Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

‘Doktori više nisu za bunt, već za bijeg’

U dežurstvu pokrivaju ambulantu, pacijente s više odjela, hitne slučajeve, pomažu na hitnom prijmu...
03. prosinca 2019. u 15:55 29 komentara 3097 prikaza
Prosvjed ispred KBC Dubrava
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bolnice su dostupne 24 sata dnevno isključivo zbog prekovremenog rada liječnika i medicinskih sestara, što nije hrvatska specifičnost. Organizacija rada u bolnicama podrazumijeva dežurstva svuda u svijetu, no u istom paketu idu i slobodni dani i dobro plaćeni prekovremeni rad. U Hrvatskoj je taj rad nužan, ali ujedno i protuzakonit i potplaćen, zbog čega su Liječnički sindikat i Komora krenuli u akciju prikupljanja potpisa liječnika koji više ne žele prekovremeno raditi.

Krešimir Luetić Zdravstvo Liječnici počinju prikupljati potpise za povlačenje suglasnosti za rad više od 48 sati tjedno

Najviše anesteziolozi

Europska direktiva predviđa maksimalni dnevni rad od 16 sati u kontinuitetu. Hrvatski Zakon o radu uskladio se s njom, ali hrvatske bolnice i dalje rade po principu 24-satnog dežurstva. Liječnici su uglavnom dali pisani pristanak temeljem kojeg dežuraju po 24 sata jednom ili dvaput tjedno, a u manjim bolnicama i češće. Pedijatrica dr. Mirna Milevoj Ražem iz pulske bolnice nedavno je šokirala javnost priznanjem da je odradila jedanaest 24-satnih dežurstava u mjesec dana, jer ondje je jedina neonatologinja.

Video: Mirni prosvjed ispred bolnice 'Sveti Duh'

– Najviše dežuraju anesteziolozi te liječnici s odjela koji imaju hitna stanja poput infektologije, interne, urologije, ginekologije, pedijatrije... Na sisačkoj su infektologiji tri specijalista i jedan specijalizant, a dežura se jednom do dvaput tjedno po 24 sata, kad su godišnji odmori i svaki treći dan po 24 sata.

– Redovito bih radio svaki dan od 8 do 16, onda subotnje dežurstvo od 8 do 8 u nedjelju ujutro i u ponedjeljak opet na redovni rad. U dežurstvu jedan gastroenterolog pokriva ambulantu, sve hitne gastroenterološke pacijente, npr. krvarenja iz čira, hitni UZV, povraćanja, sto ležećih pacijenata jer uz svoj odjel odgovoran je i za pulmologiju i hematologiju, po potrebi ako se “zagužva” treba ići i u hitnu. Bude intenzivno negdje do dva ili tri sata, nakon toga zatišje, osim u hitnom slučaju – opisuje dr. Krešimir Luetić rad na Sv. Duhu.

Ilustracija 'Hoću raditi zakonito' Doktori više ne žele raditi prekovremeno: Kreću u akciju koja bi mogla ugroziti pacijente

O hitnosti i prometu u zagrebačkoj Traumatološkoj ne treba objašnjavati pa dr. Dinko Vidović i ne broji koliko prekovremenih sati odradi.

– Kad bih se strogo pridržavao odredbi kolektivnog ugovora i bio dežurni u petak i nedjelju, što su 24-satna dežurstva, to je ispunjena kvota od 48 sati tjedno i pet sljedećih dana me ne bi bilo na odjelu – rekao je nedavno.

Hrvatski liječnički sindikat, čija čelnica, kirurginja dr. Renata Čulinović Čaić također dežura po četiri do pet puta mjesečno, bilježi da su liječnici odradili tri milijuna prekovremenih sati tijekom godine. Istodobno je 4000 liječnika podiglo sudske tužbe zbog neadekvatno plaćenog prekovremenog rada. Iako bi se taj rad trebao plaćati više od redovnog, u ovom je slučaju to manje jer im se ne obračunavaju dodaci koji se računaju u redovnom radu.

– U redovnom radu ubraja se odgovornost te specijalnost i subspecijalnost, a u prekovremenom radu ste samo javni službenik – pojednostavila je dr. Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika, koja je i sama dobila prvostupanjsku presudu u tužbi protiv sisačke bolnice.

Sudski progon

Veći dio prvostupanjskih rješenja ide liječnicima u korist. Da stvar bude još apsurdnija, zbog istog se tog prekovremenog rada liječnike i kažnjava. Šefove u osječkom KBC-u prekršajni je sud kaznio jer su liječnici radili prekovremeno više od 180 sati u godini. Zdravstvene su vlasti pokazale potpunu nemoć pred rješavanjem tih problema i država nastavlja tolerirati kršenje vlastitih zakona.

– Liječnici više i nisu za neki bunt, nego tko god može gleda da pobjegne – kaže dr. Šmit.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • Avatar Udruga_obrisanih
  Udruga_obrisanih:

  Vidim da vas zanima kako je to biti 3-4 tjedna na godišnjem, pa evo ja imam malu firmu već 20 godina i još nisam vidio više od 5 dana odmora u komadu, tako da i mene to zanima. Treba se ... prikaži još! informirati po javnom uhljebistanu, oni znaju.

 • GlasnaJasna:

  ovo se je moglo ocekivati. plenković vlada je izdala poštenu Hrvatsku i posrnula pred hordom daj-mi-daj rulje. Kolinda totalno razočaranje.

 • Zekonja:

  Nisam vidio da je ikad u Hrvatskoj doktor dosao u ambulantu prije pola devet ujutro, iako stoji da je radno vrijeme od sedam ili pola osam ili osam. Oni rade prekovremeno ? Gdje to, mozda u svojim privatnim ordinacijama.