Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žene i dalje u nepovoljnijem položaju i na tržištu rada i u privatnoj sferi

Čak 83 posto žena u Hrvatskoj obavlja rutinske kućanske poslove, a kada se radi o brizi o djeci tada 58 posto rade žene
07. veljače 2018. u 13:50 7 komentara 293 prikaza
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Unatoč sve opsežnijem institucionalnom i javnopolitičkom okviru na području politika rodne ravnopravnosti u europskim zemljama još uvijek postoji nedovoljan napredak u stvarnim rodnim praksama te su žene i dalje u nepovoljnijem položaju i na tržištu rada i u privatnoj sferi, a Hrvatska se ne izuzima od tih trendova, istaknuto je u srijedu na skupu o profesionalnoj jednakosti između muškaraca i žena.

nada murganić VELIKA PROMJENA Porodiljne naknade za zaposlene znatno će se povećati u odnosu na sadašnje

"Žene na tržištu rada u Hrvatskoj čine većinu nezaposlenih, 54 posto, u većini su koja radi na određeno vrijeme, zarađuju 12 posto manje plaće, žrtve su spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, dvostruko su opterećene, postavljaju im se diskriminatorna pitanja na intervjuima i dotiču 'stakleni strop', tj. onemogućeno im je napredovanje. Samo 2,5 posto muškaraca koristi rodiljne i roditeljske dopuste", istaknula je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Skup pod nazivom "Uskladiti profesionalni i obiteljski život – Kako unaprijediti profesionalnu jednakost između muškaraca i žena u našim današnjim europskim društvima?" organiziralo je francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj i nevladina organizacija Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u  okviru europskog projekta JUMP (Juggling Motherhood and Profession).

Hrvatska među zemljama s najizraženijim rodnim jazovima

Ljubičić je predstavila rezultate dvaju istraživanja provedenih u sklopu projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života" koji pokazuju da Hrvatska uz južnoeuropske zemlje ima jedan od najizraženijih rodnih jazova u obavljanju kućanskih poslova, a svrstava se i među zemlje s najizraženijim rodnim razlikama u EU i po pitanju svakodnevne uključenosti u brigu o djeci. Čak 83 posto žena u Hrvatskoj obavlja rutinske kućanske poslove, a kada se radi o brizi o djeci tada 58 posto rade žene.

Istraživanje  "Utjecaj rodne podjele obiteljskih obveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena" na 600 zaposlenih žena pokazalo je pak da takva neravnopravna rodna podjela obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na mnoge zaposlene žene ostavlja negativne posljedice, i to kako na njihov privatan, tako i na njihov profesionalan život, naglasila je Ljubičić.

Žene manje spavaju kako bi uspjele odrađivati sve kućanske i obiteljske obaveze

Istraživanje je pokazalo da je svaka druga žena barem jednom u životu znatno smanjila količinu sna na duže vremensko razdoblje kako bi uspjela odrađivati sve kućanske i obiteljske obaveze. Utvrđeno je i da je veća količina vremena koje žene provode obavljajući rutinske kućanske poslove i poslove vezane za brigu o djeci povezana s većim brojem negativnih posljedica po njihovu karijeru. Odgovori zaposlenih žena na pitanja o posljedicama obavljanja kućanskih poslova i ostalih obiteljskih obaveza na njihov profesionalni život pokazuju da je 30 posto njih barem jednom tijekom života zbog obiteljskih obaveza odustalo od stručnog usavršavanja i isto toliko njih odustalo od poslovnog putovanja.

Zaposlene žene radi obiteljskih obaveza odbijaju napredovanje

Oko jedne četvrtine zaposlenih žena je zbog potreba obavljanja obiteljskih obaveza doživjelo sukob sa svojim nadređenim ili s poslodavcem, a oko 21 posto žena je doživjelo sukob s kolegama na poslu. Svaka peta zaposlena žena je barem jednom u životu radi obiteljskih obaveza odbila napredovanje, a oko 13 posto njih je zbog nemogućnosti izvršavanja svih radnih obaveza koje su se kosile s njihovim obiteljskim i kućanskim poslovima, barem jednom primilo umanjenu plaću. Ljubičić je istaknula da je istraživanje njenog ureda s udrugom Roda iz 2015. pokazalo da najveću prepreku žene na tržištu rada danas doživljavaju zbog majčinstva. Oko 55 posto ih je dobilo prestanak radnog odnosa, bilo zbog isteka ugovora o radu, bilo kad su se vratile kao tehnološki višak ili su doživjele smanjenje plaće.

Očeve treba ravnopravno angažirati u podizanje i odgoj djece

"Ovakvi rezultati su pokazatelj da moramo mijenjati politike", naglasila je Ljubičić. Ona predlaže kreiranje strategija koje će doprinijeti ravnopravnom angažiranju očeva u roditeljstvu, povećanje naknade za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta očeva, kontinuirano stvaranje pozitivne klime prema korištenju rodiljnog i roditeljskog dopusta očeva te kontinuirano podizanje razine znanja i svijesti o usklađivanju obiteljskih i profesionalnih obveza te veće sudjelovanje očeva u podizanju i odgoju djece. "Neravnopravnost koči normalan razvoj društva te doprinosi raznim uzrocima nasilja", poručila je savjetnica predsjednice Republike za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić. Najvažnijim je ocijenila mijenjanje mentaliteta i predrasuda koje postoje u zemlji.

Ovo su žene i djevojke sudionika sportskog spektakla u SAD-u:

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
1 / 15
New England Patriotsi i Philadelphia Eaglesi odlučit će u noći s nedjelje na ponedjeljak o pobjedniku Super bowla 52.
Mate Uzinić Biskup Uzinić: 'Ako žene rade nedjeljom, otvorite vrtiće' Mate Uzinić konferencija Mons. Uzinić uz Dan života: Žene, ne dajte da vam ukradu radost majčinstva Predstavljena 3. AVON Pro Woman konferencija Osnaživanje aktivnosti Predstavljena 3. AVON Pro Woman konferencija
Delnice: Ralice čiste ulice, dok snijeg i dalje neumorno pada
HLADAN I OBLAČAN TJEDAN
Pripremite lopate: Tijekom tjedna bi mogao pasti i prvi snijeg u nizinama
Priceless.com
ODRŽIVA BUDUĆNOST
Influenceri se pridružili globalnom eko trendu: Mali koraci za velike promjene
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • kinez14:

  Pa tko vam brani da idete u vojsku, radite u brodogradilistima, radite kao drvosjece..... Sve za ravnopravnost

 • Deleted user:

  Otac ima jednu ulogu a majka drugu. Tako je u životinjskom a tako je i u ljudskom svijetu. Otac oplođuje a majka nosi i rađa. Prirodno i predivno. Majka u prvim godinama je nezamjenjiva. Ona doji i mazi a jedino ... prikaži još! uz njen miris djete uživa u savršenoj sigurnosti. Majka je najuzvišenije a bogami i najsloženije multidisciplinarno zanimanje. Otac je muško a majka žensko.Tako jednostavno i tako prelijepo.

 • Lujo123:

  pa obično si ili ispod ili s prijeda - kaj tu ne valja?