Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudjelovali na konferenciji

Rusi ponovo prijete BiH, ovoga puta zbog jasne potpore Ukrajini

Sarajevo: Prosvjed građana zbog mogućnosti nametanja izmjena u izbornom zakonu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
24.08.2022.
u 20:49

Podsjećanje kako je Krim ukrajinski teritorij iz ruskog su veleposlanstva nazvali "brbljanjem" dodajući kako to ne može promijeniti svršeni čin. Usput su optužili vlasti Ukrajine da promoviraju neonacističku ideologiju te potiču sadističko ubijanje civila.

Rusija je u srijedu zaprijetila odmazdom Bosni i Hercegovini zbog činjenice da je ta zemlja na konferenciji Krimske platforme održanoj u utorak potvrdila punu potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Dan nakon što je predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sudjelovao na konferenciji koju je sazvalo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine, na službenoj Facebook stranici ruskog veleposlanstva u BiH objavljena je izjava u kojoj stoji kako Moskva oštro osuđuje takav istup.

Navode kako je okupacija i aneksija Krima provedena 2014. godine zapravo "riješena sukladno normama međunarodnog prava i voljom naroda" te je stoga to pitanje zatvoreno pa se nitko drugi ne bi trebao miješati u pitanje statusa Krima.

Podsjećanje kako je Krim ukrajinski teritorij iz ruskog su veleposlanstva nazvali "brbljanjem" dodajući kako to ne može promijeniti svršeni čin. Usput su optužili vlasti Ukrajine da promoviraju neonacističku ideologiju te potiču sadističko ubijanje civila.

Bošnjačke političare u BiH označili su odgovornima za proturusko djelovanje.

"Takvu servilnost prema zapadu ne razumijemo ne samo mi, već i naši brojni sugovornici iz apsolutne većine islamskih država", stoji u izjavi ruskog veleposlanstva.

Na kraju su pozvali partnere iz BiH "da budu razumni i uravnoteženi" uz prijetnju kako će u protivnom snositi odgovornost za sve posljedice pogoršanja bilateralnih odnosa.

Sudjelovanju BiH u konferenciji Krimske platforme ranije se usprotivio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koristeći gotovo identičnu argumentaciju kao i Rusi.

VIDEO: Ukrajinski vojnici zadržavaju optimizam šest mjeseci nakon ruske invazije: 'Pomirili smo s tim da će rat još potrajati pa se pripremamo za zimu'

 

Komentara 2

Avatar Behemot
Behemot
21:27 24.08.2022.

Kada dođe do raspada BiH, Hrvatska se treba pobrinuti za pripajanje hrvatskih područja a ne da budemo zatečeni ;)

GO
goran2hr
11:26 25.08.2022.

BiH, jasna potpora Ukrajini?! Kakve banane i "jasna potpora"?! Srbi daju potporu - Rusima. Hrvate tamo obespravljuju uz odobrenje zapadnjaka. Što njih briga za Ukrajinu. I ostaju samo Muslimani. E sad, mogu li govoriti Muslimani u ime cijele BiH?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije