Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLOKIRANJE STRANICA

Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Željka Markić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/5
15.12.2017.
u 13:51

Leković je upitan hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji. Kazao je kako HND stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Zbog izvještavanja o generalu Slobodanu Praljku koji je u Haagu počinio samoubojstvo jer mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora neki su portali i Facebook stranice bili blokirani.

Na to pitanje i pitanje kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama u radijskoj emisiji poligraf odgovarali su Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku,  neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je "najgori oblik nepravde privid pravde", prenosi HRT.

Naglasila je i kako su u Hrvatskoj i BiH bili blokirani profili portala i osoba koje su imale veliki broj pratitelja kao što su svećenik Ike Mandurić, Ivo Lučić i Igor Peternel.

Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić te naglasila da se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Leković je upitan hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji. Kazao je kako HND stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje. 

- Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno - rekao je Leković.

Markić i Carić reagirali su na izjavu i složili se da nije spominjala ideološke razlike. 

Ivan Šušnjar, urednik portala Posko.info, javio se u emisiju i rekao kako se 'osjeća kao u Sjevernoj Koreji' jer mu je tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. 

Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču 'Hrvati slave zločin', rekao je Šušnjar.  

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva, piše HRT.

Željka Markić
1/8

Komentara 41

Avatar vilapablo
vilapablo
14:25 15.12.2017.

Iza blokade svih portala i brisanja statusa vam stoji jugo-zgubidanka Nena Badalin. Ona ima neku svoju grupu u kojoj se okupljaju jugo zgubidani iz BiH, Srbije i Hrvatske, vode virtualne ratove, kunu se titi, ma cirkus. Imaju lažne profile, trošee dane i dane na prijavljivanja nepočudnih statusa, dežuraju po portalima, trolaju, spamaju, jednostavno teški luzeri kojima je jugo-ideologija spržila mozak.

VE
vesna
15:25 15.12.2017.

Lucijan Carić je rekao nešto, što ne vidim u članku ." Ja već.., a to su otkrili dečki iz BUG-a,negdje 2004..da HT pakete hrvatskog interneta,koji bi trebali biti interni paketi u hrvatskoj mreži ruta preko Njemačke, znači..to je ono. uštekani ste u Njemačke obavještajne službe, sve direktno .Znači hrvatska vlada, a ja sam nekoliko puta pisao dva premijera i dva predsjednika, po tome se vidi koliko smo močni, i po tome se ništa nije napravilo. Probajte u Njemačkoj ili Austriji rutati interne pakete , ne znam preko Rusije, pa da vidite kak će to završiti.Došlo bi po vas momci u crnom..Ali ovo je Hrvatska, to da naš premijer razgovara s predsjednikom jedne velike kompanije o bilo čemu osim o biznisu... .Čovjek to izgovara na državnom radiju, i sve super ,idemo dalje. Jadne li države!

IL
ilijan
14:44 15.12.2017.

hebes fejsbuk

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije