Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Rusi opet dronovima napali Kijev, Poljska: Pojačavamo granicu s Bjelorusijom

FILE PHOTO: An anti-radiation drill in case of an emergency situation at the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.07.2023.
u 18:44

Dok stručnjaci ISW-a smatraju kako Ukrajina napreduje na jugu i istoku, američki general poručio je kako će protuofenziva biti ''jako, jako krvava''

Ove je subote u posjet Kijevu stigao španjolski premijer Pedro Sanchez, dok su iz Bjelorusije stizale poruke ''mira'' oko korištenja nuklearnog oružja koje je prebačeno iz Rusije. Dok stručnjaci ISW-a smatraju kako Ukrajina napreduje na jugu i istoku, američki general poručio je kako će protuofenziva biti ''jako, jako krvava''.

>> VIDEO Nova snimka s fronta pokazuje koliko je rat u Ukrajini težak

 

Tijek događaja:

18:40 - U blizini vojnog aerodroma na jugu Rusije zabilježena je snažna eksplozija. Navodna eksplozija dogodila se u lučkom gradu Primorsko-Akhtarsk u ruskoj regiji Krasnodar, navode ruski mediji. Tvrdi se da je ruska protuzračna obrana oborila projektil koji je krenuo prema tom području. Prema riječima čelnika regije Krasnodar, nije bilo ozlijeđenih niti pričinjene štete.


18:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je strah od gubitka dvostranačke podrške Sjedinjenih Država, nakon onoga što je nazvao "opasnim porukama koje dolaze od nekih republikanaca". "Mike Pence nas je posjetio i podržava Ukrajinu. Prije svega, kao Amerikanac, a zatim kao republikanac", izjavio je Zelenski na konferenciji za novinare jučer u Kijevu. Zelenski je naglasio da je, bez obzira tko osvoji sljedeće američke predsjedničke izbore, održavanje dvostranačke podrške "najvažnija stvar za Ukrajinu".

12:26 - Rusija je tijekom noći pokrenula napad bespilotnim letjelicama na Kijev, nakon 12-dnevne stanke, rekao je ukrajinski vojni dužnosnik u nedjelju, no sustavi protuzračne obrane preliminarno su ih uništili dok su se približavali. Ukrajinske zračne snage priopćile su da je napad uključivao osam dronova Šahid iranske proizvodnje i tri krstareće rakete koji su oboreni.

"Još jedan neprijateljski napad na Kijev", rekao je Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave, u objavi na kanalu Telegram. Tri privatne kuće su oštećene kad su na njih pale krhotine bespilotnih letjelica u regiji Kijeva, pri čemu je jedna osoba ozlijeđena, objavio je vojni čelnik regije Ruslan Kravčenko na svojoj Facebook stranici.

POVEZANI ČLANCI:

Reutersovi svjedoci čuli su eksplozije koje podsjećaju na zvuk sustava protuzračne obrane koji pogađaju mete. Zasad nije bilo informacija o razmjerima napada.


10:13 - Poljska će poslati 500 policajaca na granicu s Bjelorusijom, rekao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski. Poljska granična policija u nedjelju je priopćila da je 187 ljudi u subotu pokušalo ilegalno prijeći u Poljsku iz Bjelorusije.

"Zbog napete situacije na granici s Bjelorusijom odlučio sam pojačati naše snage s 500 poljskih policajaca iz preventivnih i protuterorističkih jedinica", napisao je Kaminski na Twitteru. "Oni će se pridružiti 5000 pripadnika granične policije i 2000 vojnika koji osiguravaju ovu granicu." 

>> GALERIJA Ukrajinski vojnici već se gotovo godinu i pol bore protiv agresora

FILE PHOTO: An anti-radiation drill in case of an emergency situation at the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
1/20

7:28 - Ultranacionalistička Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR) radi na prijedlogu zakona kojim bi se privremeno zabranila putovanja bliskih rođaka visokih dužnosnika u "neprijateljske zemlje", izvijestila je državna novinska agencija RIA. Rusija smatra sve zemlje koje su joj uvele sankcije zbog vojne kampanje u Ukrajini "neprijateljskim".

Pozivajući se na člana ruske Dume Sergeja Karginova, RIA je izvijestila da bi ograničenja također mogla utjecati, između ostalih, na službenike za provođenje zakona, suce, top menadžere državnih korporacija i upravni odbor Središnje banke. "Sada, kada je Rusija prisiljena suočiti se sa skupinom zapadnih zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama koje su izazvale sukob u Ukrajini, takva putovanja... nisu samo nedopustiva, nego su i opasna", rekao je Karginov, a prenosi RIA.

POVEZANI ČLANCI:

Rusija je pokrenula invaziju punog opsega na Ukrajinu u veljači 2022., nazivajući je "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i denacificiranje svog susjeda. Kijev i njegovi saveznici rat, u kojem su ubijene tisuće ljudi, nazivaju ničim izazvanom agresijom za otimanje zemlje.

Unatoč svom nazivu, ruska Liberalno-demokratska stranka (LDPR) je od svog osnutka 1991. zastupala tvrdokornu, ultranacionalističku ideologiju, zahtijevajući od Rusije da ponovno osvoji zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Nije odmah bilo jasno kada će LDPR iznijeti prijedlog zakona na razmatranje Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.


7:03 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Zapad za kašnjenje u obuci ukrajinskih pilota na borbenim zrakoplovima američke proizvodnje. "Mislim da neki od naših partnera ovdje odugovlače", rekao je na konferenciji za novinare sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom u subotu u Kijevu.

Još uvijek nema čvrstih datuma za početak niti rasporeda za obuku pilota, požalio se. U svibnju je nekoliko europskih država najavilo koaliciju borbenih zrakoplova za Ukrajinu. Washington je tome otvorio put dajući zeleno svjetlo da se ukrajinski piloti obučavaju na borbenim zrakoplovima F-16.

>> GALERIJA Ukrajinski vojnici već se gotovo godinu i pol bore protiv agresora

FILE PHOTO: An anti-radiation drill in case of an emergency situation at the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
1/20

Kijev naglašava važnost borbenih zrakoplova američkog tipa u svojoj obrambenoj borbi protiv ruske invazije, koja traje više od 16 mjeseci, budući da oni pomažu u osiguravanju njegov og zračnog prostora i obrani  od napada dronovima i projektilima.

Ključne riječi

Komentara 46

DU
Deleted user
11:37 02.07.2023.

Moramo ipak konstatirati činjenicu a to je da su svi ali baš svi slavenski narodi su uz Ukrajinu a to više od tisuću rječi govori o bolesnom umu posljednjeg diktatora u Europi.... dijelu Europe.

DU
Deleted user
11:40 02.07.2023.

Rusija je tijekom noći pokrenula napad bespilotnim letjelicama na Kijev, nakon 12-dnevne stanke, rekao je ukrajinski vojni dužnosnik u nedjelju, no sustavi protuzračne obrane preliminarno su ih uništili dok su se približavali. Ukrajinske zračne snage priopćile su da je napadd uključivao osam dronova Šahid iranske proizvodnje i tri krstareće rakete koji su oboreni.... bravo za cijeli svijet koji je pomogao Ukrajincima da se brane od svirepe ruske agresije.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:51 02.07.2023.

Ukrajinci još nisu riješili osnovni problem napredovanja na otvorenom prostoru. Rusi su postavili brojna minska polja, izgradili nekoliko linija rovova i vatrenih točaka uključivši i bunkera. Da bi se na otvorenom prostoru savladala takva obrana potrebno je razminirati široke trake za prodore oklopnih postrojbi. Za razminiravanje je potrebna specijalna oprema ali i zajedničko djelovanje raznih rodova oružanih snaga. Minska polja i utvrđenja moraju biti branjena, brane se pješačkim snagama, zatim artiljerijom topničkom ili raketnom, rezervama, interventnim oklopnim snagama, kao i djelovanjem avijacije na poziv. Prethodno se prije početka borbi branitelj priprema tako da izračuna za svako oruđe koordinate ciljeva potrebne za svoju artiljeriju koja je bliža ili daljna. Avijacija djeluje po napadaču iz svog ozemlja, ne prilazi blizu zbog moguće protuavionske obrane. Za napadača najbolje je napadati noću uz sredstva za noćno djelovanje. Treba pričekati isporuku mehanizacije za razminiranje, za noćno djelovanje i svakako modernih aviona. Veliki nedostatak ukrajinske avijacije je izuzetno teško nadoknaditi uz velike gubitke svakako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije