Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
matica srpska

Žele izbaciti latinicu iz srpskog pravopisa

'razred, ucenici, studenti obavezno potpisati photos.com'
''
31.10.2012.
u 09:42

Potpredsjednik ove udruge Miodrag Kojić rekao je da je bilo logično da latinica bude standardno pismo srpskohrvatskog jezika, ali da novi pravopis "na mala vrata", prvi put, uvodi latinicu kao standardno pismo srpskog jezika

Prema saznanjima novosadskog Radija 021, u Matici srpskoj postoji struja koja želi u cijelosti izbaciti latinicu iz novog izdanja pravopisa srpskog jezika, a u tome ih podupire udruga Ćirilica koja je, kako tvrde, prikupila 5000 potpisa građana. 

Potpredsjednik ove udruge Miodrag Kojić rekao je za Radio 021 kako je bilo logično da latinica bude standardno pismo srpskohrvatskog jezika, ali da novi pravopis "na mala vrata", prvi put, uvodi latinicu kao standardno pismo srpskog jezika. On priznaje da je njihov motiv za pokretanje pitanja o pismu prije svega politički pa tek onda lingvistički.

– To je prije svega nacionalno pitanje od prvorazredne važnosti. Zato se mi time i bavimo, ne bavimo se pravopisom i stručnim stvarima, već želimo pisati kako su naši očevi pisali i da generacije nakon nas to razumiju – mudruje Kojić dodajući da poznavanje dva pisma za Srbe nije nikakvo bogatstvo, nego je srpski jezik zbog toga "zakompliciran". – Kada je to toliko bogatstvo, kako to da nijedna zemlja u Europi nema dva pisma? Tako smo samo mi Srbi bogati pa imamo dva pisma, dvije pokrajine, dva pokreta otpora... Želimo se prestati dijeliti – kaže Kojić. Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić kaže za 021 da je Matica uvijek spremna o svim pitanjima kojima se bavi saslušati i mišljenje stručnih pojedinaca i kompetentnih udruga i potvrdio da Matica surađuje i s udrugom Ćirilica, ali niječe da je njihov stav prevladavajući među članstvom ove ustanove.

– Priča o tome da Ćirilica ima većinsku potporu u Matici čista je laž, što je pokazala i posljednja skupština. Na njoj je bilo nekoliko glasova ljudi koji su došli iz te udruge, ali se golema većina odbila izjasniti o tom njihovu prijedlogu – kaže Stanić.

>>Britanski ministar pomiješao ime srbijanskom premijeru Dačiću

Ključne riječi

Komentara 55

Avatar Idler 3
Idler 3
10:03 31.10.2012.

Iskreno, ne znam razliku između srpskohrvatskog i srpskog al puna potpora Srbima....ne dajte se. Čak su vam i reg. pločice na latinici >;-))

BA
Bay
10:15 31.10.2012.

Osobno držim da bi za '' nebeski narod '' bilo najbolje da uvedu kinesko pismo ...

PI
pidocha
09:57 31.10.2012.

srbi bi tribali i govorit na ćirilicu:-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije