Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Putin građanima Zapada: 'Rusija nije vaš neprijatelj'; Stižu reakcije na njegov govor o nuklearnom oružju

Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.10.2022.
u 23:39

Australija je priopćila da će rasporediti 70 instruktora u Veliku Britaniju kako bi pomogli u obuci ukrajinskih trupa i poslati još 30 oklopnih vozila Bushmaster kako bi pomogli Ukrajini protiv ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako se ukrajinske trupe drže u dva ključna grada u istočnoj regiji Donbasa, unatoč opetovanim ruskim napadima. Tijekom svog uobičajenog obraćanja rusku taktiku nazvao je "ludom".

Poštovani čitatelji više o ratu u Ukrajini čitajte na novom linku

1/16

Tijek događanja:

23:21 - Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u svom govoru rekao da je besmisleno da Rusija napadne Ukrajinu nuklearnim oružjem. "Ne vidimo potrebu za tim", rekao je Putin. “Nema to smisla, ni političkog, ni vojnog", dodao je.

Putin je rekao da ranije upozorenje o njegovoj spremnosti da upotrijebi "sva raspoloživa sredstva za zaštitu Rusije" ne predstavlja zveckanje nuklearnim oružjem, već samo odgovor na izjave Zapada o njihovoj mogućoj uporabi nuklearnog oružja. Posebno je spomenuo Liz Truss koja je u kolovozu rekla da bi bila spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako postane britanska premijerka, što je, kako je rekao, zabrinulo Kremlj.

"Što smo trebali misliti?" rekao je Putin. “Mi smo to doživjeli kao koordinirani stav, pokušaj ucjene”.

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, odgovorio je na Putinov govor dok je bio u tijeku.

"Ne vjerujemo da su se strateški ciljevi Putina ovdje promijenili. On ne želi da Ukrajina postoji kao suverena, neovisna nacionalna država", rekao je Kirby.

23: 00 - Izjave Vladimira Putina "nisu baš nove" i ne ukazuju na promjenu njegovih strateških ciljeva, priopćila je Bijela kuća. Glasnogovornica Karine Jean-Pierre reagirala je na Putinove izjave tijekom brifinga za novinare održanog u zrakoplovu Air Force One.

Putin je u četvrtak rekao da je Moskva spremna za razgovore o okončanju sukoba u Ukrajini, ali je rekao da Kijev nije spreman sjesti za pregovarački stol.

"Ne radi se o nama, mi smo spremni za pregovore. Ali čelnici u Kijevu odlučili su ne nastaviti pregovore s Rusijom", rekao je Putin.

22:00 - "Borite se za svoje plaće", kazao je danas Putin na pitanje što bi poručio običnim građanima te je istaknuo "I ne vjerujte da vam je Rusija neprijatelj". Rusija nikada nije bila "zlonamjerna" prema Europi i Sjedinjenim Državama, kazao je.

Ruski predsjednik u svojim je kritikama zapadnih zemalja rekao da će zapad u konačnici morati razgovarati s Rusijom i drugim silama o budućnosti svijeta.

"Povijesno razdoblje dominacije zapada u međunarodnim odnosima bliži se kraju", rekao je Putin. "Na povijesnom smo raskrižju: pred nama je vjerojatno najopasnije, nepredvidivo i istovremeno najvažnije desetljeće od Drugog svjetskog rata", dodao je na konferenciji Valdai Discussion Club.

21:18 - Bijela kuća naglasila je u četvrtak da predsjednik Joe Biden uopće ne planira bilateralni sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu skupine G20 u studenom na indonezijskom otoku Baliju, a njegov ruski kolega rekao je da još razmišlja hoće li onamo otputovati. 

Američki predsjednik "uopće ne kani sjesti s Vladimirom Putinom", rekao je u četvrtak njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Kirby. U najduljem govoru od početka rata u Ukrajini ruski predsjednik u četvrtak navečer u Moskvi na političkom forumu sa stručnjacima i novinarima rekao je da ne zna hoće li osobno sudjelovati na samitu 20 vodećih svjetskih gospodarstava. 

"Možda ću putovati. Još o tome razmišljam", rekao je Putin.

Domaćin samita, indonezijski predsjednik Joko Widodo, koji očekuje Putinov dolazak na Bali, najavio je mirovnu inicijativu za Ukrajinu i očekuje da se svi sudionici na samitu "uključe u konstruktivni dijalog".

Biden - bin Salman

Američki predsjednik Joe Biden ranije je kazao da "ne planira" ni sastanak sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom na Baliju.  

Inače dobri odnosi SAD-a i Saudijske Arabija pogoršali su se otkako je skupina zemalja izvoznica nafte OPEC+, u kojoj je Saudijska Arabija ključni igrač, najavila smanjenje proizvodnje nafte.

Pad proizvodnje mogao bi povećati cijene na tržištu što je nepovoljno za demokrate koje očekuju napeti izbori na pola mandata u studenome i moguća pobjeda republikanaca.

Biden je sredinom listopada rekao da će Saudijska Arabija snositi posljedice zbog udruživanja s Rusijom u OPEC+ i podrške odluci o smanjivanju proizvodnje nafte.

Prošlog tjedna Biden je najavio da do kraja godine planira na tržište plasirati preostalu najavljenu količinu barela iz zaliha, nastojeći obuzdati visoke cijene benzina.

21:13 - Sjedinjene Države zaustavit će razvoj krstarećih raketa s nuklearnim glavama koje se lansiraju s mora, pokazuju dokumenti Pentagona objavljeni u četvrtak, unatoč tome što su visoki časnici preporučili da ih se zadrži.

Odluka da se odustane od te vrste projektila koji se lansiraju s podmornica mogla bi pomoći predsjedniku Joeu Bidenu da uvaži pozive nekih kolega demokrata da se smanji američki nuklearni arsenal, a istodobno ne žrtvuju glavni elementi nuklearne "trojke" - zemaljske interkontinentalne balističke rakete, strateški nuklearni bombarderi i nuklearno oružje koje se lansira s podmornica.

No, nejasno je hoće li se Kongres, koji bi idućeg mjeseca mogao doći pod kontrolu republikanaca, protiviti toj ideji.

Dokumenti objavljeni u četvrtak donose prioritete vojske u idućim godinama i ističu da će Washington zadržati "vrlo visoki prag za upotrebu nuklearnog oružja".

Vojska je 2018., pod administracijom predsjednika Donalda Trumpa donijela odluku o razvoju nove krstareće rakete naoružane nuklearnim glavama koja se lansira s mora, imajući na umu prijetnju iz Rusije.

No, Bidenova administracija odlučila je da je taj program nepotreban i da ga treba otkazati, jer SAD već ima dovoljno sredstava za nuklearno odvraćanje.

21:00 - Sjedinjene Države upozorile su Moskvu nakon prijetnje napadom na zapadne satelite, da bi u tom slučaju slijedio "primjeren" odgovor. 

Visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Konstantin Voroncov rekao je ranije u četvrtak da bi komercijalni sateliti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika mogli postati legitimne mete za Rusiju ako budu uključeni u rat u Ukrajini, prenijela je agencija TASS. 

„Rekao bih samo da bi bilo kakav napad na američku infrastrukturu dobio odgovor, a taj bi odgovor bio primjeren prijetnji našoj infrastrukturi“, rekao je u četvrtak John Kirby iz američkog Nacionalnog vijeća za sigurnost. 

Rusija je ta koja svojom agresijom u regiji provocira i stvara opasne situacije, rekao je Kirby. 

„Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu. Bili smo vrlo otvoreni i iskreni u tome. Ništa se neće promijeniti u našem pristupu“, dodao je. 

Nekoliko zapadnih država Kijevu daje obrambene informacije putem satelita. Ruska mreža satelita je manja, pa Ukrajina na tom području ima prednost. 

No Rusija ima sposobnost gađati satelite u svemiru. Prošlog studenog Rusija je laserskim naoružanjem pogodila svoj umirovljeni satelit, izazvavši kritike međunarodne zajednice. 

Washington je taj potez prozvao „bezobzirnim“ zveckanjem oružjem. 

20:00 - Sjedinjene Države nisu vidjele ništa što bi upućivalo na to da bi ruske godišnje vježbe nuklearnih snaga "Grom", koje su u tijeku, mogle biti paravan za stvarno raspoređivanje, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Lloyd Austin.

"Nismo vidjeli ništa što bi nas navelo da povjerujemo, u ovom trenutku, da je to neka vrsta prikrivene aktivnosti", rekao je Austin novinarima. Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je nadzirao dio vježbi ruskih nuklearnih snaga za koju je Moskva objavila da uključuje interkontinentalne balističke rakete Jars i strateške bombardere Tupoljev. Vježbe predstavljaju potencijalnu prijetnju za Sjedinjene Države i saveznike jer Putinove namjere nisu jasne pošto je zaprijetio da je spreman koristiti nuklearno naoružanje u obrani Rusije. 

Zapadni dužnosnici uvjereni su da su sposobni prepoznati indikacija da će Rusija rasporediti takvo naoružanje, prenosi Reuters. 

Dok ukrajinske snage napreduju u okupiranoj oblasti Hersona, ruski ministar obrane Sergej Šojgu u nedjelju je zvao Austina kako bi razgovarao o tvrdnjama da Ukrajina planira napad takozvanom 'prljavom bombom'.  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da iznošenjem takve optužbe Rusija pokazuje da sama planira napad takvim naoružanjem pojačanim radioaktivnim materijalom kako bi za to optužila Kijev.  Postoji i zabrinutost da će Moskva iskoristiti slabije, 'taktičko' nuklearno oružje. 

Austin je rekao kako ne vjeruje da je Putin odlučio posegnuti za tim oružjem no nije htio detaljno odgovoriti kakav bi bio potencijalan odgovor SAD-a na takav korak Moskve. 

„Od početka smo bili vrlo jasni da bi slijedio vrlo velik odgovor međunarodne zajednice”, rekao je Austin. 

Te riječi američkog ministra dolaze na dan kada je Pentagon objavio dokument nove nuklearne strategije koja, između ostalog, prekida razvoj krstarećih raketa s nuklearnim potencijalom lansiranih s mora.  Upitan je li to poruka Moskvi i Pekingu, Austin je odgovorio da već postoje dovoljno sposobnosti u nuklearnom inventaru. 

„Mislim da ovo ne šalje nikakvu poruku Putinu”, naglasio je ministar i rekao „On shvaća koje su naše sposobnosti”. 


13:06 - Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će opširan govor nakon kojeg će uslijediti rasprava u Moskvi na forumu think-tanka Valdai, potvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov te istaknuo kako će govor biti "vrlo važan". Nije, ipak, naveo kojim će se temama konkretno Putin baviti, prenosi CNN.


11:05 - Ukrajinski vojnici pružaju otpor novim napadima ruskih snaga u dva istočna grada, a snage na južnoj bojišnici pripremaju se za bitku za stratešku regiju Herson

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu navečer u video obraćanju da će biti dobrih vijesti s bojišnice, ali nije iznio pojedinosti. Zelenski nije spomenuo što se događa u južnom Hersonu. Dužnosnici i vojni analitičari prognoziraju da će se ondje voditi jedna od borbi s najviše posljedica u ratu od početka napada Rusije na Ukrajinu prije osam mjeseci.

Najžešće borbe u istočnoj Ukrajini vodile su se blizu Avdiivke, Bahmuta i izvan Donecka, rekao je Zelenskij. 

"To je područje u kojem je najočitije ludilo ruskog zapovjedništva. Dan za danom, mjesecima, tamo tjeraju ljude u smrt, koncentrirajući topničke udare najviše razine", rekao je ukrajinski predsjednik. 

Ruske snage pokušale su u više navrata zauzeti Bahmut koji se nalazi na glavnoj cesti prema gradovima Slovjansk i Kramatorsk pod kontrolom Ukrajine.

Nadolazeća bitka za grad Herson na ušću rijeke Dnjepar odredit će hoće li Ukrajina uspjeti oslabiti ruski stisak na jugu.

Regionalna vlada Hersona, koju je postavila Rusija, objavila je da su se snage ponovno ukopale na lijevoj obalu Dnjepra, izvijestila je ruska novinska agencija RIA, dok su se snage pripremale za intenziviranje borbi.

Iako je novinarima zabranjen pristup većem dijelu bojišnice, na jednom dijelu sjeverno od okupiranog područja na zapadnoj obali Dnjepra, ukrajinski vojnici rekli su da se rusko granatiranje ponovno intenziviralo. 

Radio presretanja pokazala su da su tek mobilizirani novaci poslani na bojišnicu i da su ruske snage bile čvrsto ukopane.

"Imaju dobre obrambene linije s dubokim rovovima i sjede duboko pod zemljom", rekao je ukrajinski vojnik Vitalij, čučeći u kanalu za navodnjavanje  prekrivenog korovom, skriven od neprijateljskih dronova koji se nadvijaju nad njim.

Ukrajinske snage napredovale su duž Dnjepra u dramatičnom protunapadu na jugu zemlje početkom listopada, ali čini se da je napredak usporio. Rusija evakuira civile na zapadnoj obali, ali kaže da ne planira povući svoje vojnike. 

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da vlažno vrijeme i neravan teren otežavaju protuofenzivu Kijeva u Hersonu. 

Otkako je Rusija počela gubiti tlo u ukrajinskoj protuofenzivi u rujnu, ruski predsjednik Vladimir Putin poduzeo je niz koraka za intenziviranje sukoba - mobilizirao je stotine tisuća ruskih rezervista, proglasio je aneksiju okupirane zemlje i prijetio uporabom nuklearnog oružja kako bi branio Rusiju.

Rusija je u listopadu pokrenula novi val napada projektilima i dronovima iranske proizvodnje na energetsku i civilnu infrastrukturu Ukrajine.

Rusi su nastavili "terorizirati" Kijevsku oblast, izveli su nekoliko napada u srijedu navečer, rekao je guverner Oleksij Kuleba putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka. Dodao je da nije bilo žrtava.


9:28 -  Visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da bi komercijalni sateliti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika mogli postati legitimne mete za Rusiju ako budu uključeni u rat u Ukrajini.

"Kvazi-civilna infrastruktura mogla bi biti legitimna meta uzvratnog udara", rekao Konstantin Voroncov, zamjenik ravnatelja odjela ministarstva vanjskih poslova za neširenje oružja i kontrolu naoružanja, prenosi TASS.

"Govorimo o tome da Sjedinjene Države i njihovi saveznici uključuju komponente civilne svemirske infrastrukture, uključujući komercijalnu, u oružane sukobe", rekao je Voroncov u Ujedinjenim narodima.

U rusko-ukrajinskom ratu poginuli su deseci tisuća ljudi, potkopan je globalni ekonomski oporavak nakon covida-19, dok je Moskva ušla u najopasniju konfrontaciju sa Zapadom od Kubanske krize 1962.


8:15 - Ruske snage ubile su troje, a ranile dvoje civila u napadima u srijedu, javio je guverner Donjecka Pavlo Kiriljenko, javlja Kyiv independent.


8:00 - Lokalni mediji javljaju da gori skladište nafte u Šaktarsku, ukrajinskom gradu pod ruskom okupacijom u istočnoj regiji Donjeck.

Proruski čelnik grada Vitalij Kotsenko, kojeg je imenovala Moskva, rekao je ruskoj režimskoj novinskoj agenciji Tass da je 12 rezervorara goriva oštećeno u ukrajinskom granatiranju nedaleko od željezničke stanice.


7:00 - Australija je priopćila da će rasporediti 70 instruktora u Veliku Britaniju kako bi pomogli u obuci ukrajinskih trupa i poslati još 30 oklopnih vozila Bushmaster kako bi pomogli Ukrajini protiv ruske invazije.

"Očekujemo da će ovo sada biti dugotrajni sukob", rekao je ministar obrane Richard Marles televiziji ABC.

Najnoviji paket povećava potporu Australije Ukrajini na oko 655 milijuna australskih dolara (425 milijuna dolara USD) od početka sukoba u veljači.

"Svjesni smo da Ukrajinu sada treba poduprijeti na duži rok ako je želimo staviti u poziciju u kojoj može riješiti ovaj sukob pod vlastitim uvjetima", rekao je ministar.

Australija, jedna od zemalja koje najviše doprinose podršci Zapada Ukrajini izvan NATO-a, isporučuje pomoć i opremu za obranu i zabranila je izvoz glinice i aluminijskih ruda, uključujući boksit, u Rusiju. Također je stavio sankcije na stotine ruskih pojedinaca i pravnih subjekata.

Australske trupe, koje će stići u Britaniju u siječnju, pridružit će se međunarodnoj obuci pod vodstvom Ujedinjenog Kraljevstva, ali neće ući u ratnu zonu u Ukrajini, rekao je Marles.


6:40 - Prema izvješćima lokalnih medija i regionalnih dužnosnika, ruske su snage tijekom noći napale područje Kijeva.

Guverner regije Kijev, Oleksiy Kuleba, nije otkrio mjesto napada, ali je rekao da su spasioci na licu mjesta. "Rusi noću teroriziraju područje Kijeva. Na terenu su spasioci i sve hitne službe. U tijeku je gašenje požara i posljedica napada", objavio je na Telegramu.

Gradska državna uprava Kijeva izdala je uzbunu za zračni napad oko ponoći, pozivajući stanovnike da potraže sklonište.

Ruske snage također su navodno tijekom noći pogodile jugoistočni ukrajinski grad Zaporožje. Vršitelj dužnosti gradonačelnika Zaporožja Anatolij Kurtev izvijestio je da su ruske snage napale grad i okolicu, izazvavši požar.


6:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da se njegove trupe drže u dva ključna grada u istočnoj regiji Donbasa, unatoč opetovanim napadima.

Predsjednik Zelenski nazvao je taktiku "ludom" tijekom svog uobičajenog večernjeg obraćanja.

Rekao je da su se najgore borbe vodile u blizini Avdiivke, izvan Donjecka, i Bakhmuta, dalje na sjeveroistoku.

- Ovdje je ludost ruskog zapovjedništva najočitija. Dan za danom, mjesecima, tamo tjeraju ljude u smrt, koncentrirajući topničke udare najviše razine - rekao je. 

Video - Ukrajinski vojnici u Donjecku protiv hladnoće se bore saunom koju su sami napravili u šatoru: 'Temperature idu i do -30°C

Komentara 62

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:55 27.10.2022.

Lugansk Ukrajinci vode borbe na istoku od rijeke Oskil (Oskol). Grad Troicke, raskrsnica puteva i željeznice, je na dometu Himars raketnih sustava, na 55 km je od oslobođenog teritorija. Ukrajinci uporno pokušavaju prekinuti i zadržati dio autoceste Svatove-Kremina. Kiša i dalje otežava kretanje. Bakhmut je i dalje u ukrajinskim rukama, Ukrajinci pokazuju interes za prodor duž autoceste prema Kremini. General Surovikin je izgleda odlučio primijeniti taktiku iz Sirije koja kaže da će ubijati po 3 Ukrajinca za jednog ubijenog Rusa. Mnogi su imali sličnu taktiku u Ukrajini i nisu se proslavili. Rusi ponovo nemaju dovoljno vonika da u Lugansku zatvore ukrajinske prodore, Wagner grupa je u pregrupiranju i popunjavanju. Vođa skupine Evgenij Prigožin je izrazio nezadovoljstvo podrškom ruske vojske. U pokrajini Herson Rusi su demontirali telekomunikacijske veze i ukinuli mogućnost interneta i telefoniranja zbog mogućeg dojavljivanja protivnicima. Očekuje se u Ukrajini nešto toplija zima i kašnjenje zamrzavanja tla što će odgoditi uporabu teškog oklopa.

Avatar gremo20
gremo20
09:09 27.10.2022.

"Dana 27. listopada oko 08:00 sati postrojba Hersonske protuzračne raketne brigade Zračnog zapovjedništva "Jug" oborila je ruski jurišni helikopter Ka-52. A oko 08:40 postrojba raketne protuzračne brigade Zračne komande Ratnog zrakoplovstva Odesa "Jug" oborila je ruski jurišni zrakoplov Su-25."

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
12:32 27.10.2022.

novi udar na vagone s gorivom u Šahtaru koji su preživjeli jučerašnje raketiranje... današnje nisu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije