Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski u UN-u prikazao stravične snimke iz Buče: 'Ubijali su cijele obitelji i pokušali su spaliti tijela'

U.N. Security Council's emergency meeting, amid Russia's invasion of Ukraine, in New York City
Foto: Andrew Kelly/REUTERS
1/3
05.04.2022.
u 17:30

Ruska vojska pljačka gradove i sela koja su zauzeli. Kradu sve, počevši od hrane pa do naušnica - zlatnih naušnica koje su iščupali i koje su prekrivene krvlju - kazao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se okupljenima u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Jučer sam se vratio iz našeg grada Buče, nedavno oslobođenog od ruskih trupa nedaleko od Kijeva. Ne postoji zločin koji oni ne bi počinili. Ruska vojska tražila je i namjerno ubijala sve koji služe našoj domovini. Ubijali su žene ispred njihovih domova kad su pokušale nazvati nekoga, ubijali su cijele obitelji - odrasle i djecu. I pokušali su spaliti tijela - kazao je.

Ukrajinski predsjednik istaknuo je da on govori u "ime sjećanja na preminule".

VIDEO: Predsjednik Zelenski posjetio Buču: "Neka svijet vidi što je Rusija učinila!"

- Sve na sjećanja na civile koji su umrli, koje su upucali i ubili nakon što su ih mučili. Neke od njih su upucali na ulici. Neke su bacili u bunare, gdje su umrli. Tenkovima bi smrskali civile koji su sjedili u svojim automobilima samo iz svog zadovoljstva. Rusi su ubijali i silovali žene pred djecom.

Zelenski je u svojem govoru kazao da zna vrlo dobro što će veleposlanik Rusije reći u odgovoru na njegove optužbe.

- Rekli su to toliko puta. Najznačajnije je bilo nakon što su ruske snage srušile malezijski avion iznad Donbasa s ruskim oružjem ili za vrijeme rata u Siriji. Krivit će sve druge samo kako bi opravdali svoje vlastite postupke.

- Rusko vodstvo je poput kolonizatora u antičkim vremenima. Oni trebaju naše bogatstvo, naše ljude. Rusija je već deportirala stotine tisuća naših građana u njihovu zemlju. Oteli su više od dvije tisuće djece. Oni su jednostavno oteli tu djecu i nastavljaju to činiti. Rusija želi učiniti tihe robove od Ukrajine. Ruska vojska pljačka gradove i sela koja su zauzeli. Kradu sve, počevši od hrane pa do naušnica - zlatnih naušnica koje su iščupali i koje su prekrivene krvlju.

Osvrnuo se i na rusko pravo veta u Vijeću sigurnosti.

- Vijeće bi trebalo ukloniti Rusiju kao agresora i izvor rata kako ne bi mogli blokirati odluke o vlastitoj agresiji, o vlastitom ratu - kazao je ukrajinski predsjednik. Naveo je kako bi alternativa mogla biti reforma, a nakon toga raspuštanje.

VIDEO: Pronađeno najmanje 400 tijela civila, raste strah da Buča nije jedina: 'Ovo je doktrina antipartizanskog ratovanja'

- Pokažite svim ostalim potencijalnim ratnim zločincima na svijetu kako će biti kažnjeni ako je najveći od njih kažnjen - ustvrdio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik Zelenski najavio je veleposlanicima kako će prikazati video. U videu su bile prikazane stravične fotografije i snimke tijela, masovnih grobnica, trupla na ulicama u Buči.

Komentara 71

Avatar BitceSveOK
BitceSveOK
18:59 05.04.2022.

Drago mi je da je Zelenski dobio priliku pokazati mjesto zločina. Nezavisna istraga bi trebala pokazati što se stvarno dogodilo. Pomalo sa zavišću ovo gledam s obzirom da mi nismo mogli svijetu pokazati Škabrnju, Nadin, Voćin, Četekovac, Ćeralije, Gvozdansko, Lovas i brojna druga mjesta zločina nad hrvatskim narodom. Nikog od ovih što mašu ukrajinskim zastavima nije bilo briga. Kao što nikog nije bilo briga za RAZAPETE kršćane u Siriji od strane ISILA.

DU
Deleted user
18:51 05.04.2022.

Zelenski laže. Laže kad kaže da se vratio iz " oslobođenog" Buča. Koliko znamo grad su Rusi napustili i prepustili Ukrajincima. Nitko ga nije oslobodio. Nakon toga, a čemu ćeš vjerovati. Zar tako govori predsjednik države ? Prtiča o naušnicamaama i što ja znam čemu sve ne. To je kjednostavno sramota. Da li će netko stati na kraj njegovom cirkusu i iato takvim nastupima na video konferencijama. Sramotno

DU
Deleted user
18:41 05.04.2022.

Ta cijela priča treba biti provjerena...... Zelenski se pojavljuje i na dodjeli Grammyja, što je apsurdno samo po sebi, pojavljuje se na video linkovima parlamenata EU zemalja, UN a, omogućeno mu je baš sve, svaki pristup, vjerojatno će se početi pojavljivati i po uredima mjesnih zajednica, iskakati iz paštete....... Toliko se piri taj balon, samo što nije pukao....... Istovremeno, Rusi iz petnih žila pokušavaju dokazati kako je sve to Ukrajina namjestila da bi njih, takve krasne, optužila za genocid i prikiazala ih čudovištima, a oni kao agresori to nisu jel...... Naravno da se žrtvu agresije gleda drukčijim očima nego agresora, ali ovo sa Zelenskim je sad stvarno pretjerano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije