Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMIRI U PERUU

Žestoki prosvjedi na ulicama Perua pokazali razmjere Putinove invazije

Peru's President Castillo lifts Lima curfew after widespread defiance and anger
Foto: ALESSANDRO CINQUE/REUTERS/PIXSELL
1/6
07.04.2022.
u 14:55

Podrška predsjedniku Castillu najniža od dolaska na vlast, sve više nezadovoljnih životnim standardom i porastom cijena.

Nedavni prosvjedi u Peruu samo su još jedan u nizu pokazatelja kako ruska invazija utječe na tržišta diljem svijeta. 

Prosvjedi su potaknuti rastom cijena goriva, ali su se brzo intenzivirali i prerasli u protuvladine prosvjede uz marševe i blokade na ulicama, piše CNN

Nemiri za Peru nisu ništa neobično

Predsjednik Pedro Castillo kasno je u ponedjeljak proglasio izvanredno stanje i uveo policijski sat u glavni grad Limu. Međutim ta je naredba povućena već u utorak poslijepodne jer su se stanovnici Lime na nju oglušili i izašli na ulice Lime tražeći Castillovu ostavku.

U posljednjih pet godina, Peru je imao pet predsjednika, od kojih su dva svrgnuta s vlasti uslijed uličnih prosvjeda. Castillo je na vlast došao prošle godine, a od tad mu je ovo drugi pokušaj svrgavanja s vlasti.

U usporedbi sa susjednim zemljama Perua, kao što su Argentina i Venezuela, Peru je najveći uvoznik nafte. Zbog toga je ovog velik udarac za Peru koji se još oporavlja od posljedica pandemija i lockdowna. Rezultat svega toga je najveća inflacija u posljednjih 26 godina, koja je najočitija u prehrani i gorivu koje je poskupjelo 9,54% u odnosu na godinu prije. 28. ožujka, kada su krenula prva poskupljenja goriva, na ulice su izašli vozači kamiona i pozivali na štrajk da se snizi gorivo.

Inače, Castillo je prije dolaska na vlast bio sindikalni vođa i učitelj u školi u predgrađu i zalagao se za veće plaće i bolje radne uvjete. Dakle, urbana radna klasa, koja mu je prije predstavljala temelj potpore i zbog koje je dobio izbore, sada mu okreće leđa i gubi njihovu potporu, pa mu je tako popularnost trenutno najniža od dolaska na vlast.

Komentara 2

Avatar Payback
Payback
15:23 07.04.2022.

Nadam se da će ogromne neobrađene površine u Hrvatskoj isto ove godine zasađene

WT
WTF!
15:27 07.04.2022.

Sa lockdownima počeli problemi na tržištu,pa pitajte one koji su davali naloge za iste. Ak padne snijeg na Uskrs,oće i onda Putin biti dežurni krivac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije