Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blaga kazna: Zbog ranijeg izlaska iz zatvora bivše čelnice bosanskih Srba ogorčenje u BiH

Zenički zatvorenici zašili si usta jer je Biljana Plavšić puštena na slobodu

plavšić
Reuters/Pixsell
27.10.2009.
u 19:26

Robijaši: Ratna zločinka puštena je iz zatvora nakon što je izdržala dvije trećine kazne, a mi moramo odguliti sve!

Prijevremeno puštanje haaške osuđenice Biljane Plavšić na slobodu izazvalo je negativne reakcije u BiH, a u prosvjedu je najdalje otišla skupina zatvorenika Kazneno-popravnog zavoda u Zenici koja je sebi demonstrativno zašila usta.

Prebačena u Beograd
Među 40 prosvjednika osuđenici su svih nacionalnosti, pa i s različitim kaznama, od kraćih do kazni dugotrajnog zatvora. Poručili su da nepravdom smatraju to što je Biljana Plavšić, koja je osuđena za najteže ratne zločine, puštena na slobodu nakon što je izdržala dvije trećine kazne, dok se njima, iako su osuđeni za blaža kaznena djela, uskraćuje pravo na pomilovanje. Svoj status povezali su s tretmanom Biljane Plavšić jer je propise za pomilovanje u BiH regulirao OHR, odnosno međunarodna zajednica, baš kao i u slučaju Haaškog suda.

Ratna potpredsjednica Republike Srpske puštena je jučer iz švedskog zatvora nakon što je odslužila dvije trećine zatvorske kazne od 11 godina na koju ju je osudio ICTY. Posebnim zrakoplovom vlade Republike Srpske prebačena je u Beograd, gdje živi njezin brat. Njezino oslobađanje oštro su kritizirale obitelji bošnjačkih žrtava iz BiH, kao i neki dužnosnici BiH.

Bildt kao brat
Sarajevski mediji ovakvu odluku švedskih vlasti nazivaju još jednom nepravdom prema žrtvama zločinačkog pothvata u kojem je Plavšić sudjelovala. Prijevremeno puštanje Biljane Plavšić izazvalo je brojne reakcije i u Švedskoj. Član švedskog parlamenta i bivši ministar pravde Thomas Bodstrom prijavio je ministra vanjskih poslova Carla Bildta ustavnom odboru tvrdeći da je došao u sukob interesa sudjelujući u odluci o puštanju B. Plavšić.

– On je djelovao kao njezin brat – kazao je Bodstrom govoreći o odnosu Plavšić – Bildt.

Ključne riječi

Komentara 33

PT
Ptica
20:10 27.10.2009.

Unaprijed se zahvaljujem za sve minuse svim Pravim Srbima :)

BG
bgcd
20:21 27.10.2009.

Bas potresna vest,sto ih nisu zasili kad je Naser Oric pusten na slobodu,odsice ih brzo kad budu videli da ima svinjetina za rucak.

OB
-obrisani-
19:43 27.10.2009.

Svakom po zaslugama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije