Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Zet Fikreta Abdića osuđen na 7 godina zatvora

25.03.2009.
u 12:49

RIJEKA – Zatočenici su u logorima prošli golgotu, a onda im je to dodatno začinio Jušić, posljednja je rečenica koju je danas u sudnici, nakon što je Ibrahimu Jušiću (43), zetu Fikreta Abdića, izrekla nepravomoćnu presudu na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima, izgovorila sutkinja riječkoga Županijskog suda Ika Šarić.

Zločini su počinjeni u dvije i pol godine trajanja samoproglašene Autonomne pokrajine Zapadne Bosne, od rujna 1993. do kolovoza 1995. godine, u logorima i sabirnim centrima na području Velike Kladuše.

Premijer oslobođen
Babin zet vraćen je u pritvor u kojem je od rujna 2007. godine, a Zlatko Jušić (58), koji je uz njega bio optužen za isto kazneno djelo, oslobođen je optužbi. On se u drugom dijelu postupka branio sa slobode. Jušićima se sudilo u Rijeci po zahtjevu pravosuđa BiH i na temelju međunarodnih ugovora, a inače imaju i hrvatsko i bosansko-hercegovačko državljanstvo.

Stariji Jušić bio je premijer vlade Babine “države”, ali, obrazložila je sutkinja Ika Šarić, nije dokazano da je planirao i organizirao logore u koje su izolirani civili, protivnici Abdićeve autonomije. Naredba za osnivanje logora, iako ju je potpisao, nije bila stvarno njegova ni vladina, nego Fikreta Abdića koji je odlučivao o svemu.

– Nema dokaza da je znao za popise civila za logore i da je bio obavještavan o stanju u logorima, a Kladušu je napustio 1. srpnja 1994. godine, što je potvrdilo i više svjedoka – obrazlagala je sutkinja. Dodala je da bi civili i bez potpisane naredbe bili odvezeni u logor Drmeljevo, jer se to već ionako činilo, a naredba je bila samo pokriće i skretanje nečije odgovornosti sa sebe na Zlatka Jušića.

Logoraši ispričali istinu
No, za I. Jušića, Babina zeta, sud smatra da su optužbe dokazane. Bio je dio “sistema” i imao veliku moć. Kao načelnik policije i službe državne sigurnosti naređivao je uhićenja i izolaciju civila u sabirne centre i logore Drmeljevo, Dubrave, Nepeke i druge.

Osobno i s podređenima i stražarima zatočenike je za ispitivanja psihički i fizički zlostavljao udarajući ih po tijelu i glavi drvenim letvama, drvenim i gumenim palicama, letvama sa čavlima, tjerao na prisilni rad. – Sud nije prihvatio vašu obranu da su svjedoci koji su vas teretili politički protivnici, uključeni u SDA i tajne službe, da se preko vas uništiva Fikret Abdić – rekla je sutkinja Šarić dodajući da su svjedoci, bivši logoraši, na istovjetan način i u postupcima u BiH i sada u Rijeci opisivali uvjete u logorima i detaljno ispričali što su doživljavali od optuženog te da im je sud povjerovao.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije