Naslovnica Vijesti Hrvatska

Živi zid diže nove kaznene prijave protiv uprava i NO-a HPB-a i HBOR-a zbog Brodosplita

Naša "ozbiljna" Vlada daje javni novac čovjeku koji sam sa sobom sklapa ugovore o gradnji brodova koje onda ne gradu, sklapaju ugovore s tek osnovanim firmama s minimalnim kapitalom, kaže Ivan Vilibor Sinčić
20. ožujka 2019. u 13:26 4 komentara 877 prikaza
Ivan Sinčić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Živi zid podnosi nove kaznene prijave zbog Brodosplita, točnije, podnose četiri kaznene prijave protiv uprava i nadzornih odbora Hrvatske poštanske banke i HBOR-a temeljem četiri jamstva koja su odobrila firmama Tomislava Debeljaka registriranim na Maršalovim otocima.

Konferencija Živog zida Brodosplit Živi zid podnosi kaznenu prijavu protiv 13 ljudi, Milanovića, Plenkovića...

Takvih je spornih jamstava bilo i više, poručuju, no za ova četiri jamstva kao dokaz imaju potpisane ugovor. Uprave i nadzorne odbore HPB-a i HBOR-a pri tome terete za prevaru u gospodarskom poslovanju, utaju poreza i carine, zlouporabu položaja i ovlasti, nezakonito poslovanje te subvencijsku prevaru koju je, poručuju, DORH već trebao istraživati.

– Ovo je gore nego božićni kredit Ivici Todoriću i Agrokoru. Naša "ozbiljna" Vlada daje javni novac čovjeku koji sam sa sobom sklapa ugovore o gradnji brodova koje onda ne gradu, sklapaju ugovore s tek osnovanim firmama s minimalnim kapitalom – čudi se čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Tako na primjeru lani odobrenog kredita od 640 milijuna kuna jednoj od firmi na Maršalovim otocima pokazuje primjer, kako tvrdi, malverzacija javnim novcem.

Živi zid predstavio svoj program za nadolazeće izbore za Europski parlament PROGRAM ZA EP Sinčić: 'Mi smo nova generacija koja ima odgovor na svijet koji se mijenja'

– Jasno je da taj novac neće biti vraćen, odobren je kredit bez pravih kolaterala i hipoteka na brod kojeg nema, i to u vrijeme dok su Maršalovi otoci bili na crnoj listi EU – tvrdi Sinčić zaključivši kako je loše da se Tomislavu Debeljaku da Uljanik jer, po uzoru na dosadašnji rad, neće otvarati nova radna mjesta niti će graditi brodove.

Njegov stranački kolega Branimir Bunjac kaže da je stanje u hrvatskoj brodogradnji kaotično, odnosno da je to osinje gnijezdo ili Titanik koji tone, no problem je što s brodogradnjom može potonuti i dobar dio države, naglašava.

Uljanik kompromis oko troškova Je li Vlada spremna dati više od 4,5 milijardi kuna?

– Sumnjam da se sve svodi na najobičnije kriminalne radnje, umjetno se pumpaju dugovi sa 600 milijuna na više od milijardu – kaže Bunjac. Zato ponavlja rješenje Živog zida za spas hrvatske brodogradnje – revizija brodogradilišta, dubinsko snimanje do 2013. godine od vremena privatizacije, poništavanje privatizacije i vraćanje uloženog novca, kazneni progon protiv subvencijske prevare te okrupnjavanje brodogradnje. Treba prestati sa subvencijama za plaće i hladni pogon, te eventualno subvencionirati samo istraživanje i razvoj, kao što to radi Italija.

VIDEO Živi zid obratio se građanima i podijelio donacije samohranim roditeljima

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • Deleted user:

  kad je u pitanju živi zid 0 komentara ? svašta! uvo je prava ignorancija. e pa onda netreba se čudit što voljeni hdz voda mase za nos debelih 30 godina..... sve raprodano štu se prodat i unovčit da. prije par ... prikaži još! godina u italiji osnovana jedna inkognito strankica koja je stajala iza običnog čovjeka, ta ista stranka sad rastura briselke elitaše a u italiji je boj 1. talijani su prepoznalli tko ih nabolje vodit zna u teškim vremenima..

 • Avatar Trica
  Trica:

  Ivane, to uopće nije bitno za Hrvatsku, (za 4,5 sata nula komentara) bitnija je Karleuša a danas i Karađžić:)) Ja ti savjetujem Ivane da u optužnici navedeš da su neki Srbi u to umješani pa će se dići frka:))

 • Zagorec101:

  Stvarno ste na najnižem nivou, živi zid,,,, više živo blato, sve dublje tonu.