Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iva Tolić: Želim živjeti u Zagrebu, ali raditi kao u Njemačkoj

Što o stanju u društvu govore kandidati za Večernjakovu osobu godine. Ivu Tolić, znanstvenicu koja je otkrila vječnu mladost stanica afričkog pivskog kvasca, časopis Cell uvrstio je na listu 40 najboljih biologa svijeta, generaciju budućnosti, znanstvenike mlađe od 40 godina
17. prosinca 2014. u 11:15 5 komentara 2118 prikaza
25.06.2014., Zagreb - Povodom obiljezavanja Dana drzavnosti Predsjednik Republike Ivo Josipovic priredio je svecani koncert Simfonijskog orkestra i zbora Hrvatske radio televizije u HNK-u. Uoci koncerta Predsjednik Republike urucio je odlikovanja dodijelj

Godina je za nju bila izrazito uspješna – vratila se u Hrvatsku, što je žarko željela, počela je raditi na Institutu "Ruđer Bošković" kao znanstvena savjetnica, udala se i dobila dijete. Među rijetkim je znanstvenicima koji su se vratili.

– Želim živjeti u Zagrebu, a vjerujem da se i tu mogu baviti znanošću kao što sam se bavila u Njemačkoj. Među našim studentima i mladim znanstvenicima ima puno odličnih i izrazito motiviranih, s kojima namjeravam raditi na najnovijim idejama vezanim uz biofiziku stanične diobe.

Što vam se ovdje sviđa, a što ne u usporedbi sa zemljama u kojima ste živjeli?

– Sviđa mi se način života u kojem su bitni obitelj i prijatelji, humor i zabava, Zagreb, način života... Ono što mi se ne sviđa u Hrvatskoj jest kuknjava i neprestano optuživanje drugih za lošu situaciju u kakvoj se nalazimo.

Što biste promijenili da Hrvatska bude po vašoj mjeri?

– Bilo bi dobro da se više ulaže u znanost pa da znanstvenici mogu vrijeme posvetiti istraživanjima i manje se 'trošiti' na neznanstvenim problemima.

osoba godine naslovna nova | Autor :

Što percipirate kao najveće probleme društva?

– Kao znanstvenica smatram da je jedan od većih problema relativno niska prosječna obrazovanost. Držim da bi se povećanjem obrazovanosti počeli rješavati i mnogi drugi problemi vezani uz gospodarstvo.

Jesu li naši političari sposobni to riješiti i izvesti nas iz preduge recesije?

– Ne bavim se politikom i mislim da svatko treba raditi najbolje što može na svom području.

Kako kao vrhunska znanstvenica, supruga i majka uspijevate organizirati posao i privatni život?

– Nitko ne bi trebao biti zakinut, volim svoj obiteljski život i svoj posao.

Muž i ja radimo sve zajedno oko bebe, roditelji su nam blizu i pomažu, a imamo i pomoć u kućanskim poslovima, pa uz posao imamo vremena za bebu i za nas. Uz dobru organizaciju i dosta pomoći moguće je i posvetiti se poslu i zaista kvalitetno uživati u privatnom životu.

Je li zbog obiteljskih obveza ženama teže dati maksimum u svom poslu i je li nam društvo dovoljno zrelo da jednaku šansu pruži muškarcima i ženama?

– Jest, a bit će još zrelije ako budemo odmalena učili i djevojčice i dječake da mogu postati što god žele.

>>Nominirani kandidati za laskavu titulu: Glasujte za Večernjakovu osobu godine

Večernjakova osoba godine je...

 • Marin Čilić, sportaš 5,65%
 • Damir Mišković, poduzetnik 1,99%
 • Vasilije Perović, student 22,75%
 • Marko Pinjuh, student 31,89%
 • Mate Rimac, 
poduzetnik 8,19%
 • Damir Sabol, 
poduzetnik 1,34%
 • Vernesa Smolčić, znanstvenica 2,69%
 • Igor Štagljar, 
znanstvenik 3,51%
 • Iva Tolić, 
znanstvenica 2,69%
 • mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup 19,29%
U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • fnja.njimko:

  Neće Hrvatska nikad biti Njemačka, ni kao Njemačka i hvala Bogu na tome.

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  "Ono što mi se ne sviđa u Hrvatskoj jest kuknjava i neprestano optuživanje drugih za lošu situaciju u kakvoj se nalazimo." To mi svi, koji zivimo vani a imamo intenzivne kontakte sa domovinom, odmah primjetimo. Ovimo bih jos dodao, neprocjenjivo ... prikaži još! ufanje i ocekivanje, da ce bilo koja vlada rijesiti nase osobne probleme. Hrvati moraju shavtiti, da su oni ti, koji se moraju mijenjeati. Da su oni ti, koji moraju permanentno raditi na sebi, svojim znanjima i vjestinama. Da su oni ti, koji moraju ulaziti u poduzetnicki rizik, ponekad riskirajuci i da ce izgubiti sve. Ali bez toga nema napretka.

 • Kokolo:

  Znam da odijelo ne cini covjeka, ali uz ovu pamet i ljepotu... Samo poneki savijet stilista. Ovo cipkasto je stvarno ocajno da je 100 puta moderno. Svejedno, iskrene cestitke ovoj perspektivnoj mladoj zeni!