Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FISKALNA OTVORENOST

Želite li bolju financijsku situaciju, birajte više žena u lokalne jedinice

Pixabay
25.10.2021.
u 00:03

Povećanje prihoda po stanovniku pomaže ponovnom izboru čelnika čiji je proračun visoko transparentan

Veća zastupljenost žena u izvršnim i predstavničkim tijelima lokalnih jedinica može poboljšati financijsku situaciju lokalnih jedinica jer su žene sklonije priznati financijske probleme i raspravljati o nužnim promjenama, jedan je od zaključaka konferencije o fiskalnoj otvorenosti koju su organizirali Institut za javne financije i Zaklada Friedrich Ebert.

– Prisutnost žena u predstavničkim tijelima lokalnih jedinica može imati pozitivan učinak na učinkovitost pružanja lokalnih javnih usluga, ali samo ako je broj vijećnica veći od broja vijećnika – naveli su sudionici konferencije.

Predavanja su tom prigodom održali James Alt, Institute for Quantitative Social Science, Harvard University (SAD), María-Dolores Guillamón, University of Murcia (Španjolska) i Paulo Jorge Reis Mourão, University of Minho (Portugal). Stručnjaci upozoravaju kako političari često pokušavaju povećati šanse svog ponovnog izbora oportunistički manipulirajući ekonomskom politikom prije izbora (npr. smanjujući poreze).

No na primjeru Hrvatske dokazano je da povećanje tekućih rashoda ili deficita prije izbora rezultira ponovnim izborima samo gradonačelnika u gradovima s nižom proračunskom transparentnošću. S druge strane povećanje prihoda po stanovniku tijekom mandata pomaže ponovnom izboru gradonačelnika u gradovima s visokom proračunskom transparentnošću.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem: 'U takvim uvjetima moguće je preživjeti oko 26 sati'

Komentara 1

VI
vidum
07:50 25.10.2021.

Navodno se svi otimaju za Marinu Merzel.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije