Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simpatično TV lice

Željko Vela: Mogao bih jednog dana komentirati i utakmice sinova Tina i Slavena

Željko Vela
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/7
18.01.2014.
u 15:07

Sportski novinar Nove TV koji odnedavno radi i “Pregled tjedna” otkriva kako se snalazi s političkim temama

Jedno od najsimpatičnijih lica na malim ekranima i po mnogima najbolji domaći sportski komentator Željko Vela zaželio se novih izazova i uz posao urednika i voditelja sportskih vijesti na Novoj TV prihvatio ponudu da radi “Pregled tjedna” koji nedjeljom ide u sklopu “Dnevnika”.

Problematična gimnastika

– Čovjek se uvijek pita bi li znao raditi nešto novo i kako bi to napravio, a kada radiš uvijek iste stvari, to prijeđe u rutinu pa mi je “Pregled tjedna” dobro došao s te strane. A s druge strane mislim da nije u redu da se novinare koji su specijalizirani za jedno područje smatra fah idiotima za sve drugo – kaže Željko. Formu pregleda dana, tjedna, godine, voli jer nudi puno prostora za kreativnost, osobnost, slobodu za zajedljive komentare, ali i mogućnost da se pohvali nešto pozitivno i dobro.

Moj je najveći domet kad sam u u osnovnoj školi na jednoj utakmici ušao umjesto Alena Bokšića

Najveći dio “Pregleda” odnosni se na politiku, no, kaže Vela, to je neizbježno.

– Još dok sam studirao, netko je rekao da ćemo biti prava demokracija kada ne budemo znali tko nam je predsjednik Vlade. Nažalost, mi smo daleko od toga. Mislim da znam prilično toga o politici, a sve i da ne želim znati, radim u news redakciji pa sve čujem. Ipak, trudim se da nedjeljom navečer moj “Pregled tjedna” bude što više lišen visoke politike i da bude životniji – priča Vela.

Da će biti sportski novinar, znao je još od tinejdžerskih godina, no ipak nije upisao novinarstvo nego sociologiju.

– Mislim da taj fakultet pruža dobar temelj novinarstu koje je prije svega zanat. Došao sam nakon faksa na HTV u “Zagrebačku panoramu”, a nakon šest mjeseci prešao sam u sport. Kako tada, tako i danas – kaže Vela. Iako je za većinu sportova pravi stručnjak, o nekima, iskreno priznaje, zna malo.

– Nikada nisam znao raspoznati figure u umjetničkom klizanju, a u gimnastici uspijem prepoznati svaki peti element. Da je toga više na ekranima, možda bih i naučio – smije se Vela.

U nogometu je radio gotovo sve što se raditi može, fale mu još samo prijenosi reprezentacije na velikim natjecanjima, a volio bi i više prenositi atletiku s Olimpijskih igara. Kao novinar koji je već 20 godina u tom poslu, upoznao je gotovo sve naše sportaše. 


Ivano Balić, Petar Metličić i Davor Dominiković imali su najveći utjecaj na mene jer osim što su vrhunski sportaši, oni su prije svega pošteni, normalni ljudi. Što se nogometaša tiče, ako postoje primjeri što znači biti nebahat i neprepotentan, onda su to Darijo Srna i Stipe Pletikosa – kaže Željko.

Knjiga umjesto lopte

I on se kao dijete bavio nogometom, ali je brzo loptu zamijenio knjigom.

– Moj je najveći domet kad sam u u osnovnoj školi na jednoj utakmici ušao umjesto Alena Bokšića. Poslije toga sam se ozbiljnije uhvatio škole – smije se Vela. Iako mnogi sportski komentatori “vrište” dok komentiraju utakmice, Vela kaže da ne voli kad ih tako “prebaci” te da puno intenzivnije proživljava utakmice koje gleda doma.

A uskoro bi mogao komentirati i utakmice vlastitih sinova.

Tino se bavi vaterpolom, a Slaven igra nogomet pa nije nemoguće da ću ubrzo pratiti i prijenose utakmica u kojima oni sudjeluju. Ali nije to nikakav imperativ. Želim da se bave sportom i da u tome uživaju, bez ikakvog pritiska kakav rezultat moraju ostvariti – zaključuje.

>>Željko Vela: Nekorektno je reći navijam li za Hajduk ili Dinamo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije