Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60. obljetnica

Od prvih darivatelja krvi u regiji, živo je još njih troje

60. obljetnica darivanja krvi u Sisku (1)
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/11
25.10.2013.
u 13:32

Za izvanredne zasluge i humanost, Redom HCK-a, odlikovani su Toni Gradišar, Albert Šulentić i Drago Križe.

Hrvatski Crveni križ u Sisku je na svečan način obilježio 60. obljetnicu prve akcije darivanja krvi na području regije. Tom su prilikom oživljena sjećanja na 25. listopada 1953. godine, kada je u Željezari Sisak 46 darivatelja prvi puta dobrovoljno dalo krv.

- Danas je hrvatski model darivanja krvi, započet prije 60 godina, koji je po stručnosti i humanosti jedinstven primjer drugim zemljama. U Hrvatskoj je još nije dogodilo da bi zbog nedostatka krvi bio izgubljen ljudski život. Čak i u Domovinskom ratu, kada je bilo prikupljeno 1,1 milijun doza krvi, zadovoljili smo sve potrebe. Kod nas se na godinu prikupi oko 180.000 doza, što je više nego što hrvatskom zdravstvu treba, što je omogućilo da i u translacijskoj medicini prednjačimo - rekao je predsjednik HCK-a dr. Josip Jelić.

Od prvih darivatelja, živo je još njih troje. Za izvanredne zasluge i humanost, Redom HCK-a, odlikovani su Toni Gradišar, Albert Šulentić i Drago Križe. Na svečanosti u bivšem Metalurškom institutu Željezare, priznanja su primili predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, a jubilarna su priznanja primili i darovatelji za 50, 75 i 100 puta darovanu krv.

>>Dragica Žunec dala je krv 200 puta, ukupno čak sto litara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije