Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davanje jamstava

Živi zid diže nove kaznene prijave protiv uprava i NO-a HPB-a i HBOR-a zbog Brodosplita

Ivan Sinčić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
20.03.2019.
u 13:26

Naša "ozbiljna" Vlada daje javni novac čovjeku koji sam sa sobom sklapa ugovore o gradnji brodova koje onda ne gradu, sklapaju ugovore s tek osnovanim firmama s minimalnim kapitalom, kaže Ivan Vilibor Sinčić

Živi zid podnosi nove kaznene prijave zbog Brodosplita, točnije, podnose četiri kaznene prijave protiv uprava i nadzornih odbora Hrvatske poštanske banke i HBOR-a temeljem četiri jamstva koja su odobrila firmama Tomislava Debeljaka registriranim na Maršalovim otocima.

Takvih je spornih jamstava bilo i više, poručuju, no za ova četiri jamstva kao dokaz imaju potpisane ugovor. Uprave i nadzorne odbore HPB-a i HBOR-a pri tome terete za prevaru u gospodarskom poslovanju, utaju poreza i carine, zlouporabu položaja i ovlasti, nezakonito poslovanje te subvencijsku prevaru koju je, poručuju, DORH već trebao istraživati.

– Ovo je gore nego božićni kredit Ivici Todoriću i Agrokoru. Naša "ozbiljna" Vlada daje javni novac čovjeku koji sam sa sobom sklapa ugovore o gradnji brodova koje onda ne gradu, sklapaju ugovore s tek osnovanim firmama s minimalnim kapitalom – čudi se čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Tako na primjeru lani odobrenog kredita od 640 milijuna kuna jednoj od firmi na Maršalovim otocima pokazuje primjer, kako tvrdi, malverzacija javnim novcem.

– Jasno je da taj novac neće biti vraćen, odobren je kredit bez pravih kolaterala i hipoteka na brod kojeg nema, i to u vrijeme dok su Maršalovi otoci bili na crnoj listi EU – tvrdi Sinčić zaključivši kako je loše da se Tomislavu Debeljaku da Uljanik jer, po uzoru na dosadašnji rad, neće otvarati nova radna mjesta niti će graditi brodove.

Njegov stranački kolega Branimir Bunjac kaže da je stanje u hrvatskoj brodogradnji kaotično, odnosno da je to osinje gnijezdo ili Titanik koji tone, no problem je što s brodogradnjom može potonuti i dobar dio države, naglašava.

– Sumnjam da se sve svodi na najobičnije kriminalne radnje, umjetno se pumpaju dugovi sa 600 milijuna na više od milijardu – kaže Bunjac. Zato ponavlja rješenje Živog zida za spas hrvatske brodogradnje – revizija brodogradilišta, dubinsko snimanje do 2013. godine od vremena privatizacije, poništavanje privatizacije i vraćanje uloženog novca, kazneni progon protiv subvencijske prevare te okrupnjavanje brodogradnje. Treba prestati sa subvencijama za plaće i hladni pogon, te eventualno subvencionirati samo istraživanje i razvoj, kao što to radi Italija.

VIDEO Živi zid obratio se građanima i podijelio donacije samohranim roditeljima

Komentara 4

Avatar Trica
Trica
17:28 20.03.2019.

Ivane, to uopće nije bitno za Hrvatsku, (za 4,5 sata nula komentara) bitnija je Karleuša a danas i Karađžić:)) Ja ti savjetujem Ivane da u optužnici navedeš da su neki Srbi u to umješani pa će se dići frka:))

DU
Deleted user
17:59 20.03.2019.

kad je u pitanju živi zid 0 komentara ? svašta! uvo je prava ignorancija. e pa onda netreba se čudit što voljeni hdz voda mase za nos debelih 30 godina..... sve raprodano štu se prodat i unovčit da. prije par godina u italiji osnovana jedna inkognito strankica koja je stajala iza običnog čovjeka, ta ista stranka sad rastura briselke elitaše a u italiji je boj 1. talijani su prepoznalli tko ih nabolje vodit zna u teškim vremenima..

ZA
Zagorec101
21:42 20.03.2019.

Stvarno ste na najnižem nivou, živi zid,,,, više živo blato, sve dublje tonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije