Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
darovao krv 100. put

U 40 godina iz tijela mu 'iscurilo' više od 40 litara dragocjenih kapi

Marko Mudrić (1)
Vedran Balen/VLM
28.10.2013.
u 08:56

- Krv sam prvi put dao 1971. godine u vojsci bivše države. Kasnije sam se često odazivao na humanitarne akcije, a s vremenom mi je to prešlo u naviku, pa sam počeo redovito svaka tri mjeseca davati krv – kaže Mudrić.

Marko Mudrić iz Sibinja kod Slavonskog Broda 15. listopada ove godine dragovoljno je darivao krv. Bilo je to njegovo stoto i ujedno posljednje darivanje u životu, jer je napunio 65 godina i, prema popisima, došlo je vrijeme da završi svoju plemenitu misiju. Kada se broj davanja pomnoži s četiri ili četiri i pol decilitra, koliko obično daje u jednoj dozi, nije teško izračunati kako je u protekla četiri desetljeća iz njegovog tijela \"iscurilo\" više od 40 litara dragocjene tekućine.

Marko nikada nije žalio dati dio sebe kako bi drugi živjeli ljepše i bolje.

- Krv sam prvi put dao 1971. godine u vojsci bivše države. Kasnije sam se često odazivao na humanitarne akcije, a s vremenom mi je to prešlo u naviku, pa sam počeo redovito svaka tri mjeseca davati krv – kaže Mudrić.

Osim činjenice da je nekome možda spasio život, na Markov dugogodišnji humanitarni \"staž\" utjecalo je i to što, kaže, sam taj čin nema nikakvih negativnih posljedica po zdravlje. Dapače, nakon svakog davanja osjeća bolje i nikada u životu nije bio na bolovanju. One koji ne daju krv jer se boje kako će se zaraziti ili kako će, ako jednom daju, morati stalno davati krv, pozvao je da ne robuju predrasudama i da se slobodno barem dva puta na godinu odazivaju akcijama. Bit će to prigoda da prekontroliraju svoje zdravlje, izmjere tlak, osluhnu srce... - Mladima bih poručio samo jedno - darujte krv! Jer, dokle god možete darivati krv, dotle ste i zdravi. Kad vas jednog dana odbiju, to će značiti da nešto s vama nije u redu – nastavlja Marko.

Za iskazanu humanost, hrabrost i nesebičnost, Brodsko-posavska županija Mudrića je ovih dana nagradila poveljom zahvalnosti i prigodnom monografijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije