Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Ukrajina odbrusila Rusiji na najave o povećanju vojske: 'Morat ćete povećati i broj vreća za tijela'

Ukrainian serviceman fires with a ZU-23-2 anti-aircraft cannon at position near a front line in Kharkiv region
Foto: VYACHESLAV MADIYEVSKYY/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.08.2022.
u 22:33

Oleksandr Vilkul, šef vojne uprave Krivij Rih, izvijestio je da su ruske snage gađale okrug Metalurhiinyi u Dnjepropetrovskoj oblasti bacačem raketa Tornado

Danas je 183. dan ruske invazije na Ukrajinu. Povodom ukrajinskog Dana neovisnosti, diljem Europe održavali su se jučer prosvjedi protiv Rusije. Napadnuta je željeznička stanica u središtu Ukrajine, a život je izgubilo, prema posljednjim informacijama, 25 ljudi. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ranije u srijedu izjavio da će se Ukrajina boriti "do kraja".

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

22:30 - Lokalni dužnosnici izvijestili su kako je danas granatirano i selo u regiji Dnjepropetrovsk. 

The Kyiv Independent prenio je kako je mjesto Velika Kostromka granatirana te da je uništeno nekoliko zgrada, no nema žrtava. 


20:56 - Ukrajina je reagirala na objavu Rusije da će od iduće godine povećati broj svojih vojnika i osoblja na preko dva milijuna. Kako su naveli, morat će ''osigurati i dva milijuna vreća za tijela''.

''Kako bi implementirali dekret svog predsjednika, rusko ministarstvo obrane mora osigurati i dva milijuna vreća za tijela'', napisali su. 


20:15 - Američki predsjednik Joe Biden večeras je razgovarao s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim.

Biden je ponovio svoju potporu Ukrajini, a njih dvojica su razgovarali o putu do pobjede za Kijev.

Zelenski rekao je da je imao "odličan razgovor" s američkim predsjednikom i zahvalio mu na potpori njegove zemlje. 

"Razgovarali smo o daljnjim koracima Ukrajine na našem putu prema pobjedi nad agresorom i važnosti pozivanja Rusije na odgovornost za ratne zločine", napisao je Zelenski u tvitu. 


19:24 - Latvijske su vlasti u četvrtak srušile spomenik iz sovjetskog doba koji se nalazio u Rigi, u skladu sa zakonom donesenim nakon ruske invazije na Ukrajinu i unatoč prosvjedima ruske manjine u toj baltičkoj državi.

Spomenik visok 79 metara, podignut između 1979. i 1985. u znak sjećanja na pobjedu sovjetske vojske nad nacističkom Njemačkom, uništen je uz pomoć strojeva. AFP piše da je postao okupljalište pristaša Kremlja u Latviji.

Latvija je, poput svojih baltičkih susjeda Litve i Estonije, dio Europske unije i NATO-a i odlučno se izjasnila za potporu Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju.

Svake godine tisuće Rusa, koji u Latviji čine oko 30 posto stanovništva, okuplja se 9. svibnja da bi obilježili pobjedu iz 1945. godine.

No većina Latvijaca taj datum doživljava kao početak gotovo 50-godišnje sovjetske okupacije koja je završila 1991.

Gotovo svi spomenici i spomen-ploče iz sovjetske ere, osim onih na vojnim grobljima, uklonjeni su 1991., a spomenik u Rigi bio je zaštićen ugovorom iz 1994. između Republike Latvije i Ruske Federacije.


18:42 - Haag u Nizozemskoj rekao je da će zatražiti privremeno izuzeće sankcija EU-a protiv Rusije, dok se bori pronaći novog dobavljača plina koji bi zamijenio ruskog dobavljača Gazprom.

Grad je rekao da je održao natječaj za cijelu EU u lipnju i srpnju, ali nije uspio privući nijednu ponudu od potencijalnih dobavljača, izvještava Reuters.

U pismu gradskom vijeću, vijećnica Saskia Bruines je napisala:

''Tražit ćemo izuzeće za naš trenutni aranžman do 1. siječnja 2023. kako bismo zajamčili sigurnost opskrbe i olakšali pregovore''.


18:31 - Opskrba električnom energijom za sve gradove i okruge regije Zaporižje obnovljena je nakon ranijih prekida, kazao je proruski guverner okupiranog područja.

"Kao rezultat udara oružanih formacija Ukrajine na dalekovode u području nuklearne elektrane Zaporižje, zapalio se teritorij sigurnosne zone dalekovoda 750 kV. Požar je izazvan kratkim spojem na dalekovodima”, tvrdio je Jevgen Balitski.

"Dva agregata su isključena, nakon čega je regija ostala bez napajanja", dodao je.

"Odmah nakon gašenja požara jedan agregat je pušten u rad. Radilo se na ponovnoj opskrbi područja električnom energijom i puštanju drugog bloka", pojasnio je.


18:02 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak dekret o povećanju broja ruskih oružanih snaga s oko 1,9 milijuna na 2,04 milijuna.

Prema dekretu objavljenom na ruskom portalu pravnih informacija, broj vojnog osoblja povećat će se na 1,15 milijuna, čime će se dodati 137.000 vojnog osoblja. 

Uredba stupa na snagu 1. siječnja 2023. Prema prethodnom dekretu od 17. studenog 2017., ruske trupe brojale su 1.902.758 vojnika, uključujući 1.013.628 pripadnika vojnog osoblja. 


16:06 - Zadnja dva aktivna reaktora u ukrajinskoj nuklearki Zaporižje pod ruskom okupacijom ugasila su se u četvrtak nakon što je požar u blizini oštetio nadzemne električne vodove, objavila je ukrajinska državna energetska tvrtka Energoatom. 

Požar je izbio u jamama za pepeo u termoelektrani na ugljen u blizini nuklearke Zaporižje, najveće u Europi. Vatra je oštetila vodove koji su povezivali nuklearnu elektranu s ukrajinskom električno mrežom, priopćio je Energoatom. 

„Rezultat toga je da su dvije posljednje aktivne jedinice isključene iz mreže”, dodala je tvrtka. Naglasila je kako sigurnosni sustavi nuklearke funkcioniraju normalno te da se radi na priključivanju jednog reaktora nazad na mrežu. 

Tjednima su se Moskva i Kijev međusobno optuživali za nekoliko bombaških napada u blizini nuklearke koja ima šest reaktora ukupnog kapaciteta 6000 megavata i koju su od ožujka okupirale ruske trupe. 

Ukrajina Rusiju optužuje da skladišti teško naoružanje u elektrani, koristeći ju kao bazu za udare na ukrajinske položaje. 

Moskva sa svoje strane opovrgava da je u tvornici postavila oružje i tvrdi da tamo postoje samo jedinice koje održavaju sigurnost. 

Rusija zauzvrat optužuje ukrajinske snage za izvođenje napada dronovima na to nuklearku. UN je pozvao na postavljanje demilitarizirane zone oko elektrane kako bi se zajamčila sigurnost lokacije i omogućila inspekcijska misija.


13:31 - Šef UN-ove službe za nuklearni nadzor, Rafael Grossi, rekao je da je njegov tim "vrlo, vrlo blizu" odlasku u nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini.

Na pitanje France 24 jesu li pregovori o dobivanju pristupa objektu uspjeli, Grossi je odgovorio: "Mi smo vrlo, vrlo blizu toga".

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) upozorio je da je operacija "ekstremno složena" i rekao kako se nada da će se misija održati kroz nekoliko dana. 

Nuklearna elektrana Zaporožje
Foto: PLANET LABS PBC/REUTERS


13:25 - Ukrajinsko gospodarstvo trebalo bi se stabilizirati iduće godine i porasti čak 15,5 posto, ovisno o vojnim zbivanjima u ratu protiv Rusije koji je započeo 24. veljače, rekla je ministrica gospodarstva u razgovoru za Reuters.

Procjene za 2023. trenutno se kreću od opetovanog smanjenja aktivnosti, za 0,4 posto, do 15,5-postotnog rasta, rekla je Svyrydenko, koja obnaša i dužnost prve potpredsjednice ukrajinske vlade. U ovoj godini gospodarstvo će vjerojatno pasti između 30 i 35 posto, dodala je ministrica.

"Svjesni smo da moramo održati gospodarstvo u pokretu. Zbog neizvjesnosti jako je teško izraditi nove prognoze. To u potpunosti ovisi o vojnom scenariju", istaknula je Svyrydenko.

Vladini dužnosnici sastavljaju ih uoči pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u rujnu o novom kreditnom programu, objasnila je ukrajinska dužnosnica. Nije htjela precizirati koliko će novca Ukrajina tražiti od MMF-a, rekavši tek da bi novi program trebao biti "relativno velik" i da ga moraju brzo dogovoriti kako bi izborili pristup drugim kreditorima i umirili ulagače.

U prvoj polovoini kolovoza ekonomski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog Oleg Ustenko rekao je da bi zajam MMF-a od pet milijardi dolara s rokom povrata od 18 mjeseci mogao poslužiti kao sidro za veći paket drugih kreditora u rasponu od 15 do 20 milijardi dolara.

To bi otprilike bio iznos koji je zacrtao guverner središnje banke Kyrylo Shevchenko, s rokom povrata od dvije do tri godine, dok stručnjaci upozoravaju da bi uvelike premašio MMF-ov "limit iznimnog pristupa" kreditima.


13:23 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske snage pogodile u srijedu željezničku stanicu Čaplino u ukrajinskoj regiji Dnjipropetrovsk, te tvrdi da su pritom ubile "200 vojnika", dok Kijev kaže da je ubijeno najmanje 25 civila, javljaju agencije.

Moskva je objavila da je ukupno u srijedu ubila "200 ukrajinskih vojnika" u napadu na postaju Čaplino, javlja agencija France presse. 

Raketa Iskander "izravno je pogodila vojni vlak na postaji Čaplino u regiji Dnjipropetrovsk ubivši 200 vojnika rezervista Ukrajinskih oružanih snaga" te uništivši opremu, objavilo je u priopćenju rusko ministarstvo obrane.

Kijev je objavio da je poginulo 25 civila u ruskom napadu, za koji kaže da je ciljao stambeno područje. Rusija niječe da gađa civile.

Rusko ministarstvo je na dnevnom brifingu objavilo da je raketa Iskander pogodila vojni vlak koji je trebao isporučiti oružje na bojišnicu u Donbasu.

Dvoje djece je među ubijenima, rekao je zamjenik šefa ureda predsjednika Kirilo Timošenko na svom blogu na Telegramu. Dodao je da je ozlijeđena 31 osoba.  

Informacija se ne može neovisno provjeriti, s obzirom na poteškoće u dobivanju pouzdanih informacija iz rata između Ukrajine i Rusije koji bjesni od 24. veljače.


12:08 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i njegov francuski kolega Sébastien Lecornu razgovarali su o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje, prema ruskom ministarstvu obrane, prenosi CNN. 

Šojgu je naglasio važnost posjeta Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) postrojenju i rekao da je Rusija spremna pružiti potrebnu pomoć inspektorima te organizacije.

Američki predsjednik Joe Biden i zapadni čelnici naglasili su potrebu da UN-ov nadzornik posjeti elektranu u jugoistočnoj Ukrajini, gdje je granatiranje izazvalo strahove od katastrofe.


11:59 - Oružane snage Ukrajine objavile su procjenu borbenih gubitaka Rusije od početka invazije 24. veljače. Kako navode, Rusija je od tada izgubila oko 45.850 ljudi

Ističu da su uništena 234 ruska zrakoplova, 1929 tenkova, 202 helikoptera, 15 brodova, 828 bespilotnih letjelica te niz drugih vozila i vojne opreme. 


10:08 - Broj mrtvih u napadu na putnički vlak u Dnjepropetrovskoj oblasti popeo se na 25, a među njima je dvoje djece, navodi The Kyiv Independent.


10:05 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije obavještajne informacije o situaciji u Ukrajini.

- Početkom ožujka ruske su kopnene snage napale i zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje. Dana 21. kolovoza 2022., fotografije su pokazale da je Rusija zadržala pojačanu vojnu prisutnost na toj lokaciji. Ruske trupe vjerojatno su pokušavale sakriti vozila parkirajući ih ispod nadzemnih cijevi i mostova. Rusija je vjerojatno spremna iskoristiti svaku ukrajinsku vojnu aktivnost u blizini ZNPP-a u propagandne svrhe - navodi se. 


07:15 - Guverner Kijevske oblasti Oleksiy Kuleba izvijestio je da su se eksplozije čule u okrugu Vyshhorodskyi. Hitne službe već rade na terenu. Nisu pružene dodatne informacije, navodi The Kyiv Independent.


07:10 - Ruske snage granatirale su Krivij Rih raketama Tornado, navodi The Kyiv Independent.

Oleksandr Vilkul, šef vojne uprave Krivij Rih, izvijestio je da su ruske snage gađale okrug Metalurhiinyi u Dnjepropetrovskoj oblasti bacačem raketa Tornado.

Vilkul je upozorio građane da paze na neeksplodirana ubojna sredstva. Hitne službe rade na terenu. Za sada nema informacija o žrtvama.


07:05 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u večernjem je obraćanju poručio kako neovisnost Ukrajine nikada neće prestati te se osvrnuo na napad na željezničku stanicu. 

- U ovom trenutku ima 22 mrtvih, pet ih je izgorjelo u automobilu, 11-godišnji tinejdžer je poginuo, ruska raketa mu je uništila kuću.

Akcije potrage i spašavanja na željezničkom kolodvoru će se nastaviti. Svakako ćemo natjerati okupatore da snose odgovornost za sve što su učinili. I sigurno ćemo istjerati osvajače iz naše zemlje - istaknuo je. 

VIDEO Ukrajinski vojnici zadržavaju optimizam šest mjeseci nakon ruske invazije: 'Pomirili smo se s tim da će rat još potrajati pa se pripremamo za zimu'

Ključne riječi

Komentara 67

Königsberg
08:04 25.08.2022.

nadam se da će jednog dana i sami rusi u rusiji osjetiti ovo što oni sada isporučuju ukrajincima svaki dan

CM
Crni_moj
21:04 25.08.2022.

Žao mi mladih ljudi koji ginu samo da bi njih nekoliko kasiralo milijune i milijarde. A moglo se živjeti neutralno i u miru i u znak zahvalnosti kasirati s obje strane. Već viđeno. Sad je nažalost već kasno i ponono će mladih još nastradati. I ne kužim poređenja sa našim domovinski ratom. Da je Ukrajina imala iste uvjete davno bi ovo završilo. Nama su najbogatije zemlje svijeta uvele embargo iako smo bili razoružani. I nas predsjednik je bio bolji i pametniji.

DU
Deleted user
20:15 25.08.2022.

ukraina je jucer slavila 30 godina samostalnosti koju su dobili bez rata . ukrainci imaju pravo da se opredjele kako ce i kuda ce. rusi imaju pravo da osiguraju nepovredivost svojih granica i zastitu suvereniteta. rusija je pokusala raditi sa ukrainom. ukraina nije pokusala raditi sa rusijom. rusija je reagirala i imamo rat. svako ima pravo da kaze svoje misljenje. ratovi su sastavni dio ljudske povijesti i uvijek ce ih biti. jucer sam rekao kako je sa 170 komentara u prosjeku ova tema pala na 70 a evo vec danas ispod 30. stize zima mi cemo na 15 celzijusa a plenki i boris johnson na ugodnih 35 opet cemo mi sve ovo platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije