Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETO U STUDIJU

Žestok sukob HDZ-ovca i SDP-ovca u emisiji: 'Ne laprdaj bezveze, idi tamo plači kod Plenkovića'

Marko Pavić (HDZ) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP)
HRT/Screenshot
21.11.2023.
u 11:34

- Samo da još kažem Paviću da ne laprda bezveze. Javni dug u apsolutnom iznosu značajno raste - s 45,7 na 46,9 milijardi eura - kazao je u jednom trenutku Siniša Hajdaš Dončić.

HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog" došlo je do žestokog obračuna Marka Pavića (HDZ) i Siniše Hajdaša Dončića (SDP) tijekom rasprave o pitanju kupuje li Vlada proračunom glasove za iduće izbore ili zbilja pokušava pomoći najugroženijim stanovnicima. U emisiji je sudjelovala i Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti).

Hajdaš Dončić je izrazio sumnje u optimizam Vlade u vezi s očekivanim rastom BDP-a, upozoravajući na moguću recesiju u srednjoj Europi i Njemačkoj. Kritizirao je izračun koji predviđa višak izvanproračunskih korisnika (lokalna uprava i samouprava) i ukupni manjak države od 4,6 posto te je istaknuo da "proračunu prijeti" i trošak kamata na javni dug koji, kazao je Hajdaš Dončić, raste i iznosit će oko milijardu i 25 milijuna eura. 

SDP-ovcu Dončiću odgovorio je HDZ-ov Pavić, koji je kazao da je ovo osmi proračun koji predlaže Vlada Andreja Plenkovića te da on u makroekonomskom okviru odražava zadnjih sedam godina rast BDP-a od 20 milijardi. eura. - Od toga dolazi okvir za povećanja rashoda, ali unatoč tome - javni dug pada - naglasio je. Na pitanje kako objasniti da je proračun 2016. bio 16 milijardi, a za iduću godinu 32 milijarde, kazao je: "Dobar dio su fondovi EU-a, dobar dio rast BDP-a." 

Na to se javio Hajdaš Dončić, koji je kazao Paviću "da ne laprda bezveze". - Samo da još kažem Paviću da ne laprda bezveze. Javni dug u apsolutnom iznosu značajno raste - s 45,7 na 46,9 milijardi eura - kazao je u jednom trenutku Siniša Hajdaš Dončić. Na Pavićevu opasku da "bude pristojan i ne bude nervozan što će izgubiti izbore", odgovorio je da je on "inače nepristojan čovjek, ali da nije nervozan".

VEZANI ČLANCI:

Nakon toga je njihov verbalni sukob kulminirao. Pavić je prozvao Hajdaša Dončića za neuspjehe SDP-a na vlasti, dok je Hajdaš Dončić kritizirao politiku HDZ-a i tvrdio da su njihovi projekti rezultirali iseljavanjem građana iz Hrvatske.

- Idemo s argumentima. Dvije milijarde eura za školstvo, ulaganja u zdravstvo, sigurnost (Rafali). Proračun ministarstva za regionalni razvoj je ove godine rastao za par stotina milijuna eura, projekt Slavonija dvije milijarde eura, ulaganje u Banovinu. Sve to govori koliko Vlada politikom modernog suverenizma radi - kazao je Pavić. - A dok ste vi bili, gospodine Hajdaš Dončić, na vlasti - 350 tisuća nezaposlenih, štrajkovi, otpuštanja, nacionalizacija mirovina, minimalna plaća rasla je za 11 kuna. A vaši članovi ne vide i vi ste zato nervozni - da bi Peđa 'štrik' Grbin mogao biti budući premijer, dodao je Pavić.

- Joj, daj tamo plači kod Plenkovića - odgovorio mu je Hajdaš Dončić. - Svi ti epohalni projekti koji se tiču Slavonije, Banije i Gorskog kotara su rezultirali velikim 'ostankom' građana RH. Dakle, Hrvatska se iselila. Ovo ima ime 'investicije u katedrale u pustinji'. To vam je način kako HDZ vodi regionalnu politiku. Provjerite brojke - zaključio je SDP-ovac.

VIDEO Plenković: Ivan Anušić kandidat je za novog ministra obrane, na poziciji već od četvrtka

Komentara 17

OL
olujasviholuja
13:50 21.11.2023.

Sam se sjetimo kak je hajdaš pajdaš ugovorio kncesiju zračne luke F. Tuđman, 100 mil. € skuplje i manju zgradu nek je bila u natječaju i još je ugovorio ako se neće pokrivati sa u avioprometu da će iz proračuna hrvatska država razliku dati

JA
Jakuševec1004
12:37 21.11.2023.

Kad se sjetim kako je nekad pisalo u Zagorju po plotovima i reklamnim panoima " HAJDAŠA ZA PAJDAŠA"

ED
edgar2
13:07 21.11.2023.

Relativni javni dug (a ne apsolutni) puno bolje pokazuje stanje ekonomije te omogućuje usporedbu s drugim zemljama...Na kraju 2023.g. javni dug će biti nešto više od 60% BDP-a....Sjetimo se da je još 2014.g. bio 84,7%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije