Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE U STAVU KIJEVA?

Zelenski otkrio koji mu je uvjet za prekid rata, izostavio jedan detalj koji je do sada bio ključan

Ukraine's President Zelenskiy and IAEA Director General Grossi attend a news conference in Kyiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/4
07.05.2022.
u 11:30

U govoru koji je imao pred Chatam Houseom, Zelenski je odbio mogućnost da bi Rusija smjela zadržati i pedalj teritorija Ukrajine koji je osvojila od početka invazije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojem obraćanju londonskom think-tanku Chatham Houseu kazao je da bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom ovisio bi o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije.

Naveo je kako je to minimum koji bi prihvatila njegova zemlja te je dodao da je on "predsjednik Ukrajine, a ne mini-Ukrajine". BBC koji ga prenosi napominje pak kako Zelenski nije naveo Krim, koju je Rusija aneksirao 2014. godine.

Rusija trenutno pokušava uspostaviti potpunu kontrolu nad Mariupoljem, te posljednjih dana žestoko napadaju čeličanu Azovstal gdje se nalaze ukrajinski borci. Osvajanje Mariupolja bi bio najveći ruski vojni uspjeh od kako je započela invazija i to bi onda mogao iskoristiti ruski predsjednik Vladimir Putin u proslavi Dana pobjede, kojom se u Rusiji obilježava sovjetska pobjeda nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

U govoru koji je imao pred Chatam Houseom, Zelenski je odbio mogućnost da bi Rusija smjela zadržati i pedalj teritorija Ukrajine koji je osvojila od početka invazije.

“Za zaustavljanje rata između Rusije i Ukrajine nužno je vratiti se na situaciju od 23. veljače”, rekao je. Međutim, kako je kao uvjet za kraj rata naveo 23. veljaču, to sugerira, piše BBC, da Kijev možda ne bi inzistirao na povratku Krima pod Ukrajinu prije sklapanja mira s Moskvom. Zelenski je do sada inzistirao da je Krim neodvojiv dio Ukrajine.

Pratite OVDJE rat u Ukrajini

 

Komentara 17

Avatar tomas_R
tomas_R
15:52 07.05.2022.

Nema dogovora dokle god Hunter Biden i njegov otac Joe Biden muzu Ukrainu i Zelinski svoj djelic kolaca dobiva. Koliko smo mi Slaveni pukla ethnija svatko nam radi red ili ne red u kuci. Mi Hrvati se kurcimo koliko smo hrabri , genetski ratnici i slicno ali u istini izumiremo neke letelice nam u zagrebu padaju sa neba a vlada treba 2 tjedna da moze objavit neke detalje a na kraju nitkom nista . Srbija se za mahala kupuje ratna sretstva da ih upotrebi protiv koga hrvatska u doba njihove pandemie kupuje Ratne zrako plove koje ce tek vidjet za 10 god. a plase narod da ce kolabirati zdravstvo . U mjesto da se slazemo sa susjedima koji su po jeziku, kulturi Ethniji i povjest povezani sa nama mi se uvlacimo Anglo-sachsoncima u cmar. To je istina Zapad rusiji nista nemoze , ne Vojno niti ekonomski jer ovisi od ruske nafte i plina. A Putinu se mozda ne hebe niti za njegove Ruse a kamoli za kosovo i srbe. Putin je takodje igrac Svjetskog Ekonomskog Foruma. Zato prestanite vise drzati fige za jedne a pozeljkivati smrt djece drugih. Totalno Bolesno

RE
RedTree
13:50 07.05.2022.

Krim, Donjeck i Lugansk su dijelovi Ukrajine i točka. Možda Krimu dati neku autonomiju po uzoru na Kataloniju, a ruskoj manjini i drugim, kao i u nas gdje ima preko 30% pravo na dvojezičnost i svoje predstavnike.

DI
dino85
14:38 07.05.2022.

Što god da bude od sada, uopće nije bitno, Europi je načinjena ogromna šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije