Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforme

Žele li dati krv, darivatelji će morati putovati i po 100 kilometara

Darivanje krvi
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
10.01.2014.
u 19:05

Radimo po preporukama Europske unije. Preskupo je da svi imaju sve, kažu u Službi za transfuziju brodske bolnice.

Jedna je od reformi koje provodi Ministarstvo zdravlja i ta da prikupljanje doza krvi sada mogu provoditi samo klinički bolnički centri, a za Slavonski Brod zadužen je onaj u stotinjak kilometara udaljenom Osijeku. Split će “preuzeti” Zadar, Rijeka Pulu, a od manjih centara aktivan bi ostao Dubrovnik zbog specifičnog geografskog položaja. Tako sada slavonski darivatelji, da bi dali krv, moraju ići u Osijek ili čekati akciju Crvenog križa.

– Organizirat ćemo akcije dragovoljnog darivanja u prostoru Crvenog križa, općinama, školama i manjim dijelom u tvrtkama – kaže Milena Plivelić Grgić, ravnateljica brodskog društva Crvenog križa.

Ovoj promjeni nisu se razveselili sve malobrojniji darivatelji. U bolnici pak kažu kako razloga za brigu nema.

– Radimo po preporukama EU. Preskupo je da svi imaju sve. Mi ćemo prema našim potrebama obnavljati zalihe krvi – kaže Marica Piplović, voditeljica Službe za transfuziju brodske bolnice.

– Niz manjih proizvodnji krvnih pripravaka objedinjen je bez negativnih posljedica na opskrbu – tvrde u Ministarstvu.

>>Od prvih darivatelja krvi u regiji, živo je još njih troje

>>U 40 godina iz tijela mu 'iscurilo' više od 40 litara dragocjenih kapi

Komentara 1

JU
justina
20:35 10.01.2014.

Vladajucima krv ne treba, kad se razbole, odu na lijecenje u inozemstvo, djeca im se skoluju u inozemstvu, novac drze u inozemnim bankama. Briga ih kako ce se njihove odluke odraziti na hrvatske gradjane kojima je zivot u RH jedina opcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije