Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Žestoki napadi na ukrajinske gradove: Rusi ispalili više od 100 projektila, Zelenski: 'Bit će još napada, sklonite se!'

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.11.2022.
u 18:55

Sjedinjene Države očekuju da će čelnici skupine G 20 u zaključku sastanka na Baliju osuditi rat koji je Rusija povela u Ukrajini i njegov utjecaj na svjetsku ekonomiju, rekao je u utorak viši američki dužnosnik

Danas je 265. dan ruske invazije Ukrajine. Ukrajinski nacionalni operater Ukrenergo objavio je u ponedjeljak da je Rusija uništila ključnu elektranu u Hersonu prije povlačenja trupa iz grada i s desne obale Dnjepra prošlog tjedna."Elektrana koja je opskrbljivala strujom cijelu desnu obalu u regiji Herson i značajan dio regije Mikolajiv je praktički uništena", napisao je predsjednik Ukrenerga Volodimir Kudricki na Facebooku.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

18:52 - Natalia Humenjuk, glasnogovornica ukrajinske vojske, rekla je da se čini da Moskva premješta svoje topništvo 15-20 km dalje od rijeke, kako bi zaštitila svoje topove od ukrajinskih protuudara.

"Na lijevoj obali Dnjepra postoji određena aktivnost neprijateljskih snaga u smislu udaljavanja od obale 15-20 km”, rekla je. Rusija ima topništvo koje je još uvijek u stanju pogoditi Herson s tih novih položaja, ali "imamo i čime odgovoriti", rekla je.

Prije povlačenja iz Hersona prošli tjedan, Rusija je rekla da premješta svoje snage preko Dnjepra kako bi bolje obranila teritorij uključujući pristupe strateškom poluotoku Krimu, koji Rusija drži od 2014. Ali u videu snimljenom u Oleškom, preko rijeke od Hersona na glavnoj autocesti dva sata vožnje do Krima, nije bilo znakova ruske prisutnosti.

Na snimci se vidi kako vozač velikom brzinom juri niz pustu glavnu cestu kilometrima ne naišavši ni na jednu rusku kontrolnu točku ili zastavu. Čini se da je nekoliko bunkera postavljenih uz cestu napušteno. Mjesto snimanja potvrdio je Reuters na temelju vidljivih obilježja tog grada i krajolika.


17:34 - Građani susjedne Moldavije zabilježili su nestanke struje diljem zemlje nakon što je Rusija danas izvela velike napade na ukrajinske gradove. 

''Nakon ruskih bombardiranja ukrajinske energetske infrastrukture u posljednjih sat vremena, jedan od dalekovoda koji osigurava protok struje našoj zemlji je bio isključen'', izvijestio je ministar infrastrukture Andrej Spinu.

Spinu je naglasio kako infrastruktura Moldavije nije bila oštećena, već je bila isključena iz ''sigurnosnih razloga''.

''Moldeletrica radi na vraćanju struje. Građani će biti izviješteni o daljnjim postupanjima'', objavio je tamošnji ministar.


17:08 - Povodom velikih napada koje je Rusija danas izvela diljem Ukrajine, a poglavito u Kijevu, oglasio se predsjednik Volodimir Zelenski.

- Još se najmanje 20 raketa može očekivati tijekom dana. Ostanite u skloništima. Znamo što Rusija pokušava napraviti, i neće uspjeti - poručio je građanima. 

Ukrajinske zračne snage objavile su kako su Rusi tijekom dana ispalili najmanje 100 projektila na gradove u Ukrajini.


16:28 - Najmanje jedna osoba poginula je u utorak u ruskom raketnom napadu na ukrajinski glavni grad Kijev, rekao je gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko. 

Rekao je da je tijelo izvučeno iz stambene zgrade koja je pogođena u središnjem okrugu Pechersk. 

Dodao je da je, zbog "masovnog raketnog napada", ukrajinska nacionalna elektroenergetska tvrtka Ukrenergo pokrenula hitne prekide opskrbe strujom u cijeloj zemlji.

"Ovo je nužan korak za uravnoteženje elektroenergetskog sustava i izbjegavanje nesreća s opremom", rekao je Kličko.

„Rasporedi stabilizacijskih isključenja trenutno nisu na snazi! U glavnom gradu najmanje polovina potrošača je bez struje'', dodao je.

Dosad je potvrđeno kako su tri zgrade napadnute u Kijevu. U međuvremenu je i gradonačelnik Harkiva Igor Terehov izvijestio kako su Rusi napali infrastrukturu u tom gradu, dok je dio Lavova ostao bez struje zbog napada.


15:37 -  Stalni diplomatski predstavnik Ukrajine pri Ujedinjenim narodima, Sergej Kislicija, opisao je današnje ruske napade kao "pljuvanje Rusije u lice" zemljama G20.

 


15:36 -  Gradonačelnik Harkiva Ihor Terekhov objavio je na Telegramu da je objekt kritične infrastrukture pogođen u ruskom napadu. Naveo je kako zbog oštećenja na objektu imaju problem s opskrbom električnom energijom.


15:19 -  Američka veleposlanica u Ukrajini Bridget A. Brink opisala je seriju napada koje je Rusija danas pokrenula na Ukrajinu kao "još jednu rundu okrutnih napada".

 


15:18 -  Ukrajinska javna televizija objavila je da su napadnuti Kijev, Kijevsku regiju, Poltava, Mikolaiv, Dnjepar i Černigov.

Napadnuti su i grad Kryvyi Rih, regije Poltava i Cherkassy, tvrde lokalne vlasti koje dodaju da sustavi protuzračne obrane rade na obaranju nadolazećih projektila u Kijevu, Černigovu, Vinici kao i Poltavi.


14:53 - The Kyiv Independent podijelio je video kojeg je, kako navode, objavio zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Kyrylo Tymoshenko. Na snimci se vidi stambena zgrada u plamenu nakon ruskog raketnog napada na središte Kijeva.


14:50 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je na Telegramu napad na glavni grad. 

- Prema preliminarnim informacijama, pogođene su dvije stambene zgrade. Nekoliko projektila je oborila protuzračna obrana iznad Kijeva - naveo je te dodao kako su medicinski radnici i spasioci na terenu. 


14:42 - Najmanje dvije eksplozije čule su se u Kijevu i mogao se vidjeti dim kako se diže nad gradom, rekao je i dopisnik Reutersa.

Eksplozije su uslijedile nakon upozorenja o zračnim napadima diljem Ukrajine nekoliko sati nakon što se predsjednik Zelenski video obratio čelnicima G20.


14:39 - Šef ureda predsjednika Ukrajine Andriy Yermak poručio je kako je Rusija s novim raketnim napadom odgovorila na snažan govor predsjednika Zelenskog na summitu G20.

- Misli li netko ozbiljno da Kremlj doista želi mir? On želi poslušnost. Ali na kraju dana, teroristi uvijek gube - poručio je.

Nije jasno misli li Yermak na eksplozije koje su se čule u Kijevu. 


14:20 - U Kijevu su se čule eksplozije, izvijestio je The Kyiv Independent. 

Dopisnik Financial Timesa Christopher Miller istaknuo je kako je čuo dvije eksplozije iz centra Kijeva. - Zvučalo je kao protuzračna obrana. Vidljivost ograničena zbog naoblake - naveo je. 

Nedugo prije navoda o eksploziji, objavljene su fotografije radnika koji postavljaju božićna svjetla u Kijevu. 

Kijev
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS, ilustracija


14:04 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je "duboku zabrinutost" zbog izbora Rusije da nastavi rat u Ukrajini, priopćilo je francusko predsjedništvo nakon sastanka Macrona i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga na marginama summita G20.

"Posljedice ovog sukoba nadilaze europske granice i treba ih prevladati bliskom suradnjom Francuske i Kine", naveo je njegov ured, prenosi The Guardian. 

Macron i Xi složili su se da je hitno potrebno deeskalirati sukob i ponovno su potvrdili svoje stajalište o sprječavanju uporabe nuklearnog oružja, dodalo je francusko predsjedništvo.

Macron je na Twitteru objavio da i on i Xi "pozivaju na poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine".

Međutim, u Pekingu se nije spominjala Ukrajina do posljednjeg paragrafa u kojem je stajalo: "Predsjednik Xi istaknuo je da je kinesko stajalište o ukrajinskoj krizi jasno i dosljedno; Kina se zalaže za prekid vatre, prekid sukoba i mirovne pregovore".


13:37 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su zapadne zemlje pokušale "ispolitizirati" zajedničku deklaraciju samita skupine G20, optuživši ih da su izvršile pritisak da se uključi osuda ruske invazije na Ukrajinu u ime svih zemalja sudionica.

"Da, naše zapadne kolege pokušale su na sve moguće načine ispolitizirati tu deklaraciju i pokušali su progurati jezik koji implicira osudu postupanja Ruske Federacije u ime cijelog G20, što uključuje nas", rekao je Lavrov.

"Ali budimo pošteni i jasni da s tim u vezi imamo različita stajališta", dodao je. "Da, u Ukrajini se vodi rat, hibridni rat koji je zapad pokrenuo i pripremao godinama", ustvrdio je. 

Lavrov, koji predvodi rusko izaslanstvo na samitu, rekao je da se rad na deklaraciji približava kraju i da će ona biti usvojena nakon sastanka u srijedu. 

"Deklaracija o kojoj govorimo obuhvaća sva područja o kojima smo razgovarali, uključujući hranu i energiju, zdravstvo i digitalizaciju", rekao je. 

Lavrov je u utorak, na margini sastanka G20, ocijenio "nerealnima" ukrajinske uvjete za početak pregovora o okončanju rata. "Svi problemi proizlaze iz toga što ukrajinska strana kategorički odbija pregovore i postavlja očigledno nerealne zahtjeve koji nisu u skladu sa situacijom", rekao je. Rekao je također da mu je UN prenio pisana američka i europska obećanja da će ukloniti zapreke za izvoz ruskog žita i gnojiva.


13:35 - Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Gianni Infantino pozvao je u utorak na prekid vatre u Ukrajini dok traje Svjetsko nogometno prvenstvo, prenosi Reuters.

Tijekom ručka s čelnicima summita G20 na Baliju, Infantino je istaknuo kako je mundijal, koji počinje u nedjelju u Katru, jedinstvena je prilika za prekid vatre u Ukrajini.

“Moj zahtjev svima je da razmotre privremeni prekid vatre na mjesec dana tijekom Svjetskog prvenstva ili barem provedbu nekih humanitarnih koridora. Učinite nešto što bi moglo dovesti do obnove dijaloga, što bi bio prvi korak prema miru", rekao je Infantino.

"Vi ste čelnici svijeta, imate priliku utjecati na tijek povijesti. Nogomet i Svjetsko prvenstvo nude vam svetu platformu jedinstva i mira diljem svijeta", dodao je čelnik FIFA-e.


12:24 - Rusiji je više stalo do toga da koristi plin kao oružje, pa ga čak radije spaljuje nego da ga proda, u znak odmazde zbog zapadnih sankcija, optužila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Moskva je obustavila dotok plina EU-u ranije ove godine zbog sankcija koje su joj uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

"Vidimo da Rusija spaljuje plin radije nego da ga proda", rekla je Von der Leyen na prvom sastanku skupine G20 koja se okupila na godišnjem samitu na Baliju u Indoneziji, rekli su diplomati.

Rusko ponašanje "izaziva nestašice na globalnim energetskim tržištima i vrtoglavi skok cijena", rekla je. EU je zbog toga podržao uvođenje ograničenja cijene nafte, dodala je, kazavši da će to koristiti i zemljama s niskim i srednjim prihodima.

"Ali naš najbolji odgovor na tu situaciju je ubrzati tranziciju na čiste oblike energije", rekla je. To je "jedini odgovor i na energetsku i na klimatsku krizu" i pruža velike prilike drugim regijama svijeta.

Europa će zato uložiti najmanje četiri milijarde eura u obnovljive energije kao što je vodik u idućih pet godina. To će potaknuti golema privatna ulaganja, rekla je. 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji je također na samitu na Baliju, isto je tako kritizirao Rusiju, po sudionicima prvog sastanka, optuživši Moskvu da instrumentalizira energiju kao oružje, što ima negativne posljedice za gospodarstvo u Europi i svijetu.


12:16 - Veliki broj ratnih zarobljenika koje su zarobile ukrajinske i ruske snage tijekom sukoba u Ukrajini podvrgnuto je mučenju i lošem postupanju, uključujući i elektrošokove, upozorili su u utorak Ujedinjeni narodi (UN).

"Mučenje i loše postupanje je apsolutno zabranjeno i u razdoblju oružanog sukoba", izjavila je dužnosnica Misije za nadzor ljudskih prava u Ukrajini Matilda Bogner.

Na videokonferenciji u Kijevu je podsjetila da su obje zemlje potpisnice Treće ženevske konvencije koja sadrži odredbe vezane uz postupanje s ratnim zarobljenicima. 

Tijekom tri mjeseca ta je misija ispitala 159 ratnih zarobljenika, 139 muškaraca i 20 žena, koji su u ruskom zarobljeništvu, te 175 ratnih zarobljenika, sve muških, koje je zarobila Ukrajina.

Misija je imala neometan pristup zatvorima s ratnim zarobljenicima koje kontrolira ukrajinska vlada, no UN, usprkos zahtjevima, još uvijek nije dobio dozvolu pristupa ratnim zarobljenicima koje drže Rusi i njima pridružene oružane skupine. UN je međutim razgovarao s oslobođenim ukrajinskim ratnim zarobljenicima. Po njihovim svjedočanstvima, oni su bili svakodnevno mučeni ili se prema njima loše postupalo, rekla je Bogner. Prilikom zarobljavanja bili su pretučeni i potom transportirani u prekrcanim kamionima u zatvore. Prilikom prijevoza često nisu imali vodu niti mogućnost odlaska na zahod.

"Ruke su im bile svezane, a oči prekrivene ljepljivom trakom koja im je nanijela ozljede. U zatvorima su znali biti goli, prijetilo im se i na njih nahuškavalo pse", rekla je Bogner.

UN je također primio "vjerodostojne optužbe" o smaknućima ruskih ratnih zarobljenika koja su provodile ukrajinske snage te više izvješća o mučenjima ruskih ratnih zarobljenika i lošem postupanju prema zarobljenima.

"Dokumentirali smo slučajeve mučenja i lošeg postupanja od samog zarobljavanja, tijekom ispitivanja i prebacivanja u tranzitne kampove i mjesta njihova zatočeništva", rekla je Bogner.


12:10 - Ruske snage mogle bi pokrenuti "masivni topnički napad" na Herson nakon što su se u petak povukle iz tog strateškog grada, upozorio je bivši zapovjednik britanske vojske, general Richard Dannatt.

>> OPŠIRNIJE


11:36 - Njemačka će u Slovačkoj uspostaviti centar za servisiranje i popravak oružja koje je isporučila Ukrajini, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

- Postigli smo dogovor i rad može započeti odmah kako bi sva oprema koja je isporučena mogla biti popravljena nakon izlaska iz bitke - navela je. Dodala je kako Berlin planira do lipnja obučiti oko 5000 ukrajinskih vojnika u Njemačkoj u sklopu misije EU-a za obuku.


10:14 - Rusija nastavlja granatirati naselja u Nikopolju, u Dnjepropetrovskoj oblasti, teškim topništvom, pucajući više od 60 puta na to područje tijekom noći 15. studenog, rekao je guverner Valentyn Reznichenko.

Na meti su bile visoke zgrade, kuće i poslovni objekti, rekao je Reznichenko. U napadima su također pogođeni dalekovodi i plinovod. Nema izvještaja o žrtvama, navodi The Kyiv Independent.

Nikopolj, koji se nalazi pod kontrolom Ukrajine, nalazi se s druge strane rijeke Dnipro od grada Enerhodara, izgrađenog oko najveće europske nuklearne elektrane i okupirane od strane ruskih snaga od 4. ožujka. 


10:08 - Lideri skupine G20 razmatraju donošenje rezolucije kojom će snažno osuditi rat u Ukrajini i naglasiti da taj rat povećava nesigurnosti u svjetskoj ekonomiji, rekli su  diplomati.

"Postoje druga mišljenja i različite procjene stanja i sankcija" stoji u nacrtu deklaracije od 16 stranica u koju je agencija Reuters imala uvid.

"Svjesni smo da G20 nije forum koji rješava sigurnosna pitanja no priznajemo da sigurna pitanja mogu imati velike posljedice na svjetsko gospodarstvo", navodi se. Dokument trebaju prihvatiti članice i on bi mogao biti promijenjen. 

Ministri zemalja G20 u prošlosti nisu uspjeli donijeti zajedničke izjave zbog neslaganja između Rusije i drugih članica o tekstu kojim će opisati rat u Ukrajini.


10:06 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je podijelio nagrade "Majke heroine". Riječ je o tituli iz sovjetske ere koja se sada ponovno dodjeljuje ženama s više od desetero djece. Među nagrađenima je i Medni Kadirova, supruga Putinova čečenskog saveznika Ramzana Kadirova, navodi AFP.

>> OPŠIRNIJE


09:30 - Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov u utorak je rekao da izjava ukrajinskog predsjednika da neće biti sporazuma "Minsk 3" kako bi se zaustavile borbe u Ukrajini pokazuje da Kijev nije zainteresiran za mirovne pregovore s Moskvom, izvijestila je RIA Novosti.

Volodimir Zelenski je u govoru putem video veze na samitu G20 isključio treći "sporazum iz Minska", aludirajući na dva propala dogovora o prekidu vatre između Kijeva i Moskve oko statusa regije Donbas.

"Nećemo dozvoliti Rusiji da čeka, ojača snage i potom započne novi niz terora i globalnu destabilizaciju. Neće biti Minska 3 koji bi Rusija odmah prekršila", rekao je Zelenski.

Na pitanje da li ta izjava potvrđuje da Kijev nije voljan pregovarati s Rusijom, Peskov je odgovorio: "Apsolutno".

Njemačka i Francuska su posredovale u sklapanju dvaju sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. i 2015., o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini između Kijeva i proruskih separatista. Obje strane su optuživale jedna drugu za kršenje tih sporazuma.


08:03 - Ukrajina je oduvijek bila predvodnica u naporima za očuvanje mira, a svijet je tome svjedočio, a ako Rusija kaže da tobože želi prekinuti ovaj rat, neka to dokaže djelima - poručio je Zelenski na Facebooku te naveo kako postoji "ukrajinska formula mira"

- Postoji niz rješenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno zajamčio mir - dodao je te naveo kako je sudjelovanjem na summitu G20 iznio prijedloge za takva rješenja. 

- Ukrajina nudi vodećim državama svijeta da zajedno s nama budu sukreatori mira. Dakle, evo prijedloga Ukrajine: 1. Radijacijska i nuklearna sigurnost; 2. Sigurnost hrane; 3. Energetska sigurnost; 4. Oslobađanje svih zatvorenika i deportiranih osoba; 5. Provedba Povelje UN-a i obnova teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i svjetskog poretka; 6. Povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava; 7. Obnova pravde; 8. Suprotstavljanje ekocidu; 9. Sprječavanje eskalacije; 10. Potvrda završetka rata - istaknuo je ukrajinski predsjednik. 


07:12 - Ruske snage se pregrupiraju i nastavljaju s postavljanjem obrambenih linija na istočnoj obali rijeke Dnjepar na jugu Ukrajine, nakon povlačenja sa zapadne obale 11. studenoga, priopćilo je Južno operativno zapovjedništvo.

Ruske trupe gađaju ukrajinske položaje i civilna područja raketama, topništvom i bespilotnim letjelicama kamikazama s istočne obale, priopćilo je zapovjedništvo.

Gotovo 40 ruskih izviđačkih bespilotnih letjelica otkriveno je u tom području od strane Južnog zapovjedništva, prenosi The Kyiv Independent. 


07:10 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u obraćanju putem video veze svjetskim čelnicima okupljenima na summitu G 20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

"Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti", rekao je Zelenski, prema preslici njegova govora u koju je Reuters imao uvid.

Rat treba završiti "pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava", rekao je ukrajinski predsjednik. Pozvao je na ponovno uspostavljanje "radijacijske sigurnosti" u pogledu nuklearne elektrane Zaporižja, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

"Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo - i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira", rekao je sudionicima summita.


07:08 - Predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel rekao je da se ne planira sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama summita čelnika skupine G 20.

"Morali bismo iskoristiti sastanak G 20 da pokušamo uvjeriti sve partnere da Rusiju izlože još snažnijem pritisku", rekao je Michel na konferenciji za novinare, optuživši tu zemlju da je "ničim izazvanim ratom" uzrokovala globalnu krizu na polju energetike i hrane.


07:06 - Sjedinjene Države očekuju da će čelnici skupine G 20 u zaključku sastanka na Baliju osuditi rat koji je Rusija povela u Ukrajini i njegov utjecaj na svjetsku ekonomiju, rekao je u utorak viši američki dužnosnik.

Na brifingu novinara uoči sudjelovanja predsjednika Joea Bidena na summitu, dužnosnik je rekao da se većina država u G 20 u razgovorima tijekom proteklih dana složila da se rat koji je Rusija povela u Ukrajini mora "osuditi najstrožim mogućim riječima".

Skupina G 20 uključuje i Rusiju pa je konsenzus o ratu u Ukrajini malo vjerojatan, a dužnosnik je odbio reći u kakvom će obliku biti osuda niti na koji će se način referirati na rat u Ukrajini, koji Rusija opisuje kao "posebnu vojnu operaciju".

Dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će G 20 jasno pokazati da rat koji vodi Rusija uzrokuje veliku štetu za sve ljude i za svjetsku ekonomiju u cjelini. Dodao je da se većina zemalja G 20 složila da je rat u Ukrajini "uzrok gospodarskih poteškoća i nestabilnosti koju vidimo u mnogim dijelovima svijeta".


07:04 - Britanski premijer Rishi Sunak pružio je potporu Ukrajini na summitu skupine G 20 rekavši da će se režim ruskoga predsjednika Vladimira Putina suočiti sa složnim globalnim protivljenjem njegovu djelovanju.

"Djelovanje Rusije sve nas ugrožava", rekao je Sunak na summitu u Baliju u Indoneziji. "Dok ukrajinskom narodu pružamo potporu koja im je potrebna, mi istodobno koristimo svu širinu i dubinu britanskoga znanja da zaštitimo sebe i svoje saveznike", dodao je.

Britanski premijer i njegovi kolege naglasit će na sastanku ovoga tjedna da uloga Rusije u međunarodnom sustavu neće biti kakva je bila dok god se nastavlja rat u Ukrajini, priopćila je vlada.

Sunak je stigao na summit u ponedjeljak i očekuje se da će se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.


07:02 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je u ponedjeljak kasno navečer i ocijenio važnima izjave Sjedinjenih Država i Kine uoči sastanka skupine G 20 da su prijetnje uporabom nuklearnog oružja nedopustive.

"To je skupina važnih država. A danas, uoči summita, već su dane važne izjave", rekao je Zelenski u video obraćanju, govoreći o skupini G 20 kao o G 19, poručujući time da Rusiju ne smatra dijelom te skupine.

"Posebno je bitno da su Sjedinjene Države i Kina zajedno naglasile da su prijetnje uporabom nuklearnog oružja neprihvatljive. Svi razumiju kome su te riječi upućene", dodao je.

U ponedjeljak su se američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinpeng složili da do nuklearnog rata nikad ne smije doći, izvijestila je Bijela kuća, te su se usprotivili prijetnji uporabom nuklearnog oružja u Ukrajini.

VIDEO Ruski ministar Lavrov navodno hospitaliziran na Baliju, Zaharova: Ovo je vrhunac lažiranja!

Komentara 249

Avatar El Indio
El Indio
09:21 15.11.2022.

Ukrajinci su tjedan dana napravili formulu mira: 1. Ruska vojska da se povuce iz Ukrajine, 2. Da postuje granica Ukrajine, 3. Osudi ratne zlocince, 4. Garanciju za u buduce da im ne padne na pamet ponovit tako nesto kao sto su ove godine. Inace ce puno trolova ginit po ukrajini

Königsberg
09:12 15.11.2022.

“Neće biti nikakvog Minska-3, koji će Rusija prekršiti odmah nakon potpisivanja. Nećemo dopustiti da Ruska Federacija dobije a vremenu i obnovi svoje snage", rekao je predsjednik Zelenski pred čelnicima samita G20.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
10:56 15.11.2022.

Do siječnja će ukrajinske snage biti u poziciji započeti napredovanje na Krimu, rekao je umirovljeni general pukovnik Ben Hodges - i očekuje da će do ljeta protjerati sve ruske postrojbe sa svog teritorija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije