Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Čečenski vođa: Da ste mene pitali, odavno bih zarobio Kijev, ali Putin nam nije dozvolio

A man observes a building of Employment Center destroyed by a night Russian military strike, in Derhachi
Foto: VYACHESLAV MADIYEVSKYY/REUTERS
1/3
26.08.2022.
u 23:25

Glasnogovornica ukrajinskog južnog vojnog zapovjedništva rekla je da su ruska odlagališta streljiva glavni prioritet Ukrajine i da će ih vjerojatno još više biti gađano do kraja tjedna

Danas je 184. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je jučer objavila kako će od 2023. godine povećati svoj broj vojnog osoblja. U nuklearnoj elektrani Zaporižje došlo je do požara zbog kojeg su se ugasila i zadnja dva reaktora zbog isključenja struje, no ona ubrzo je vraćena, a reaktori pušteni u pogon.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja:

23:25 - Najveća nuklearka vraćena u pogon, ali napetosti ne prestaju

I dalje rastu napetosti oko nuklearne elektrane Zaporižje, koja se nalazi u dijelu južne Ukrajine pod ruskom okupacijom i najveći je kompleks te vrste u Europi.

I Ukrajina i Rusija pokušale su uprijeti prstom jedna u drugu zbog prijetnji nuklearnim terorizmom. Kijev je opetovano optuživao ruske snage da skladište teško naoružanje unutar kompleksa i koriste ga kao paravan za pokretanje napada. Moskva je u međuvremenu tvrdila da ukrajinske trupe gađaju to mjesto.

Što se događa s nuklerkom?

  • Nuklearna elektrana Zaporižje ponovno je priključena: Nuklearna elektrana ponovno je priključena na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, objavio je u petak nuklearni operater Energoatom. Kasnije tijekom dana, operater je ustvrdio da je priključena i druga energetska jedinica u nuklearnoj elektrani, rekavši da "unatoč brojnim provokacijama (ruskih) okupatora, nastavlja raditi u energetskom sustavu Ukrajine i opskrbljivati ​​ zemlju električnom energijom potrebe." Energoatom je pohvalio radnike u tvornici, opisujući ih kao "prave heroje". Podsjetimo, elektrana, koju drže ruske snage, u četvrtak je po prvi put u svojoj povijesti isključena iz električne mreže, priopćio je nuklearni operater te zemlje.
  • Napetosti oko elektrane: Stalna prisutnost ruskih snaga u i u blizini nuklearne elektrane je "stalni okidač moguće nuklearne katastrofe", izjavio je u četvrtak ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko. Ukrajina je optužila ruske trupe da koriste elektranu kao štit, riskirajući potencijalnu katastrofu.
  • Mogući posjet IAEA-e: U tijeku su pregovori da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) posjeti elektranu. Haluščenko je rekao da bi nuklearnom nadzorniku Ujedinjenih naroda trebalo dopustiti da prouči utjecaj prisutnosti ruskih trupa tamo. Rusija je u petak rekla da "čini sve što je potrebno" kako bi osigurala siguran posjet tima.

20:42 - Čečenski vođa Ramzan Kadirov u petak je na Telegramu objavio audioporuku u kojoj kaže da bi "do sada zarobio Kijev" da mu je Vladimir Putin to dozvolio, pišu lokalni mediji.

"Da ste mene pitali, odavno bih zarobio Kijev, a Zelenski i njegovi suradnici već bi bili u podrumu na ispitivanju" rekao je Kadirov. "Zahvalite Putino što nam nije dozvolio zauzeti Kijev i potpuno vas ispitati" zaključio je poruku.


20:30 - Turska poslovna udruga TÜSİAD potvrdila je ranije ovaj tjedan da je primila pismo američkog ministarstva financija u kojem se tvrtke upozoravaju da bi mogle biti sankcionirane zbog suradnje s ruskim tvrtkama koje su na američkoj crnoj listi, izvijestili su lokalni mediji.

"Besmisleno" je da turske tvrtke brinu zbog pisma iz Washingtona, tvitao je turski ministar financija Nureddin Nebati. Ankara je odlučna da unaprijedi trgovinu "s našim susjedima u raznim sektorima u okviru koji nije predmet sankcija", rekao je. "Naš poslovni svijet trebao bi uvijek osjećati snagu države na svojoj strani", istaknuo je Nebati.

Turska, članica NATO-a, pozicionirala se kao posrednik između Ukrajine i Rusije otkad je Moskva izvršila u veljači invaziju na susjednu zemlju. I dok je Ankara kritizirala Moskvu, odbila je pridružiti se zapadnim sankcijama, navodeći ovisnost o ruskom turizmu, trgovini i energiji. 

Dodatno, Turska će plaćati Rusiji dio računa za prirodni plin u rubljima i želi dodatno ojačati ekonomske veze, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nakon što se ranije u kolovozu sastao s Vladimirom Putinom u Sočiju u Rusiji.


16:33 - Crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost objavila je u petak da iza kibernetičkog napada na crnogorske institucije stoji nekoliko ruskih službi, prenijeli su crnogorski mediji, uz ocjenu da je riječ o vrhuncu hibridnog rata.

Crnogorska obavještajna agencija navodi i da postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla biti sva "ključna infrastruktura", poput elektroenergetskog sustava ili vodoopskrbe. Naveli su i da riječ o napadu kakav nije izveden nigdje drugdje, te da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.


16:30 - Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižje, najveća u Europi, pod ruskom okupacijom i na udaru granatiranja, u petak je ponovno spojena na električnu mrežu pošto je dan ranije bila isključena, priopćio je ukrajinski operater Energoatom.

"Jedan od reaktora elektrane Zaporižje koji je dan ranije bio ugašen, ponovno je danas (petak) priključen na električnu mrežu", objavio je Energoatom na Telegramu, istaknuvši da sigurnosni sustavi normalno rade. Uključeni reaktor "proizvodi električnu energiju za potrebe Ukrajine", dodaje operater. "Povećanje njegove snage je u tijeku".

"Radnici elektrane Zaporižja pravi su junaci" koji paze na "nuklearnu sigurnost Ukrajine i cijele Europe", naglasio je Energoatom.

Ukrajina je u četvrtak priopćila da je elektrana Zaporižja, smještena u istoimenoj oblasti na jugu zemlje, "potpuno isključena" iz mreže "prvi put u svojoj povijesti", nakon oštećenja dalekovoda. Nuklearka koja ima šest reaktora snage 1000 megavata svaki, u ožujku je pala u ruke ruske vojske.

Moskva i Kijev se već tjednima međusobno optužuju za granatiranje područja oko elektrane, zbog čega se strahovalo od nuklearne katastrofe.

UN je pozvao da se oko elektrane uspostavi demilitarizirana zona kako bi se zajamčila sigurnost i omogućio dolazak međunarodne inspekcijske misije. Dolazak nadzorne misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) očekuje se "idući tjedan", rekla je u četvrtak navečer savjetnica u ministarstvu energetike Lana Zerkal, a prenose glasila.


13:18 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da su bjeloruski vojni zrakoplovi SU-24 preuređeni za nošenje nuklearnog oružja. 

Lukašenko je rekao novinarima da je taj potez dogovorio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bjelorusija nema svoje nuklearno oružje, ali je saveznik Rusije i dopustila je da se njezin teritorij koristi za rusku invaziju na Ukrajinu.


11:40 - Ucjena je "zaštitni znak moderne Rusije", rekao je savjetnik ukrajinskog ministra obrane, opisujući kako Moskva iskorištava energiju i nuklearnu snagu.

- Rusija koristi taktiku ucjenjivanja Ukrajine, kao i drugih međunarodnih partnera Ukrajine, da pokuša dogovoriti neke povoljne poslove u budućnosti - istaknuo je Yuriy Sak govoreći o nuklearnoj elektrani Zaporižja.

- Mi to vrlo dobro razumijemo i nadamo se da će međunarodna zajednica čvrsto stajati pri tome da ne poklekne pred ruskom taktikom ucjenjivanja - dodao je.


11:31 - Svih šest reaktora nuklearne elektrane Zaporižja na jugu Ukrajine i dalje su isključeni iz električne mreže te zemlje, objavila je državna energetska tvrtka Energoatom.

Energoatom je priopćio kako trenutno nema tehničkih i sigurnosnih problema u elektrani, dan nakon što ju je obližnji požar uzrokovan granatiranjem isključio s mreže. 

Ukrajinska tvrtka priopćila je kako se struja za potrebe elektrane trenutno šalje putem voda iz ukrajinskog elektroenergetskog sustava te da se radi na obnavljanju veza s dva aktivna reaktora. 

U govoru kasno u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je rusko granatiranje za isključivanje, kazavši da Moskva „stavlja Ukrajince i sve Europljane jedan korak od katastrofe radijacije”. Ruski imenovani dužnosnici u okupiranoj regiji Zaporižja za požar su pak optužili ukrajinske oružane snage. 

Nuklearka Zaporižja, najveća Europi, prije rata je opskrbljivala Ukrajinu s 20 posto ukupne struje. Ruska vojska osvojila ju je početkom ožujka, no u njoj i dalje rade ukrajinski inženjeri.


11:29 - Karte Kijeva zastarjele su u četvrtak jer su gradske vlasti krenule u preimenovanje 95 ulica i trgova s ruskim ili sovjetskim imenima, prema riječima gradonačelnika Vitalija Klička.

Ulice u glavnom gradu Ukrajine nazvane po ruskim piscima iz 19. stoljeća kao što su Aleksandar Puškin, Lav Tolstoj, Anton Čehov, Ivan Turgenjev i Mihail Ljermontov, sve su dobile nova imena. Ista neslavna sudbina obuhvatila je čak i komunističke filozofe njemačkog podrijetla Karla Marxa i Friedricha Engelsa, po kojima su nazvane mnoge ulice diljem Sovjetskog Saveza.

Druga imena koja više ne krase ulice glavnog grada Ukrajine uključuju imena sovjetskih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata, kao i ona koja se odnose na ruske gradove kao što su Moskva, Rostov na Donu i Magnitogorsk. Iako je rođen u Kijevu, ruski pisac Mihail Bulgakov, jedan od najvećih pisaca Sovjetskog Saveza, također je ostao bez ulice.

Sve te ulice sada dobivaju ukrajinska imena, uključujući Ulicu Heroja azovske pukovnije, referencu na skupinu ukrajinskih vojnika koji su tjednima branili od ruskih snaga Mariupolj. Kličko je rekao da sva nova imena još nisu dogovorena.

“Ovo je važan korak za smanjenje manipulacija lažima i utjecaja ruskih agresora na tumačenja naše povijesti”, rekao je.

Neka od novih imena izabrat će ukrajinska javnost. Svatko u Ukrajini može sudjelovati, a više od 6,5 milijuna ljudi ima pristup vladinoj aplikaciji za pametne telefone u tu svrhu. Promjene su predstavljene kako bi se poklopile sa šestomjesečnom godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu u četvrtak.


7:18 Ukrajina je prošlog tjedna uništila 7 ruskih skladišta streljiva, prenosi The Kyiv Independent.

Glasnogovornica ukrajinskog južnog vojnog zapovjedništva Natalia Humeniuk rekla je da su ruska odlagališta streljiva glavni prioritet Ukrajine i da će ih vjerojatno još više biti gađano do kraja tjedna.

Ukrajinske snage pogodile su ruska skladišta u Čornobaivki, Blagodatne i Starjziji.


7:05 Rusija je cijelu Europu dovela do stanja da su jedan korak od nuklearne katastrofe, upozorio je Volodimir Zelenski u sinoćnjem obraćanju.

Ukrajinski čelnik rekao je da je svijet za dlaku izbjegao katastrofu u postrojenju u Zaporižju, koje se koristi kao baza trupa Kremlja.

Okrivio je granatiranje ruskih snaga za požare u obližnjoj elektrani na ugljen koji je isključio kompleks reaktora u nuklearnoj elektrani s električne mreže.

Zelenski je rekao da su pomoćni dizelski generatori počeli osiguravati opskrbu strujom i održavati postrojenje sigurnim.

"Da osoblje naše postaje nije reagiralo nakon nestanka struje, tada bismo već bili prisiljeni prevladati posljedice radijacijske nesreće", rekao je u svom noćnom obraćanju.

"Rusija je dovela Ukrajinu i sve Europljane u situaciju na korak od radijacijske katastrofe", dodao je. 

>> VIDEO Ukrajinski vojnici zadržavaju optimizam šest mjeseci nakon ruske invazije: 'Pomirili smo se s tim da će rat još potrajati pa se pripremamo za zimu'

Komentara 29

Avatar Grey Eagle
Grey Eagle
14:50 26.08.2022.

što fali norveškom plinu? norveška je postala najveći opskrbljivač EU s plinom! by by russia, uskoro im neće preostati drugo nego sav plin ispuštati u zrak i paliti ga jer ga neće imati kome prodavati

PR
prahrvat
20:22 26.08.2022.

na kraju dana 5 komentara. ako toliko dršćete od ruske ambasade, ukinite skroz ovu mogućnost komentiranja. jadni ste

XA
xaron
20:54 26.08.2022.

…zbog saradnje sa Ruskim tvrtkama…Pa Zapadni mediji su puni informacija o tome da Rusi otvaraju tvrtke u Turskoj i naručuju robu sa Zapada. Kontejneri sa tom robom se pretovare u nove i šalju u Rusiju.Zakon u Turskoj omoguçava strancima da kupe Tursko državljanstvo za 400000€, što Rusi masovno koriste znog poslova sa Zapadom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije