Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ostavi utisak, ne otisak'

Zero-waste rođendanska proslava: Školarci iz Gradca pokazali kako se zabaviti bez stvaranja otpada

OŠ Gradac
OŠ Gradac
14.06.2023.
u 21:53

Učenici drugog razreda Osnovne škole Gradac, pod mentorstvom učiteljice Ranke Radoš, pokazali su nevjerojatnu kreativnost i ekološku osviještenost kojima su osvojili stručni žiri na obrazovno-ekološkom nagradnom natječaju "Ostavi utisak, ne otisak" u kategoriji nižih razreda

Zero-waste rođendanska proslava, druženje s influencerom Lucianom Plazibatom i upoznavanje svijeta električnih hiperautomobila samo su neke od nagrada koje su osvojili učenici osnovnih i srednjih škola na obrazovno-ekološkom nagradnom natječaju "Ostavi utisak, ne otisak“, kojeg je proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako je priopćeno, prijavom na natječaj učenici su osvijestili svoje vršnjake o ekološkim izazovima današnjeg društva te pozvali na usvajanje pozitivnih navika, s ciljem očuvanja planeta. Osim toga, pokazali su kako su upoznati sa zero-waste načinom života, odnosno prakticiranjem navika kojima se otpad gotovo ni ne stvara.

U svojim kreativnim radovima naglasak su stavili na korištenje održivih materijala poput stakla, drva i metala, ali i izbjegavanju brze mode te jednokratnih proizvoda kao što su plastične vrećice i čaše. Zaključili su da proizvode trebamo što duže koristiti i ponovno upotrijebiti, odvajati otpad te voditi brigu da ga smanjimo što je više moguće.

VEZANI ČLANCI:

"Svake godine provodimo eko natječaj s ciljem uključivanja djece i mladih različitih uzrasta u rješavanje glavnih ekoloških izazova današnjice. Veseli nas što su ovogodišnji radovi pokazali da su djeca svjesna kako više nije dovoljno razmišljati o pravilnom odvajanju ili recikliranju otpada – moramo prakticirati navike kojima ćemo spriječiti njegovo prekomjerno stvaranje. Važno je istaknuti i proširiti poruku da svatko od nas odlučuje o budućnosti našeg okoliša svojim svakodnevnim odlukama – naravno, mi odlučujemo hoće li one biti pozitivne ili negativne“, istaknula je Sunčana Matić iz Fonda za okoliš i energetsku učinkovitost te dodala da budućnost pripada najmlađima, stoga ih je važno uključiti u ovakve edukativno-ekološke projekte.

Upravo su učenici drugog razreda Osnovne škole Gradac, pod mentorstvom učiteljice Ranke Radoš, pokazali nevjerojatnu kreativnost i ekološku osviještenost kojima su osvojili stručni žiri u kategoriji nižih razreda.

"Iznimno nas veseli što smo ovogodišnji pobjednici natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u kategoriji nižih razreda. Osim što se cijela skupina zabavila osmišljavajući koncept videozapisa te pripremajući zero-waste zabavu, naučili smo da više nije dovoljno pravilno odvajati ili reciklirati otpad, već se potruditi da ga uopće ne stvaramo. Natječajima poput ovih vrlo je lako motivirati djecu da od najranije dobi potiču pozitivne životne navike, s naglaskom na sprječavanje nastanka otpada“, kazala je učiteljica Radoš. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, priopćeno je, nagradio ih je raznim aparatima kojima će se cijeli razred na zero-waste rođendanskoj zabavi počastiti i zabaviti, a neće stvarati otpad.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije