Naslovnica Vijesti Hrvatska

Želim što prije na odsluženje kazne, da 
se ta epizoda završi

Za presudu sam čuo na autocesti. Bio je to šok za mene, ali i moju obitelj
21. ožujka 2015. u 08:45 39 komentara 1314 prikaza
02.09.2014., Osijek - Izricanje presude bivsem gradonacelniku Vukovara Zeljku Sabi za slucaj podmicivanja dva gradska vijecnika, osudjen je na kaznu zatvora od godinu i cetiri mjeseca
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Jednoglasnom odlukom zastupnika bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo više ni formalno nije zastupnik u Saboru. Odluka je uslijedila nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku prema kojoj je osuđen na osam mjeseci zatvora i osam mjeseci uvjetno. Osuđen je zbog pokušaja podmićivanja HDZ-ovih vijećnika u vukovarskom Vijeću Marije Budimir i Radivoja Đurića kako bi osigurao većinu za svoju političku opciju. Sabo je prethodno podnio ostavku na sve dužnosti u stranci, a bio je predsjednik županijske organizacije i potpredsjednik vukovarskog SDP-a. Prošle godine tijesno je izgubio na prijevremenim izborima za gradonačelnika Vukovara, kada se kandidirao kao neovisni kandidat. Svoju je ostavku predsjedniku Sabora Josipu Leki podnio e-mailom.

Nakon ostavki na sve dužnosti u SDP-u podnijeli ste ostavku i u Hrvatskom saboru, a istupili ste i iz SDP-a. Zašto?

Ne želim biti teret nikome. Iskreno, da sam i uvjetno osuđen, postupio bih na isti način. I tada bih podnio ostavku u Hrvatskom saboru i u stranci.

Kako ste prihvatili to da ćete morati u zatvor na osam mjeseci?

Bio je to šok za mene. Informaciju o presudi Vrhovnoga suda i da ću morati u zatvor doznao sam na autocesti na povratku sa zasjedanja Sabora u Zagrebu. Nitko me prethodno o tome nije izvijestio. Bio je to šok za mene, ali i moju obitelj.

Što dalje nakon ovakve odluke Vrhovnog suda?

Svakako da ću se žaliti Ustavnom sudu, a bude li potrebe, spreman sam ići i do Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Sigurno je da neću odustati od svoje borbe i dokazivanja nevinosti. Međutim, žalba ne odlaže izvršenje kazne, tako da ću morati u zatvor.

Zna li se kada idete u zatvor?

Ne znam. Postoji određena procedura koja se mora ispoštovati pri upućivanju u zatvor, poput papirologije, odluka suca izvršitelja i onda, na kraju, upućivanja na izdržavanje kazne. Osobno bih volio da to bude što prije. Jedva čekam da se i ta epizoda mojeg života riješi.

Kako gledate na cijeli svoj slučaj i sva događanja vezana za to?

Kada je netko hrvatski branitelj i logoraš, a ne pronađe se nikakva olakotna okolnost za takvog čovjeka, onda to mnogo toga govori. Isto tako, u mojem slučaju postoji i pet stvari koje se prvi put događaju u Hrvatskoj. Prvi je put neka osoba nezakonito snimana i protiv te osobe nema nikakvih sankcija, nego je osuđena osoba koja je snimana. Prvi je put Vrhovni sud prihvatio jednu takvu snimku kao dokaz. Prvi je put netko i suđen zbog nezakonitog snimanja. I prvi je put netko osuđen po takvom zakonu i prvi je put osuđen jedan saborski zastupnik. Sve je to znakovito i mnogo govori. Sve se to događa prvi put, i to u jednom slučaju. Mojem slučaju.

Željko Sabo predsjedništvo stranke Željko Sabo napušta SDP! Željko Sabo POTVRĐENA PRESUDA Sabo će provesti 8 mjeseci u zatvoru i još toliko na uvjetnoj kazni

Kako se osjećate kao čovjek i branitelj nakon svega toga?

Povrijedila me hrvatska država u koju vjerujem.

Kakvi su vam planovi nakon izlaska iz zatvora? Planirate li i dalje politički djelovati?

Moje dalje političko djelovanje trenutačno je u ne znam kojem planu. Sada se molim Bogu da osnaži moju obitelj i mene da izdržimo sve ovo jer, iskreno, nije nimalo jednostavno. Ipak, vjerujem da ću izdržati i ovo iskušenje kao što sam izdržao i mnoga prije ovog. 

>> Sabo od danas formalno bivši saborski zastupnik

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar comparator
  comparator:

  Sječam se njegove arogancije koja je bila iritantna do neizdrživosti i ako se u zadnji tren nešto ne promjeni mogao bi to biti prvi pravni pomak u Hrvatskoj. Ipak tu je još slučaj Vlahušić i Merzel gdje političari nesmetano masno ... prikaži još! zarađuju a sumnjiči ih se ili su osuđeni za teške krađe i organizirani kriminal. Jeli to samo zastoj ili se čeka politička trgovina ? Za nas građane to nebi bilo dobro i u svakom pogledu sam za kažnjavanje svih koji ukradu pa i za najlonke.

 • dino85:

  Sabo kako kaže narod "tamo ili vamo" ali ne mogu da shvatim da našim političarima neide u glavu da ne mogu neke stvari da rade usprkos tome što u sebi osjećaju da bas sve sto rade, rade u "ime naroda" ... prikaži još! i za boljitak istog. Za njega je ovo samo jedna epizoda. Što treba više reći.

 • Vlaskoulicanec:

  Ovo bi trebalo biti slogan SDP-a na iducim izborima: "Zelim sto prije na odsluzenje kazne!" jer ona ocrtava buducnost mnogih SDP-ovaca!!!