Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik imenovao radni tim za pripremu legalizacije

Željko Kerum legalizirat će bespravne kuće u Splitu

Kuće
Leonard Ninčević/VLM
02.11.2009.
u 15:24

Većina tih objekata će se legalizirati, za što su se uvjeti počeli stvarati prijašnjih godina donošenjem prostornoplanske dokumentacije koja će omogućiti legalizaciju.

Sirobuja, Šine, Kamen, Mostine, Dragovode, Mejaši, Neslanovac, Kila... Dug je popis splitskih kvartova s bespravno sagrađenim kućama.

Većina tih objekata će se legalizirati, za što su se uvjeti počeli stvarati prijašnjih godina donošenjem prostornoplanske dokumentacije koja će omogućiti legalizaciju. Prije deset dana je aktualni gradonačelnik Željko Kerum napravio i korak dalje osnivanjem radnog tima za pripremu legalizacije bespravnih objekata na području Splita. Voditeljica sedmeročlanog tima je Ružica Batinić Santro, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Doprinos na rate

Zadaća radnog tima, kako piše u odluci o osnivanju, jest utvrditi važne okolnosti vezane uz bespravno sagrađene objekte, mogućnosti i način njihova uklapanja u prostorno-plansku dokumentaciju. Trebao bi rješavati i pitanja povezana uz privremene priključke na infrastrukturu (do legalizacije) kao i sve detalje vezane uz plaćanje komunalnog doprinosa, i to na najpovoljniji način za investitore.

Procjenjuje se da u Splitu ima više od 11.000 bespravnih objekata, a njihovom legalizacijom slit će se i mnogo novca u gradsku blagajnu.

Odricat će se

- Sve što uprihodimo od legalizacije utrošit će se za gradnju infrastrukture u bespravnim naseljima - kaže dogradonačelnik Jure Šundov, koji podsjeća da je legalizacija i predizborno obećanje Željka Keruma.

Napominje kako nije dovoljna samo dobra volja jer je riječ o vrlo kompliciranom postupku.

- Ne možemo legalizirati objekt koji nije moguće priključiti na infrastrukturu, tako da u ovom trenutku i ne možemo legalizirati sve objekte. To je dugotrajan proces - kaže Šundov. Primjerice, treba sagraditi ceste, za što je potrebna suradnja lokalnog stanovništva jer se moraju držati postavljenih standarda, pa će vlasnici dio svoga zemljišta morati i ustupiti.

Osim toga, problemi su i u zemljišniku. Naime, da bi se objekt uknjižio, vlasnik parcele mora biti uredno knjižen.

- Nije problem samo u tome što su investitori gradili kuće bez građevinske dozvole već se nisu ni uknjižili. Zato će i sudski zemljišnik također osnovati odjel koji će se baviti uknjižbom vezanom uz legalizaciju bespravnih objekata - najavljuje Šundov. Ne želi špekulirati kada bi legalizacija u praksi mogla početi, ali očekuje je sredinom sljedeće godine, i to za Sirobuju, gdje se najviše odmaknulo u pripremi.

Komentara 3

OB
-obrisani-
15:35 02.11.2009.

legalizirati bi se samo trebali objekti koji imaju izgrađeno do 1/3 zemljišta i to da prvo šlate debelu kaznu zato što su bespravno gradili, a onda dvostruku naplatu komunalija i dokumentacije. Hebote pa svi smoo onda mogli raditi bez građevinske i na divlje.

Avatar punkufer
punkufer
16:28 02.11.2009.

Legalizacijom protupravno izgrađenih kuća Kerum poručuje svima koji su se držali zakona i propisa da su BUDALE.

Avatar Robinzon
Robinzon
17:58 02.11.2009.

Još jedan BRAVO za Keruma. Ostalim licemjerima; nitko nije htjeo graditi kuću nelegalno iz objesti.Najčešće su to gradili iz nevolje.Čemu zatvarati oči pred istinom da te kuće postoje, da u njima žive ljudi sa svojim familijama i da ne nabrajam.Sada će ih legalizirati na način da će platiti troškove izgradnje infrastrukture i ostale troškove koji se trebaju platiti državi. Da je mjesto Keruma gradonačelnik bager dama Dropulićka, ona bi srušila pola splita pa i Dioklecijanovu palaču, jer ni za nju nema dozvole za gradnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije