Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
laser Zadira

Zelenski ismijao ruske tvrdnje o novom oružju: Tako je govorila i nacistička Njemačka prije nego je izgubila

Canadian PM Trudeau meets Ukraine's President Zelenskiy in Kyiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/3
19.05.2022.
u 09:39

I tako vidimo da u trećem mjesecu rata punog razmjera Rusija pokušava pronaći svoje 'čudesno oružje'... sve ovo jasno pokazuje potpuni neuspjeh misije - smatra Zelenski.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ismijao je tvrdnju Rusije da koristi sofisticirano novo lasersko oružje u svom ratu protiv Ukrajine. Zelenski je u svom govoru povukao paralele s tvrdnjom nacističke Njemačke da je izumila "čudesno oružje" u posljednjim danima Drugoga svjetskog rata jer je postajalo jasno da će izgubiti, piše Reuters.

- Što je jasnije postajalo da nemaju šanse u ratu, to je bilo više propagande o nevjerojatnom oružju koje će biti toliko moćno da osigura prekretnicu - rekao je u svom kasnonoćnom obraćanju na Facebooku.

- I tako vidimo da u trećem mjesecu rata punog razmjera Rusija pokušava pronaći svoje 'čudesno oružje'... sve ovo jasno pokazuje potpuni neuspjeh misije - smatra Zelenski.

Podsjetimo, Rusija je jučer objavila da u Ukrajini koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja za spaljivanje dronova. Kako piše Reuters, Putin je već razmjestio lasere po zemlji da bi se "suprotstavili poplavi zapadnog oružja" kojim je oboružana ukrajinska vojska.

Dobro znani Peresvet zaslijepi, a Zadira potpuno uništi

Ruski predsjednik Vladimir Putin 2018. godine predstavio je interkontinentalni balistički projektil, podvodne nuklearne bespilotne letjelice, nadzvučno oružje i lasersko oružje. Malo se zna o specifičnostima novog lasera, ali nešto više zna se o laseru starijeg kova imena Peresvet.

Jurij Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već uveliko raspoređen i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1500 km iznad Zemlje. Rekao je također da već postoje moćniji sustavi od Peresveta koji mogu spaliti dronove i drugu opremu. Borisov je naveo da takav jedan sustav može spaliti dron udaljen pet kilometara u roku od pet sekundi.

- Ako Peresvet zaslijepi, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete: termičkog uništenja, oni izgaraju - rekao je za rusku državnu televiziju.

Upitan koristi li se takvo oružje u Ukrajini, Borisov je rekao: "Da. Prvi prototipovi tamo se već koriste."  Rekao je da se oružje zove "Zadira".

VIDEO Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo? 

Komentara 10

HI
hiohio
09:56 19.05.2022.

HaHa rusoljupci na aparatima.

Avatar southman
southman
09:51 19.05.2022.

Tko god ne vidi da Ukrajinci nezadrživo dobivaju ovaj rat taj pojma nema o ničemu.

Avatar Hazl113
Hazl113
10:07 19.05.2022.

Samo treba djelovati Bajraktarima noću kao u većini slučajeva do sada i sve će biti OK. Vjerojatno ćemo i vidjet kako neki djeluje po tom "novom" ruskom oružju. Kakav laser. A tu si i mali američki dronići kamikaze koje vrlo uspješno uništavaju Ruse i njihovu "naprednu" tehniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije