Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski opleo po Europskoj uniji: Prekasno ste reagirali da spriječite Rusiju

FILE PHOTO: Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy attends an interview with the media in Kyiv
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/5
25.03.2022.
u 06:45

Pozvao je članice Europske unije da odobre zahtjev Ukrajine da se pridruži Europskoj uniji: – Pozivam vas, nemojte zakasniti!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se kasno navečer u četvrtak Europskom vijeću. Kazao je da su prekasno reagirali da spriječe Rusiju, piše BBC.

– Uveli ste sankcije. Zahvalni smo na tome. To su snažni potezi. Ali bilo je malo prekasno... A bilo je prilike – kazao je i dodao kako  Rusija možda ne bi krenula u rat da je bilo preventivnih mjera.

VIDEO: Njemačka žestoko reagirala na Putinovu odluku o plinu: 'Ovo znači raskid ugovora, odgovorit ćemo'

Osvrnuo se i na plinovod Nord Stream 2 i sugerirao da su ga trebali ranije blokirali pa u tom slučaju "Rusija ne bi stvorila energetsku krizu". Pozvao je članice Europske unije da odobre zahtjev Ukrajine da se pridruži Europskoj uniji: – Pozivam vas, nemojte zakasniti!

Pohvalio je brojne zemlje zbog podrške Ukrajini, kao što su Poljska, Estonija, Češka i Italija.

– Emmanuel. Uistinu vjerujem da ćeš biti uz nas – kazao je obraćajući se francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu. Švedskoj je kazao da žuto i plavo uvijek trebaju stajati zajedno, referirajući se na boje njihove zastave.

Međutim, izdvojio je i zemlje koje nisu bile sklone sankcijama ili su kasnile s njima kao što su Njemačka, Portugal i Irska. Kritizirao je Mađarsku koja je zauzela neutralan stan od početka rata u Ukrajini. Pozvao je ukrajinskog premijera Viktora Orbana da prestane oklijevati sa sankcijama te da zaustavi prolaz oružja na mađarskom teritoriju.

U svojem govoru kazao je da Ukrajina ide prema miru i da je pobjeda sve bliža.

– Trideset dana. Prošlo je mjesec dana. Da je Rusija znala s čime će se morati suočiti, bojala bi se doći ovdje. Svijet je uveo destruktivne sankcije i dogovaramo se oko sljedećih – ustvrdio je Zelenski.

Komentirajući summite NATO-a i G7 koji su se održali, naveo je kako su potrebni za "zaštitu Ukrajine" kao i za "podršku". Podsjećamo, Zelenski je u odvojenom govoru čelnicima NATO-a zatražio da im se pošalje više oružja kako bi se mogli obraniti od Rusije te je optužio Rusiju za korištenje bijelih fosfornih bombi. Bijele fosforne bombe zabranjene su Ženevskom konvencijom iz 1977. godine.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

VIDEO: Biden na sastanku u Bruxellesu: 'Branit ćemo i štititi svaki centimetar teritorija NATO-a'

Komentara 131

PA
pan-am
07:41 25.03.2022.

Uzdaj se u'se i u svoje kljuse !!!

DU
Deleted user
07:13 25.03.2022.

Ajde više, dosadio si i bogu i vragu. Cijelo vrijeme traži nešto od zapada, a cijelo vrijeme ga kritizira. Ako nisi zadovoljan pomoći, traži ju od nekog drugog. Šta bi htio? Da se NATO uključi i da počne WW3?

BU
bum5bar
07:20 25.03.2022.

Samo naprijed Zelinski porazi ovo komunističko zlo i njegove proletere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije