Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FACEBOOK CENZURA

U ime obitelji poručuje Vladi: 'Poduzmite korake kad je Facebook u pitanju!'

Željka Markić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
06.12.2017.
u 15:44

'Predlažemo Vam da otvorite posebnu e-mail adresu MUP-a na koju građani mogu slati prijave o brisanju objava i blokiranju Facebook profila'

Udruga U ime obitelji dostavila je otvoreno pismo u kojem se navode konkretni koraci koje Vlada treba poduzeti da zaštiti ustavna prava svojih građana.

Pismo prenosimo u cijelosti. 

Poštovani gospodine ministre,

Budući da od Vas nismo dobili odgovor na poziv U ime obitelji da spriječite cenzuriranje hrvatskih građana koji na Facebooku izražavaju i argumentiraju legitiman stav o nepravednosti haaške presude te o pozitivnoj ulozi RH, HVO-a i HV-a u obrani Bosne i Hercegovine, a Vaše je ministarstvo preko nekih medija poručilo da od građana nije dobilo dojave o cenzuri te da “nije u mogućnosti utjecati na rad društvenih mreža”, osim u slučajevima kriminalističkog istraživanja, slobodni smo Vam dostaviti konkretne prijedloge koraka za sprječavanje cenzuriranja hrvatskih građana i kršenja njihovog ustavnog i temeljnog ljudskog prava na slobodu izražavanja:

1. Predlažemo Vam da otvorite posebnu e-mail adresu MUP-a na koju građani mogu slati prijave o brisanju objava i blokiranju Facebook profila iako se kao korisnici Facebooka pridržavaju internih pravila ove društvene mreže. Zatim predlažemo da preko sredstava javnog priopćavanja pozovete hrvatske građane da dojave MUP-u sve konkretne slučajeve cenzure od strane Facebooka koji se odnose na izražavanje mišljenja o haaškoj presudi i iznošenje činjenica o pozitivnoj ulozi RH, HV-a i HVO-a u obrani Bosne i Hercegovine te zabranu objava koji iznose svjedočenja o malo poznatim zločinima Armije BiH nad Hrvatima.

2.  Predlažemo da zajedno s drugim predstavnicima javne vlasti - premijerom i ministrom pravosuđa - stupite u kontakt s Facebookom i odredite način na koji će ta društvena mreža provoditi ustavnu i zakonsku odredbu o slobodi izražavanja i zabrani cenzure dok posluje u Hrvatskoj.

Svjesni činjenice da cenzura kojoj su izloženi hrvatski građani nije posljedica službene politike ove privatne kompanije, nego organiziranih lažnih prijava i/ili neprofesionalnog ili pristranog administriranja kojima se sprječava iznošenje činjenica o ratu u BiH, a posebice o logorima i zločinima Armije BiH te izrazito pozitivnoj, humanitarno osviještenoj i u vojnom smislu pobjedničkoj politici Republike Hrvatske i Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne u ratu u BiH - od Vas tražimo da slijedeći primjer SR Njemačke skrente pozornost ovoj kompaniji na problem lažnih prijava koje dovode do cenzure kako bi se u budućnosti ista spriječavala, a ne poticala. Naime, njemačke vlasti su još u 2015. postigle dogovor s Facebookom, Twitterom i Googleom o načinu na koji će se te tvrtke provoditi njemačke zakone dok posluju u Njemačkoj - konkretno u sprječavanju govora mržnje na tim internetskim platformama. Njemačke vlasti su također istražile europskog administratora Facebooka zbog navodnih propusta u pridržavanju njemačkih zakona, a u lipnju 2017. je Bundestag donio poseban zakon koji je konkretizirao pravila postupanja tih internetskih platformi u Njemačkoj i odredio im kazne u slučaju njihova nepridržavanja. (https://www.reuters.com/article/us-germany-internet/facebook-google-twitter-agree-to-delete-hate-speech-in-24-hours-germany-idUSKBN0TY27R20151215)

3. Slobodni smo Vas podsjetiti na Vašu izjavu od 28. studenoga 2017. Na konferenciji za novinare izjavili ste da s napredovanjem tehnologije napreduju i oblici u kojima se tzv. hibridno ratovanje može ispoljavati jer danas živimo u svijetu interneta, novih tehnologija koje se također za to koriste te da “naravno svaka država ima pravo i dužnost da se zaštiti od toga”.

Molimo Vas da razmotrite sve moguće načine (te nas o istima u najkraćem roku obavijestite) na koje možete zaštiti ustavno pravo hrvatskih građana da iznose povijesne činjenice o Republici Hrvatskoj i njezinom ratnom vodstvu, kao i o Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i HVO-u. Klevetama, lažima, netočnima informacijama i manipulacijama kojima svjedočimo zadnjih dana, a koje su potpomognute cenzurom jedne od strana u raspravi, nanosi se nemjerljiva šteta međunarodnom ugledu naše Republike, a time i svima nama, građanima Hrvatske.

 

Komentara 57

MI
mirkomirko3
16:12 06.12.2017.

Gospodja bih trebala bolje procitati pravila na Facebook; vjerujem da nebih onda pricala ovakove "gluposti".

DU
Deleted user
17:21 06.12.2017.

Cenzurira se u ime budućeg fašizma. O svijetu morate misliti samo lijepo, kritiku ostavite za duboke snove. O svijetu valja misliti u najljepšim mirisima, pa i kad ovako odvratno smrdi iz Haaga.

IP
info_punkt
17:24 06.12.2017.

Morž samom svojom pojavom širi impotenciju u Hrvata, e sad koliko je to "u ime obitelji", nisam siguran...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije