Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRISANJE STATUSA O PRALJKU

Saša Cvetojević: 'To je poziv na linč. Ne postoji Facebookov ured za Hrvatsku'

Saša Cvetojević
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
05.12.2017.
u 13:03

– Jasno sam im napisao da je riječ o prvotravanjskoj šali, ali oni idu dalje – komentirao je Cvetojević.

Hrvatski poduzetnik Saša Cvetojević nazvao je "pozivom na linč" objavu na Facebook profilu Hrvatsko iseljeništvo da je on odgovoran za masovno brisanje statusa o Slobodanu Praljku na toj društvenoj mreži.

– Istina je da ne postoji Facebookov ured za Hrvatsku ni za Balkan i da Saša, Oleg i Hrvoje zasigurno nemaju veze s time, a ni s blokiranjem onih koji spomenu generala Praljka – rekao nam je Cvetojević.  

Saša Cvetojević Saša Cvetojević
1/7

Prvoaprilska šala

Hrvatsko iseljeništvo tijekom vikenda na svojoj stranici podijelilo je sliku uz koju su tvrdili da "Facebook centralu za cenzuru ovog dijela Europe kontrolira ex-jugoslavenski poduzetnik Saša Cvetojević", a svoju tezu u drugom statusu "podebljali" su i fotografijom Cvetojevića s vlasnikom Facebooka Markom Zuckerbergom

Iz Hrvatskog iseljeništva nisu napisali kako je teza o Facebookovu uredu u Zagrebu, čiji je navodni direktor Cvetojević, zapravo – prvotravanjska šala koju je 2016. godine objavio na svojem portalu magazin Bug. "Zajednička fotografija" Cvetojevića i Zuckerberga iz tog članka je fotomontaža nastala tako što je Cvetojević "namontiran" umjesto meksičkog predsjednika Enriquea Peñe Nieta. Zanimljivo je i da je danas između 12 i 13 sati stranica Hrvatsko iseljeništvo nestala s Facebooka, možda je ponovno blokirana.

"Nisu oni neuki, to je poziv na linč" 

– Nisu oni samo neuki. To je poziv na linč. Jasno sam im napisao da je riječ o prvoaprilskoj šali, ali oni idu dalje – komentirao je Cvetojević objavu Facebook stranice Hrvatsko iseljeništvo te dodaje kako su mnogi tu lažnu vijest sada iskoristili da bi širili mržnju.

 

Posljednjih dana na Facebooku se razvio pravi "mali rat" između ljevičara i desničara jer su blokirani mnogi statusi o Slobodanu Praljku. Cvetojević kaže da mu je jasno da su "kivni na Facebook jer ih blokira".  – Ali tražiti lokalnog krivca čak i kad on ne postoji, to je već namjera – kazao je Cvetojević te dodaje da je radikalna desnica "bijesna na privatni medij" i da im je pri tome "zgodno imati lokalnog krivca", a "super je što je on 'Srbin', 'četnik' i 'ex-yu poduzetnik'". 

Zašto Facebook blokira statuse?

Komunikacijski i informacijski stručnjak Marko Rakar danas je, gostujući na televiziji N1, objasnio da se blokiranje statusa o Praljku dogodilo zato što su "neke grupacije odlučile masovnim prijavama povreda FB pravila ponašanja eliminirati određene suparnike". 

– To je proces u kojem, primjerice, prijavite konkretnu objavu kao spam ili neprimjerenu, kao provokaciju, govor mržnje i FB algoritmi reagiraju na to. U pravilu je gotovo sigurno da možemo pretpostaviti da je masa prijava natjerala FB da automatizmom briše određene postove ili stranice – kazao je Rakar. 

Komentara 80

CA
carlo20
15:13 05.12.2017.

Nezapamćena cenzura je na djelu. Tko stoji iza toga? Inicijativa mladih za ljudska prava iza koje stoje članovi SDP-a, SDP dežurnii komentatorski zgubidani koji se okupljaju preko razno raznih fejs stranica i razne partijske udruge. Dobro su kordinirani i organizirani,, pretražju portale i fejs stranice odnosno komentare koji ugrožavaju njihove interese te masovnim prijavljivanjima nepočudnih komentara iskorištavaju robotizirani fejs sustav. Povezani su i sa moderatorima i administratorima sa 24 sata, jutarnjeg, NET-a i index-a koji također blokiraju sve koji nisu njihovog svjetonazora. Povezani su i sa SDP kadrovima u MUP-u koji također provode čistku i prijavljuju fejsu nepoćudne fejs statuse.Ti jugo-ljevičari smatraju da su tzv. desničari koji komentiraju po portalima i društvenim mrežama jako utjecajni i da zato SDP gubi i općenito ljevica propada te smatraju ako zabrane i blokiraju tzv. desne komentare po portalima i fejsu koji su postali važniji od partijskih propagandnih i spin članaka, da će ljevica biti popularnija. Ljevici je najvažnije nametati svoje interesne teme kroz medije te svim silma pokušavaju ljudima isprati mozak i pod kontrolom te monopolom imati dnevno-političke i društvene događaje, sad i komentare po portalima i fejsu. Ti ljevičarski zgubidani i njihovi mediji su u virtualnom i informacijskom ratu za spas svoje partije.

BA
bakulušić
14:02 05.12.2017.

Nije važno što i kako radi Facebook, važno je što radi hrvatsko Vijeće za kontrolu medija. A izgleda da ne radi ništa jer su hrvatski portali puni komentara u kojima se vrijeđa Republika Hrvatska, Predsjednica Republike Hrvatske, hrvatski generali i branitelji, hrvatski narod, Domovinski rat...zapravo, sve hrvatsko. I nitko prstom da makne. Žive na državnim jaslama i čekaju da Bujanec napravi krivi korak.

ES
Esseker
13:25 05.12.2017.

Toliko o slobodi medija i demokraciji, čim se pojavi neki komentar koji nije poželjan vladarima odmah cenzura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije