Pogledajte video svađe Pernara i Plenkovića:

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije